Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Sute de oameni au demonstrat la Buzău pentru susţinerea cercetătorului schimbat de la şefia Băncii de Gene. Cine este Costel Vânătoru, horticultorul demis

19
15 Dec 2019 15:27:52
Autor: Iulian Bunila
Peste 500 de oameni au fost la mitingul de susţinere a lui Costel Vânătoru FOTO Iulian Bunilă
Peste 500 de oameni au fost la mitingul de susţinere a lui Costel Vânătoru FOTO Iulian Bunilă

Sute de oameni au participat duminică, 15 decembrie, în Piaţa Dacia din Buzău la mitingul de susţinere a cercetătorului Costel Vânătoru. Specialistul în horticultură a fost înlăturat vineri, 13 decembrie, de la conducerea Băncii de Gene Buzău de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, şi înlocuit cu directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Peste 500 de persoane s-au strâns duminică, 15 decembrie, de la ora 11.00, în centrul municipiului Buzău la primul miting împotriva actualului guvern după instalare.
 
Acţiunea de protest a fost organizată de primarul Buzăului, Constantin Toma (PSD), prima parte a manifestaţiei fiind transmisă live pe pagina de Facebook a primăriei.
 
Iniţiatorul protestului, primarul Constantin Toma, a fost primul care a urcat pe scenă, după care a invitat la microfon mai multe persoane care au criticat decizia guvernului PNL. 
 
Aceştia s-au folosit scena şi instalaţia de sonorizare care fusese montată pentru „Târgul de Crăciun” din Piaţa Dacia. De altfel, participanţii la adunarea publică au fost nevoiţi să se strecoare printre figurinele şi căsuţele cu bunătăţi din târg.
 
 
În partea a doua a protestului, participanţii au plecat într-un marş pe Bulevardul Nicolae Bălcescu înspre Prefectură şi apoi către Banca de Gene, care are sediul în Parcul Crâng.
 
Costel Vânătoru nu a participat la miting, pentru a nu lăsa locul unor interpretări. A ţinut să le mulţumească celor care îl susţin în demersul său pe care îl descrie ca fiind unul pur ştiinţific.
 
Cercetătorul Costel Vânătoru a fost îndepărtat de la conducerea Băncii de resurse genetice vegetale, unitate aflată în curs de organizare, şi înlocuit cu directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.
 
Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. 
 
Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. 
 
Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare la Buzău şi lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Mergeti la vot
15.12.2019, 15:38:35

65 de milioane de euro ca sa tina seminte sute de ani la temperaturi de minus 20 de grade. Asta da risipa de bani. Stimati contribuabili, asa sunt folositi banii dvs. Sper ca guvernul actual sa opreasca complet aceasta gluma proasta de proiect

+1 (13 voturi)
Andone
15.12.2019, 15:49:26

Costel Vânătoru este un personaj ciudat! Cercetator in timpul saptamanii si preot Duminica, este dedicat orbeste pasiunii sale. A stat la camin cu nevasta si copil, numai pentru a continua lucrul la Statiunea din Buzau. A avut o oferta sa plece la Paris si sa-si continue munca acolo , dar a refuzat. Cu alte cuvinte, cun ar spune romanul, e prost de bun.

+2 (10 voturi)
Mergeti la vot
15.12.2019, 16:04:43

Andone o fi vanatoru asta cum zici tu, dar ideea proiectului este ridicola. de ce sa tii seminte sute de ani?? la frigider?? iar costul proiectului este astronomic, nesimtit. pare o mare spalatura de bani, as fi curios cati se intorceau la partid, pe metoda Arad. daca e om cu pregatire profesionala nu inseamna ca nu se dedulceste la bani publici, cum au facut adrian nastase, mencinicolshi, sau nu mai stiu cum il cheama. Aceasta risipa de bani si batjocura de proiect trebuie oprit

0 (10 voturi)
Dobrican Felician
15.12.2019, 16:21:55

@ Ignorantule - Fiecare tara din lume are o astfel banca de gene.Scopul acesteia este sa se pastreze nealterate anumite soiuri de seminte foarte valoroase,in principal semintele de fructe si legume romanesti originale. Mergi in orice piata din Romania si nu mai gasesti nici o rosie originala,cum existau pina acum vreo 5-6 ani. Acuma toata lumea pune seminte de la rosii din Olanda sau Germania,care intr-adevar arata frumos,dar nu au nici un gust.

+4 (8 voturi)
Cel Mare Scarambeu
15.12.2019, 15:58:41

Pariez ca nici 1% din cei care protesteaza habar nu au ce e aia Banca de Gene.Probabil cred ca e o banca de unde iei imprumut bani fara dobanda si nu trebuie sa returnezi nimica.

+2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (19)