Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Ce zic oamenii de la ţară despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie: „Alaltăieri am venit de afară şi nu ştiu ce sărbătoare e”

0
24 Jan 2015 17:58:19
Autor: Iulian Bunila
Arhivă
Arhivă

În dimineaţa de 24 ianuarie, corespondentul unui site din Buzău a realizat un scurt sondaj de opinie, în târgul săptămânal din comuna Smeeni, cu privire la semnificaţia zilei Unirii Principatelor Române (24 ianuarie 1859). Contrar aşteptărilor, spune autorul articolului, dintre cei abordaţi câţiva au răspuns corect întrebărilor şi chiar au fredonat „Hora Unirii”.

„Pentru că 24 ianuarie anul acesta s-a suprapus cu o zi de târg săptămânal din Smeeni, locul în care sute de oameni din mai multe localităţi din Buzău, şi nu numai, vin pentru a-şi vinde marfa sau a cumpăra cele necesare gospodăriei, am găsit un prilej de a întreba câţiva români întâlniţi în acest loc ce semnificaţie are pentru ei ziua de 24 ianuarie, ce domnitor a realizat această unire, în ce an a avut loc şi dacă ştiu măcar câteva versuri din Hora Unirii. Răspunsurile date de cei intervievaţi au fost variate. Unii au spus că este ziua internaţională a lui Cuza Vodă, alţii au răspuns că este doar o zi obişnuită de târg, alţii că este doar sâmbătă", scrie Răzvan Nicula, pe stiridebuzau.ro
 
„A fost o revoluţie”, „Mihai Viteazu a făcut unirea, acum mulţi ani, nu mai ştiu”, „Aalaltăieri am venit de afară şi nu ştiu ce sărbătoare e”, „Ieri a fost sărbătoare, azi e zi de târg” sau „Azi a fost unirea mică, prin 1914. Noi pensionarii am făcut-o. Ştefan cel Mare era la putere” - sunt câteva dintre răspunsurile obţinute de la interlocutori. 
 
Contrar aşteptărilor, au fost şi câţiva români care chiar au cunoscut semnificaţia zilei de 24 ianuarie. Printre ei şi un localnic din Smeeni, Nicu Constantin, iubitor de istorie, "ca sa fie patriot" , care fără a ezita a răspuns corect la toate întrebările.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările