Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

10 reguli de bun-simţ când mâncăm la restaurant. De ce e interzis să ştergem tacâmurile cu şerveţelul, cine toarnă vinul în lipsa chelnerului, gafe de neiertat

2
23 Nov 2017 04:05:54
Autor: Ionela Stănilă
Mâncatul la restaurant are regulile sale FOTO 123 RF
Mâncatul la restaurant are regulile sale FOTO 123 RF

Deşi pare banal, mersul la restaurant nu se face la întâmplare, mai ales când alegem să şi mâncăm. În “Codul bunelor maniere astăzi” există câteva reguli esenţiale de la care nu trebuie să abdicăm pentru a nu deveni ridicoli.

 
Este important de ştiut ce trebuie să facă o doamnă, cine toarnă vinul în lipsa chelnerului şi de ce e interzis să ştergem tacâmurile cu şerveţelul.
 
Reguli de bază pentru a evita gafele:
 
1. Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, pentru a nu ne pune şervetul pe genunchi. Îl folosim doar pentru a ne şterge buzele, la nevoie, şi nu-l împăturim frumos la sfârşit. 
 
2. Serviciul la masă intră în atribuţiile chelnerului,care le dă întotdeauna întâietate doamnelor. Dacă, în lipsa acestuia, bărbatul toarnă vin în pahare, nu pune sticla pe masă, ci în frapieră.
 
 
3.Să nu facem notă discordantă, ştergând scaunele cu batista şi tacâmurile cu şerveţelul, cerând cu voce tare să ni se schimbe faţa de masă. Purtându-ne astfel, chiar îmbrăcaţi ultraelegant, dovedim că noi suntem cei prost crescuţi şi nu persoanele în salopetă şi şapcă pe cap între care ne aflăm întâmplător. 
 
4. Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul, pentru a achita nota de plată. Verificaţi-o cu o privire, căci aveţi dreptul să corectaţi greşelile flagrante. Dacă se iveşte o problemă, o rezolvaţi simplu, cerând lămuriri chelnerului. Veţi apela la patron numai dacă este absolut nevoie. 
 
5.La plecare, bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgându-i scaunul. 
 
6. La garderobă, prima care se îmbracă este doamna.Garderobiera nu intervine şi nici doamna nu-l ajută pe domn să-şi pună paltonul sau fularul.
 
 
7. În orice situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte.
 
8. Bărbatul trage scaunul pe care urmează să se aşeze invitata să şi ocupă locul de vizavi, dacă e liber.
 
9. Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comanda.
 
 10. O doamnă evită să vorbească cu chelnerul, pe tot parcursul mesei.
 
Codul, un bestseller naţional
 
Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.
Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.
 
În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.
 
Vă recomandăm şi:

Când, cui, cât dăm bacşiş. Codul bunelor maniere: „A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate“

Codul bunelor maniere în mediul digital: cum trebuie să le urezi la mulţi ani prietenilor şi ce faci când trebuie să îţi anunţi şeful că nu ajungi la birou

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

De ieri - de azi
23.11.2017, 09:17:15

"Nu ne îndoim că cititoarele aceste rubrici sunt femei care ştiu să se comporte în viaţă şi în societate. Sunt însă unele ocazii în care – oricât de iniţiate aţi fi – simţiţi un fel de stângăcie şi nu ştiţi exact ce aveţi de făcut. De aceea vă vom da în acest articol câteva sfaturi, care sperăm că vă vor veni în ajutor.” Aşa îşi începea articolul redactorul rubricii „Realitatea femeii” din revista „Realitatea Ilustrată”. Am citit şi eu curios sfaturile date în anul 1939 tinerelor cititoare de atunci – bunicele sau... străbunicele noastre de azi. Sigur că unele dintre ele par uşor desuete. Puteti citi aceste sfaturi aici: https://deieri-deazi.blogspot.ro/2015/07/strabunica-si-bunele-maniere.html

grongobar
23.11.2017, 14:34:15

"...nota de plată. Verificaţi-o cu o privire, căci aveţi dreptul să corectaţi greşelile flagrante..." Cam de la cat se considera "flagrant" ? Daca nota e incarcata cu 10 lei sa zicem,am dreptul sa corectez "greseala" ? Adica hotia pe fata ? Sau doar de la 50 in sus? In ceeace priveste stergerea scaunelor sau a tacamurilor,nimeni nu o face de placere ci doar atunci cand i se pare ca e nevoie. Si nu e nesimtire ci igiena.

+3 (3 voturi)
Modifică Setările