Vrei să creşti iepuri? Ce trebuie să ştii despre întreţinerea urecheaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de alte animale din ogradă, iepurii sunt mult mai uşor de crescut, puţin pretenţioşi la hrană şi adăpost. Alimentaţia lor constă în iarba care se găseşte pe câmp sau fâneţe şi care poate fi cosită, de exemplu, nu mai des de două ori pe săptămână.

Înainte de a vă apuca să creşteţi iepuri, informaţi-vă cu privire la minimele condiţii ce trebuie asigurate. E bine de ştiut că, de exemplu, cuşca destinată creşterii iepurilor trebuie să fie tot timpul curată şi bine construită.

”Cei care se apucă de creşterea iepurilor, mai întâi trebuie să se informeze cum se hrănesc, ce vitaminizare au nevoie. Ar fi păcat să cumpere un exemplar frumos apoi să-l piardă”, spune Relu Niţă, crescător de iepuri din Smeeni, judeţul Buzău.

Pentru a face economie de spaţiu, iepurii pot fi crescuţi cel mai bine în încăperi cu mai multe etaje, până la trei, patru niveluri. 

Incinta destinată întreţinerii iepurilor trebuie sa aibă podeaua din plasă de sârmă sau din scânduri de lemn, cu o distanţă de 1,5-2 centimetri între ele. O încăpere cu podea plată va fi mai murdară, deoarece va fi mai dificil de făcut curăţenie.

Curăţaţi căsuţele cel puţin o dată pe lună. Cea mai indicată substanţă chimică de curăţare a încăperilor animalelor este soluţia de înălbitor de 3%.

Cuşca trebuie să fie într-un loc luminos, dar să nu fie expus direct razelor de soare, vântului sau ploii. Dacă această condiţie este respectată, iepurii cresc mai sănătoşi şi sunt mai bine protejaţi în faţa bolilor. Temperatura ideală este de +18°C.

Imagine indisponibilă

Iepurii sunt sensibili la boli, care să răspândesc foarte rapid la toată populaţia. E bine de ştiut că unele plante şi legume obişnuite pot cauza apariţia maladiilor şi pot provoca chiar moartea animalelor.

”Iepurii se cresc foarte uşor, dacă sunt respectate indicaţiile oferite de crescător, făcute vaccinurile preventive, baycox-urile la tineret, la pui. În rest nu sunt probleme dacă le dau mâncare corespunzătoare, nu stricată, mucegăită”, spune Relu Niţă, crescător de iepuri din Smeeni, judeţul Buzău.

Iată care sunt plantele şi rădăcinoasele foarte bune pentru sănătatea iepurilor, cu rol profilactic sau de tratament împotriva maladiilor:

Lucerna, o plantă bogată în proteine şi calciu, poate fi crescută în grădină şi o puteţi recolta chiar şi de cinci ori pe sezon. 

Morcovul şi sfecla roşie sunt bogate în vitamina A şi pot servi ca profilaxie împotriva scabiei şi năpârlirii.

Pătlagina poate fi dată iepurilor în cantităţi nelimitate, recomandată pentru funcţia intestinelor şi pentru membranele mucoase.

Vetrice, o plantă care ajută în prevenirea viermilor şi altor probleme ale sistemului digestiv.

Podbalul poate fi dat uscat, dar numai de două ori pe săptămână, recomandată împotriva apariţiei balonării. 

Pe lângă aceste plante, se mai recomandă hrănirea iepurilor şi cu iarbă obişnuită, deorece şi ea are unele calităţi medicinale pentru iepuri. 

Se mai recomandă, pentru hrana iepurilor, un amestec de plante dar şi diferite cereale cum ar fi grâu, porumb şi orz, de obicei ca nutreţ combinat.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite