Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Îndemnurile duhovnicului Arsenie Papacioc pentru femei: „Dragă mireasă, dacă nu te iubeşte, să nu-l asculti! Fata nu este o jucărie de pat sau de bucătărie“

38
22 May 2015 02:11:56
Autor: Ionela Stănilă
Părintele Arsenie Papacioc de la mănăstirea Techirghiol, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici Foto:Adevărul
Părintele Arsenie Papacioc de la mănăstirea Techirghiol, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici Foto:Adevărul

În predicile sale şi lucrările pe care le-a lăsat moştenire credincioşilor, Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei, vorbeşte despre femeie şi rolul esenţial al acesteia în familie, despre iubirea şi respectul pe care bărbaţii trebuie să li-l acorde, dar dă şi sfaturi tinerelor căsătorite.

Duhovnicul le sfătuieşte pe fete să nu-şi asculte soţul dacă acesta nu le iubeşte. Într-unul dintre ultimele interviuri acordate pentru doxologia.ro, părintele a povestit cum a decurs o slujbă de cununie şi ce a sfătuit-o pe viitoarea soţie: "Am cununat odată pe cineva şi cînd am ajuns la citirea din Apostol unde citeţul spune: «iar femeia să asculte de bărbat», toată lumea s-a uitat la mireasă şi mireasa a plecat capul. Mie nu mi-a convenit acest moment care a stăpânit ceremonia, pentru că fetiţa aceea a fost înjosită în cel mai mare moment din viaţa ei. Dar am tăcut până mi-a venit vremea la cuvânt şi i-am spus:

„Am constatat că lumea n-a fost atentă la cuvintele de mai înainte, care spuneau că bărbatul este dator să-şi iubească nevasta. Dragă mireasă, dacă nu te iubeşte, să nu-l asculţi!“. Să nu ne jucăm cu cuvintele! Fata nu e numai o jucărie de pat sau o jucărie de bucătărie; suntem plini de obligaţii, suntem plini de datorii. Prin urmare, trebuie să vezi într-o iubită de la început, când poţi să judeci – pentru că dacă te-ai îndrăgostit nu mai judeci – nişte lucruri pentru viitor, până la sfârşitul vieţii".

Deci este dezavantajul celui care se îndrăgosteşte prost, care s-a îndrăgostit pentru că a văzut ceva superficial; el nu mai simte frumuseţea aceea grozavă a iubirii. Credeţi dumneavoastră că acest mare meşter, Dumnezeu, cînd a creat omul, şi pe femeie deci, a creat-o fără să toarne acolo sentimente şi posibilităţi extraordinare?! Femeia, ţineţi seamă, dragii mei, care e rea, nimic nu-i mai rău, dar care e bună, nimic nu-i mai bun! Deci trebuie cu orice chip s-o faci bună, dar cel mai bine este să nu te grăbeşti la începutul începuturilor”, spunea părintele Arsenie Papacioc.

„Femeia trebuie preţuită“

Iată alte câteva învăţături pentru tinerele familii, dar în mod special pentru femei de la duhovnicul de la malul mării:

„Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia – adică să-i arate eleganţă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mirosul, şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adâncurile şi ai făcut din ea ceea ce nu ştia ea că este. Femeia trebuie preţuită, să ştiti, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăţia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ţi-e şi frică să vorbeşti comparând-o pe ea cu oamenii”.

„Nu există grad de rudenie între soţ şi soţie, pentru că ei sunt una“

„Nu e o jumătate a ta, ci un tot al tău; tu eşti tot, ea e tot. Nu există grad de rudenie între soţ şi soţie, pentru că ei sunt una. Dumneavoastră aţi văzut steaua lui David, evreiască: sunt două triunghiuri echilaterale suprapuse. Ea e făcută de David, care era omul lui Dumnezeu, şi ea reprezintă fiinţa omenească, care are calitatea calităţilor în creaţia lui Dumnezeu: chip şi asemănare cu El. Şi de aceea l-a făcut pe om întâi ca un triunghi echilateral, cu baza în sus, pentru că omul e tare în putere, apoi un triunghi echilateral cu baza în jos, care simbolizează femeia. Nu există “jumătatea mea”. E o expresie spusă la un pahar de vin; la o sticlă de vin, pardon! ca să nu zic la un butoi chiar.”

„Ea este o creaţie a lui Dumnezeu extraordinară“

„Floarea stă în glastră; băiatul trebuie să umble să şi-o aleagă. Fata nu trebuie să bată cărările băiatului, ci băiatul să dea peste ea. Şi apoi, voi trebuie mai întâi de toate să ştiti să preţuiti femeia foarte mult. Ea este o creaţie a lui Dumnezeu extraordinară. Vă daţi seama ce putere are o femeie să te scoată dintr-o stare amărâtă. Faptul că un bărbat ştie că acasă are parte de o iubire desăvârşită îl face să muncească, să câştige războaiele, să-şi rezolve problemele. Să ştiti că femeia nu gândeşte simplu. Chiar dacă nu e învăţată, ea are o putere de pătrundere deosebită şi e mult mai realistă decît un bărbat. Ea are încă de astăzi un sentiment pentru ziua de mâine. Însă noi discutăm, raţionalizăm nişte lucruri, dar în iubire nu este nimic raţional”.

„Naşterea de copiii nu se face numai citind“

“În căsnicie se intră prin foarte multe transformări şi lucruri neprevăzute, acest lucru datorat, în special, marilor intimităţi. Naşterea de copii nu se face numai citind. Copiii se nasc în modul cel mai normal posibil, de către toate femeile, fie împărăteasă, fie femeie de rând, dar şi la una şi la cealaltă este acelaşi lucru. Deci, vă rog foarte mult, cuvântul „femeie” va trebui să fie pe viitor mult mai respectat, pentru că înseamnă, aşa cum v-am mai spus, „împărăteasă dăruitoare”. De altfel întreaga Sfântă Scriptură este dăruire totală”.

Cine a fost părintele Arsenie Papacioc?

Despre duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, judeţul Constanţa s-au scris volume întregi. Părintele Arsenie Papacioc este cunoscut pe de o parte pentru faptul că a fost condamnat pentru credinţa sa şi a ajuns în închisorile comuniste, dar după aceea şi-a trăit viaţa până la aproape 100 ani în slujba celor din jur.

Arsenie Papacioc s-a născut în comuna ialomiţeană Perieţi, pe 13 august 1914. Anghel, aşa cum a fost botezat, a fost al 7-lea copil agentului sanitar Vasile Papacioc şi al soţiei sale Stanca. Numele familiei vine de la o poreclă dată bunicului său aromân, preotul Albu venit din Macedonia grecească. „Popa cu cioc“ s-a transformat în renume datorită celui care avea să fie supranumit, chiar de către clerici, „Patriarhul Dobrogei”.

De-a lungul vieţii, el a fost muncitor la fabrica de armament Malaxa din Braşov, primar al comunei Zărneşti şi apoi apropiat al bisericii. În 1949 a primit numele de Arsenie, pe când era la Mănăstirea Antim din Bucureşti, iar nouă ani mai târziu era arestat şi condamnat la 20 ani de închisoare.
 
Arsenie Papacioc a pătimit alături de părintele Iusin Pârvu, Nichifor Crainic sau Mircea Vulcănescu. El şi-a petrecut ultima parte a vieţii la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol. A rămas acolo din 1976 până pe 19 iulie 2011, atunci când şi-a dat sfârşitul.
 
Vă recomandăm şi:

Avertismentul lui Arsenie Boca pentru femei: „Dacă vreţi să aveţi copii curaţi, să aveţi împreunare cu bărbatul numai marţi şi joi, celelalte zile sunt oprite“

Cinci profeţii cutremurătoare ale lui Arsenie Boca: „Se va ridica de la Răsărit un popor fără cruce, se va mânca şi carne de om şi se va bea sânge de om“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Radu Mircea
22.05.2015, 05:31:02

Aha ... Bate un vinticel credincios si dinspre Dobrogea . Flacara credintei este preluata din mina obosita a domnului Tanasescu (care in ultima vreme are preocupari legate de munca . Eurovision , critica literara ) si purtata pe mai departe de autori neafiliati BOR . Care BOR a instituit un embargou publicistic asupra salariatilor sai . Inca odata ramin uimit de ce prapastii le sunt atribuite -- intodeauna postum-- diversilor calugari unul mai priceput decit celalalt in cele mai varii domenii . Spre exemplu Papacioc asta . I se atribuie o mare pricepere la treburile care trebuiesc sa uneasca doi oameni casatoriti cind el era calugar de pe la 30 de ani , din 1949 . Ar trebuii ca si autorii de texte propagandistice sa mai scurteze nitel coada vulpii . Ce experienta in materie de femei credeti ca are un calugar care nu a fost casatorit niciodata si femeie dezbracata nu a vazut in ultimii 60 de ani ai vietii decit poate accidental ???

0 (16 voturi)
Namalas Salaman
22.05.2015, 08:30:53

Experienta de viata a unui calugar poate fi mai mare decat a unui septagenar care, daca ar avea multi bani, i-ar risipi pe femei si bauturi, cum a afirmat cineva la un comentariu- iti amintesti cine? Pana la urma, intelepciunea nu e o suma de acumulari senzoriale, ci un excurs in etica faptelor. Unii sar din femeie in femeie o viata intreaga si tot nu stiu nimic, altii iubesc o singura data in viata si au aflat totul.

+3 (15 voturi)
Radu Mircea
22.05.2015, 09:47:09

# Namalas Salam Prietene Salam , eu ma refeream la ''vasta'' experienta in materie de femei a calugarului dupa 60 de ani de cind poate a tinut de mina o fata . Nu pun la indoiala experienta lui de viata , care vrei nu vrei , daca nu esti timpit se acumuleaza in 70-80-90- de ani . Si da , si acum daca as cistiga marele premiu la Loto tot pe femei si bautura i-as cheltui . Cea mai frumoasa inventie a lui dumnezeu este femeia , trebuie sa recunosti si tu . Mentionez sub juramint ca din tot premiul ala , oricit ar fi de mare n-am sa permit niciunui banut , cit de mic , sa se rostogoleasca in buzunarul vreunui popa sau alt afiliat vrajelii ortodoxe .

+1 (9 voturi)
S G
22.05.2015, 11:38:41

De multe ori nu vezi ceea ce ai chiar in fata ochilor, dar nu vezi pentru ca nu pretuiesti ceea ce ai, tanjind mereu dupa ceea ce au altii. Aici nu e vorba de sex ci despre dragoste si contrar a ceea ce poate ca cred majoritatea sexul si dragostea sunt precum educatia si inteligenta: un vizibila, alta invizibila, una formata, alta nativa, fericit de cel ce le are pe amandoua, dar multi nu au niciuna. Religia poate interzice uneori sexul dar nici o religie nu interzice dragostea.

+2 (2 voturi)
errrror errrror
22.05.2015, 09:21:13

Vorbe frumoase, putin aiurite si total nepotrivite cu vremurile in care traim. In epoca feminista, in care femeile au devenit mai mult decat egalii barbatilor, in care incearca sa se razbune pentru relele patite de-a lungul secolelor in care erau considerate inferioare. Acum, in secolul nebuniei si consumerismului, in secolul sexismului din ambele parti, vorbele astea nu isi mai au locul. Te duci la o femeie sa o admiri sa o pui pe un piedestal, te calca in picioare si ramai si fara bani, falit. Feminismul e in floare si femeile nu mai trebuie venerate, vor sa fie tratate egal, sigur. Nu ne batem joc de ele, dar nici nu le veneram, nu merita. Pentru ca si-o iau in cap si devin stapane pe viata. O relatie trebuie sa fie de respect mutual, daca nu e dragoste, macar sa existe acel respect si intelegere, comunicare, daca pasiunea moare. Daca o relatie se construieste pe orice altceva, poate va rezista totusi, dar cineva va suferi crunt, el sau ea. Sau amandoi.

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările