Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Scandal cu iz de corupţie. Şeful ANIF Buzău, acuzat de un fermier că a sistat alimentarea cu apă a canalului din care se adăpau cirezile şi stânele acestuia

0
2 Aug 2016 16:59:58
Autor: Iulian Bunila
Animalele riscă să moară de sete  Foto Iulian Bunilă
Animalele riscă să moară de sete  Foto Iulian Bunilă

Un fermier dinBuzău îl acuză pe şeful filialei de îmbunătăţiri funciare că i-a lăsat vitele şi oile, peste 1.600 de capete, să moară de sete în plină secetă. Susţine că, deşi în urmă cu 3 luni a plătit 1.000 de lei pentru apă, i-a fost închisă conducta de alimentare a canalului din care se adăpau animalele. De cealaltă parte, directorul de la îmbunătăţatiri funciare spune că va asigura sursa de apă imediat ce fermierul va încheia contract.

 
Canalul din care se adapă animalele din zona Lipia, de zeci de ani, este unul secundar, care trece prin islazul concesionat de fermier pentru păşunat. Săptămâna trecută muncitorii de la ANIF au tăiat conducta de alimentare şi au sudat un capac. 
 
Crescătorul de animale susţine că din această cauză vitele şi oile sale suferă de sete. ”Mă topesc pe picioare pt că nu ştiu ce să mai fac. Animalele au început să slăbească, să se degradeze”, spune fermierul Aurel Chiricioiu, crescator animale.
 
Din cauza secetei, islazul s-a pârjolit iar vitele caută înnebunite smocurile de verdeaţă, ca sa-si domoleasca setea. ”Animalele când nu mai au apă parcă înnebunesc, ne aleargă pe tot câmpul”, spune unul dintre îngrijitori. 
 
Necazul fermierului se adânceşte cu fiecare zi ce trece, pentru că dispar atât ochiurile de apă din canal cât şi verdeaţa de pe islaz. O vită consumă în medie 100 de litri de apă pe zi iar efectivul de bovine al fermierului numără 130 de capete plus alte 1.300 de oi şi capre.

 
Fermierul consideră că şeful ANIF a căutat prin blocarea canalului să se răzbune pentru că nu ar fi fost mulţumit de şpaga primită: doi berbecuţi şi o mie de lei. ”Domnul director e venit de vreo doi ani. I-am dat un berbecuţ şi mi-a zis că-s cap pătrat apoi 1.000 de lei, anul ăsta, pentru că mi-a zis că îmi taie chitanţă, ceea ce nu a mai făcut. Acum mi-a oprit apa”, acuză Aurel Chiricioiu.
 
În replică, şeful de la ANIF Buzău susţine că blocarea canalului a fost singura soluţie pentru remedierea unei avarii în urma căreia a inundat o porţiune întinsă de teren cultivat cu grâu. Funcţionarul neagă însă că ar fi primit vreodată foloase necuvenite de la fermier.
 
Potrivit legii, fermierul ar trebui să încheie un contract şi să plătească apa consumată de animale în baza unui contract. Canalul de irigaţii de vest este singura sursă de apa atât pentru cultivatorii de cereale şi viţă de vie cât şi pentru crescătorii de animale. Apa folosită pentru irigaţii provine din acumularea Siriu aflată în administrarea Apelor Române.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările