Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Încep lucrările la proiectul Promenada din Călăraşi. Oraşul de pe braţul Borcea al Dunării va avea gară fluvială în 2 ani, pentru călătorii spre Bulgaria

0
11 Nov 2021 13:37:15
Autor: Ionela Stănilă
Lucările la proiectul Promenada durează 2 ani FOTO CJC
Lucările la proiectul Promenada durează 2 ani FOTO CJC

O gară fluvială din sticlă  se va construi la Călăraşi în următorii doi ani, iar pe Dunăre vor fi introduse vapoare până la Silistra. Localnicii nu doar că se vor putea relaxa pe malul apei, ci vor ajunge rapid şi în Bulgaria.

Primăria Municipiului Călăraşi a anunţat semnarea contractului de execuţie a lucrărilor în cadrul proiectului  Promenada. Este vorba despre îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii pe fluviul Dunărea în regiunea transfrontalieră Călăraşi – Silistra, un proiect finanţat din Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 (INTERREG V – A).
 
Două nave de transport pasageri, cu o capacitate între 20 şi 40 de locuri, vor face legătura pe Dunăre între Silistra şi Călăraşi. Călătoria nu va dura mai mult de 15 minute, iar autobuzul fluvial va circula atât vara, cât şi iarna.
 
În luna martie 2019 fost semnat contractul de finanţare transfrontalieră prin care la Călăraşi se va construi o gară fluvială din sticlă şi metal pe malul Borcei, iar pe Dunăre vor fi introduse curse cu vapoare până la Silistra. Valoarea investiţiei se ridică la 5,5 milioane de euro, din care cea mai mare parte, aproximativ 2 milioane de euro, revin municipalităţii din Călăraşi.
 
La acest proiect se lucrează în colaborare cu autorităţile bulgare. Acestea vor consolida malul acolo unde vor acosta navele de transport, iar la Călăraşi se va construi o gară fluvială, transportul urmând avea loc pe tot parcursul anului. De aici, pasagerii vor cumpăra bilete şi vor aştepta să se îmbarce. De asemenea, pe Dunărea se vor monta balize, în conformitate cu regulile de trafic internaţionale, pe o lungime de 5 kilometri, pentru a marca şenalul navigabil, dar şi zonele care pot pune în pericol circulaţia navelor.
 

Dezvoltarea turismului, insuficient exploatat

 
Liderul acestui proiect este Consiliul Judeţean Călăraşi, în timp ce Municipiul Călăraşi şi Municipalitatea Silistra (Bulgaria) au calitatea de parteneri, fiecare cu responsabilităţi bine determinate.
 
Astfel, Municipiului Călăraşi, căruia îi revine, din proiect, un buget total de 7,505 milioane euro, gestionează contractul de execuţie lucrări în valoare de 27,43 milioane lei (aproximativ 5,5 milioane euro, inclusiv TVA) şi care constă în realizarea următoarelor intervenţii: apărare de tip taluz înclinat pe malul stâng al Braţului Borcea; întărire prin taluz până la cota terenului natural a zonei de tranziţie dintre cursul principal al Braţului Borcea şi malul lacului Jirlău; apărare de mal tip semi-taluzat pe malul adiacent al lacului Jirlău; clădire cu destinaţia de gară fluvială cu dimensiunile de 9m x 36,5m; alte amenajări exterioare de natură peisagistică şi pentru asigurarea utilităţilor.
 
Durata execuţiei lucrărilor este de 24 de luni la care se adaugă 60 luni de garanţie. Predarea amplasamentului este estimată a se realiza până în data de 15 noiembrie, au anunţat reprezentanţii Primăriei Călăraşi.
 
De asemenea, în zonă se urmăreşte dezvoltarea turismului care, în prezent este insuficient exploatat, având în vederea potenţialul de care dispune judeţul Călăraşi: ostroavele din împrejurimi şi zona de mini-deltă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un cercetător în imunologie şi vaccinologie de la Institutul Cantacuzino aduce o veste-surpriză: Doza 3 ar putea da imunitate pentru câţiva ani

Incendiu la spitalul de boli infecţioase din Ploieşti. Doi pacienţi au murit. Planul roşu a fost pus în aplicare VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările