10 reguli în societate. De ce e interzis să-ţi ridici fusta când te aşezi, ce trebuie să faci înainte de a vorbi şi cum mănânci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În societate trebuie să fim atenţi la fiecare gest FOTO 123 RF
În societate trebuie să fim atenţi la fiecare gest FOTO 123 RF

Felul în care ne prezentăm în societate - cum mergem, cum ne aşezăm, cum ne mişcăm în timp ce stăm de vorbă cu cineva, se supune mai multor reguli de bun-simţ. Fiecare mişcare pe care o facem ne va ajuta să fim agreabili sau, din contră. Există câteva lucruri pe care trebuie să le evităm când stăm de vorbă.

1. Când suntem în societate, nu ţinem mâinile în buzunare, nici pe şolduri, nici la spate. 

2. Nu ne agăţăm de un scaun sau de marginea unei mese şi cu atât mai puţin de interlocutorul nostru sau de un nasture al hainei sale. 

3. Când ne aşezăm pe un fotoliu sau pe un scaun, stăm drept, alegându-ne o poziţie comodă, fără să ne încrucişăm sau să ne balansăm picioarele. 

4. Ne vom feri să ne mişcăm permanent mâinile şi să ne jucăm cu degetele. 

5. Nu ne vom apropia prea mult de interlocutorul nostru şi nu-l vom atinge în cursul conversaţiei, chiar dacă e palpitantă. 

6. Când vorbim, nu ducem la gură nici creionul, nici scobitoarea.

7. Dacă suntem la masă, facem în aşa fel, încât să ocupăm un spaţiu rezonabil, ca să aibă loc şi ceilalţi comeseni.

8. Înainte de a vorbi, scoatem ţigara din gură, bem fără să facem zgomot, mâncăm în tăcere.

9. Vedem adeseori tinere fete ridicându-şi mult fusta deasupra genunchilor, mai ales când este cald. Dacă fata despre care vorbim este într-adevăr atrăgătoare, lucrul acesta nu e chiar dezagreabil. Totuşi, buna cuviinţă interzice gesturile ostentative şi cere femeilor să se aşeze pe fustă. Industria textilă ne oferă astăzi ţesături neşifonabile, pentru ca nimeni să nu invoce şifonarea drept scuză pentru gestul atât de neelegant de a-ţi ridica fusta când te aşezi. 

10.La o recepţie,vara, un bărbat nu-şi scoate haina fără a fi invitat să o facă, iar dacă poartă bretele, n-o face niciodată. A însoţi acest gest de întrebarea: "Îmi permiteţi?" este o dovadă de proasta creştere, pentru că faptul este împlinit. Ce gazdă ar fi aceea care ar răspunde prompt: „Nu!“

Cursuri de bune maniere

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. „Codul bunelor maniere astăzi“ nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare.

Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite