VIDEO O uriaşă rachetă de război, făcută de un artist olandez stabilit în România, va fi expusă în Amsterdam. Din ce materiale este realizată lucrarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Este vorba despre o uriaşă rachetă construită din materiale reciclabile, care imită forma şi dimensiunile celei mai mari rachete folosite în cel de-al Doilea Război Mondial, V2. Opera lui Jos Volkers simbolizează o arcă vegetală, plină de seminţe de flori şi legume, spori şi nutrienţi din România, care împrăştie viaţă.

Jos Volkers a construit elementele rachetei la Gura Teghii, unde locuieşte de doi ani, apoi a asamblat lucrarea într-o hală din Prahova. 

Înainte de a pleca spre Olanda, artistul a adus racheta acasă, în judeţul Buzău, să le mulţumească astfel celor care i-au fost aproape în ultimii ani. Reacţiile oamenilor au apărut încă de pe drumul spre Buzău.

”Am văzut oameni arătând cu degetul sau care păreau şocaţi şi ziceau uite racheta!”, spune Jos Volkers”, artistul olandez.

Lucrarea are dimensiuni impresionante, 14 metri lungime, şi este construită din lemn, cânepă şi alte materiale reciclabile. Este umplută cu seminţe, spori, nutrienţi şi apă, elemente necesare vieţii, toate prelevate din munţii neatinşi de poluare ai Buzăului.

Oamenii strânşi să admire racheta ecologică au aflat povestea operei chiar de la artist. ”A început să cunoască limba. Noi nu prea dar el ne înţelege perfect ce vorbim, s-a acomodat destul de bine, este un om deosebit pentru noi”, spune un vecin din Gura Teghii al artistului. 

buzau

”La început, când mi-a spus de o rachetă, nu am înţeles. După aceea am aflat mai multe, că este vorba despre o rachetă ecologică care de fapt doreşte să demonstreze că trebuie să avem grijă de ecologie, de viaţa noastră, de plante, de aer, de tot ce ne înconjoară”, declară Viorica Briciug, soacra artistului.

buzau

Lucrarea va ajunge în Olanda, unde va rămâne expusă într-un muzeu. ”Racheta bioremediatoare” este o metaforă pentru situaţia planetei. Atrage atenţia asupra crizei ecologice, rolul tehnologiei, războiului şi felul în care acestea se împletesc în destinul umanităţii.

”A spus cineva şi este foarte potrivit că este racheta vieţii. În primul rând copiază modelul celebrei V2, din cel de-al Doilea Război Mondial. Este o rachetă extrem de periculoasă care a adus foarte multă moarte în lume. ceasta este însă o rachetă care aduce viaţă. Este plină cu seminţe, cu nutrienţi, cu apă, tot ce ar fi nevoie dacă ar exploda lansată într-un loc pentru a recrea natura. Este o arcă a lui Noe vegetală”, declară Iulia Sârbu, preşedinte Aluniş Art Center, partener în proiect.

buzau

”Voi conduce în spatele şoferului şi vom merge prin Ungaria, Austria, Germania apoi Olanda şi vom ajunge în Groningen. Aici este prima mea expoziţie. Cam la o lună după aceea, mergem la Amsterdam, în Amstelpark”, explică Jos Volkers. 

Printre cei care i-au urat drum bun artistului olandez a fost şi ambasadorul Germaniei, prieten al artistului, care s-a aflat cu familia într-o vizită privată. 

”Această rachetă este un puternic simbol al reînnoirii, într-un moment în care există atâta dezamăgire şi lipsă de speranţă pentru viitor”, spune  Gladys Meir Klodt, soţia ambasadorului Germaniei la Bucureşti.

buzau

Jos Volkers are 37 de ani şi este muzician. Pasionat de natură şi artă, în acelaşi timp, bărbatul, împreună cu soţia sa, de asemenea artist, s-a mutat în 2018 în comuna Gura Teghii. În munţii Buzăului, artistul a găsit inspiraţia necesară pentru a-şi dezvolta proiectul său de suflet.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite