VIDEO Tomatele tip banană şi lămâie, noile minuni ale cercetătorilor de la Staţiunea Legumicolă Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tomatele tip banană sau lămâie, ori castravetele exploziv, pentru diabetici, sunt câteva dintre produsele pentru care zeci de producători agricoli din ţară au luat cu asalt Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Au profitat de ziua porţilor deschise pentru a se interesa de soiurile speciale create de cercetătorii buzoieni, pe care şi le doresc cât mai repede în grădinile proprii.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău, una dintre puţinele din ţară, este renumită printre legumicultori ca fiind principalul furnizor de seminţe pentru legume româneşti. 

Cercetătorii de aici îmbunătăţesc soiurile locale şi mereu apar linii noi de legume. Astfel, familia tomatelor s-a îmbogăţit recent cu câteva soiuri de tomate galbene, în formă de banană sau lămâie.

”Avem două tipuri de tomate. Unul în formă de banană celălalt seamănă cu o lămâie. Sunt foarte gustoase. Sunt uniforme, au căpătat un accent al staţiunii şi sperăm că în curând vom da pieţei aceste tomate speciale”, a declarat Camelia Bratu, asistent cercetare.

Cercetătorii staţiunii experimentale din Buzău au în lucru peste 1.200 de soiuri de tomate, cele galbene fiind rodul unui lung proces de ameliorare. Mai au de trecut o ultimă etapă, cea a omologării, până să ajungă pe piaţă.

”La un soi se lucrează în cel mai fericit caz în jur de opt ani, dar poate dura şi 20 de ani. Trec apoi prin teste, timp de trei ani, apoi încă doi pentru omologare. Cinci ani stă în aşteptare un soi nou până să intre pe piaţă”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.

Peste 30 de producători agricoli, dar şi colegi din alte staţiuni experimentale ale ţării au ţinut să se întâlnească cu cercetătorii buzoieni. Unii au fost curioşi să afle mai multe date despre castraveţii pentru diabet, soiuri aduse din America Latină şi adaptate zonei noastre, prin încrucişări cu soiuri autohtone.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a fost înfiinţată în aprilie 1957, sub numele de Staţiunea Experimentală. Este o unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe. Instituţia are în structura sa un număr de 63 de angajaţi, dintre care 13 sunt cercetători în horticultură.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite