Şeful ISJ Călăraşi, demis de ministrul Educaţiei prin fax, atacă decizia în instanţă. Din 31 august, prof. Constantin Tudor iese la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Constantin Tudor se află pe lista celor 13 inspectori şcolari judeţeni, revocaţi din funcţie prin fax de ministrul Educaţiei. În martie 2016, Tudor, membru al PSD Călăraşi, a luat decizia autosuspendării din viaţa politică, menţionând că nu doreşte să implice şcoala sau Inspectoratul în tot felul de atacuri murdare. Acum, după demitere, Tudor a anunţat că atacă în instanţă Ordinul ministrului, iar din 31 august iese la pensie.

"Toţi 13 ne-am aliat şi vom avea acţiune comună. Plângere penală semnată de toţi 13 pentru abuz în serviciu, iar în cazul meu pentru neglijenţă în serviciu", a anunţat fostul inspector general. Profesorul Constantin Tudor se află pe lista celor 13 inspectori şcolari judeţeni, revocaţi din funcţie prin fax de ministrul Educaţiei. În martie 2016, Tudor, membru al PSD Călăraşi, a luat decizia autosuspendării din viaţa politică, menţionând că nu doreşte să implice şcoala sau Inspectoratul în tot felul de atacuri murdare.“Începând cu data de 7 martie, m-am autosuspendat din calitatea de membru PSD. Am luat decizia autosuspendării pe toată perioada mandatului meu, care se va încheia pe data de 31 august 2017”, declara Constantin Tudor. După încheierea mandatului, acesta a precizat că intenţionează să se pensioneze. După demiterea din 13

Profesorul Constantin Tudor ocupă funcţia de inspector şcolar general din luna martie 2016 când a câştigat concursul organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. La vremea respectivă a promovat examenul pe post cu 133 de puncte din totalul de 150. A fost primul inspector şcolar general numit prin ordin de ministru la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, în urma câştigării unui concurs, până atunci numirile făcându-se prin delegaţie. Fost prefect al judeţului de două ori, deputat în Parlamentul României în mandatul 2004-2008,  Tudor  a mai deţinut funcţia de inspector general şcolar în perioada 2009-2012.

Profesor de peste 4 decenii

Pasionat de meseria de dascăl pe care a îmbrăţişat-o în anul 1974, profesorul de istorie Constantin Tudor se consideră un om împlinit pe toate planurile. „Dintotdeauna mi-a plăcut să împărtăşesc din experienţa mea şi altora.  Mă simt aproape de elevi şi am cele mai mari satisfacţii atunci când aceştia devin maturi şi reuşesc să aibă o carieră strălucită“, a spus Constantin Tudor. Fostul politician s-a născut în comuna Vlad Ţepeş din judeţul Călăraşi şi este absolvent al facultăţilor de Istorie-Geografie(1974-Constanţa) şi Istorie-Filosofie(1977-Bucureşti).

Primul director la Arhive

Doctor în istorie, specializarea -istoria administraţiei, Constantin Tudor a publicat 14 lucrări, studii şi articole de specialitate. În 1999, Constantin Tudor a obţinut titlul de doctor în istorie la Universitatea Bucureşti, avându-l ca îndrumător pe academicianul Dan Berindei. În perioada 1981-1989 a  fost primul director al Arhivelor Naţionale la Călăraşi. Totodată, în acea perioadă a fost reabilitată şi fosta cazarmă a pompierilor în care, astăzi, funcţionează instituţia amintită. A fost consilier şef al Inspectoratului Judeţean pentru Cultură, în perioada 1990 -1995, iar în perioada 1997 - 2000 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi.

Demiteri cu...cântec

Ministerul Educaţiei a revocat din funcţie, vineri, 18 august, şefii a 13 inspectorate şcolare. Motivul demiterii ar fi rezultatul unui control făcut la inspectoratele judeţene, care ar arăta că au fost nereguli în contractele de management. Unii dintre cei demişi ameninţă că vor da în judecată instituţia.

Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după-amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de managemnt şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite şi s-a luat decizia ca ei să fie eliberaţi din funcţii. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificaţi cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evaluaeze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut şi ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi. Este o evaluare continuă", a explicat pentru Mediafax Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Inspectorii generali care au fost demişi sunt din judeţele Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi. Informarea că au fost demişi ar fi fost transmisă vineri, după ora 17.00, prin fax.

Vă recomandăm şi:

Inspectorul şcolar general al judeţului Ialomiţa, demis de ministrul Liviu Pop

Inspectorul general şcolar al IŞJ Vrancea, demis de ministrul Educaţiei Naţionale. Dorin Cristea este printre puţinii inspectori generali cu concurs

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite