Buzău

articolul anterior articolul urmator

Zece comune din Buzău, fără medic de familie

3
21 Feb 2020 17:40:14
Autor: Iulian Bunila
Arhivă
Arhivă

Criza medicilor de familie devine tot mai acută în mediul rural, din cauza pensionării doctorilor aflaţi în activitate, dar şi a lipsei de interes a medicilor tineri. Medicii de familie sunt plătiţi după numărul de pacienţi, astfel că aceştia aleg localităţi cu mai mulţi asiguraţi.


Astfel, comunităţile mici şi îmbătrânite sunt ocolite de medici, care nu pot activa în două comune diferite. În judeţul Buzău, există în acest moment nu mai puţin de 10 comune care au cabinete medicale fără medici.

„Nu există medic de familie în comunele Bozioru, Buda, Căneşti, Chiliile, Colţi, Largu, Odăile, Racoviţeni, Robeasca şi Valea Salciei. Pacienţii din comunele respective au fost arondaţi altor medici din localităţile limitrofe”, a declarat Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

De anul trecut, legea permite medicilor de familie să deschidă puncte de lucru în comunele vecine, unde nu există această facilitate. Din păcate, niciun medic nu a apelat la această soluţie.

În lipsa unui medic dedicat comunităţii, sătenii din cele 10 comune fără medic de familie, aproape toate din zona de munte a judeţului Buzău, îşi pun nădejdea, la nevoie, în farmaciile din sat. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tomescu Tom
21.02.2020, 19:08:02

Procedați ca în țările occidentale ... Printr-o politică de migrație bine pusă la punct ...acceptați medici din alte țări .. Oameni dornici de muncă .. Trecuți printr-o selecție severă .. . Până la urmă ..dacă la alții funcționează ..ar trebui să funcționeze și la noi ..... Că doar nu inventăm noi apa fiartă ... Medicul este medic .. și atâta timp cât studiile și pregătirea îi sunt recunoscute în România .. ar trebui să ne obișnuim cu ideea că medicul poate fi și pakistanez ...indian .. sau venit din Africa ... etc ...

Mircea Nistor
21.02.2020, 19:23:34

Visatorule, unii dintre concetățenii noștri nu admit să mănânce pâine frământată de oameni de culoare, or să primească să fie atinși, consultați de pakistanezi,indieni ?!Or să-și stuchească în sân și-o să meargă la preot să-i stropească cu agheazmă și să-i miruiască.Medicii de familie au ajuns ciuca bătăilor în sectorul sanitar, fug pe capete în Franța, UK.După cum sunt plătiți, vazuti,dotați, după condițiile de lucru care li se oferă, fuga în afară e o alternativă de neevitat....

Tomescu Tom
21.02.2020, 19:36:41

Mircea Nistor 1/ Dacă ei nu se consideră concetățeni de-ai mei ...nu îi consider nici eu ...concetățeni de-ai mei !! :)) 2/ Dacă în loc să se lase examinați de un medic cu studii/ pregătire recunoscută ... preferă aghiazma preotului ...este doar opțiunea lor ... :))) Apropo ... știi ce acută este criza locurilor de parcare ...? :)))