Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Şoferii, informaţi de poliţişti despre noile reglementări privind interzicerea folosirii telefonului în trafic

1
10 Oct 2019 17:00:50
Autor: Ionela Stănilă
Şoferii au fost informaţi de poliţişti despre noile reglemntări care vor intra în vigoare peste 2 zile FOTO IPJ Ialomiţa
Şoferii au fost informaţi de poliţişti despre noile reglemntări care vor intra în vigoare peste 2 zile FOTO IPJ Ialomiţa

Poliţiştii rutieri sunt prezenţi în stradă pentru a-i pune la curent pe şoferii  cu privire la noile reglementări ce vor intra în vigoare cu data de 12 octombrie 2019, prin care va fi interzisă ţinerea în mână a telefonului mobil, dar şi a oricărui dispozitiv prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare.

 
 
Încălcarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare.
 
Totodată, în ceea ce priveşte nerespectarea normei de interdicţie de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, contravenţia este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).
 
De asemenea, un alt aspect de noutate îl constituie sancţionarea unei forme agravante de săvârşire a contravenţiei privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.
 
Astfel, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Radu Alexe
10.10.2019, 17:23:59

Oricum la noi pedepsele din codul rutier si penal sunt prostesc de blande , de aceea toti recidivistii si asasinii de pe sosele ii doare in basca de lege . Luati exemplu de la fratii moldoveni : https://www.banatulazi.ro/soferii-bauti-la-volan-dusi-la-morga-sa-spele-cadavre-masura-inedita-de-recuperare-a-permiselor-auto/ ! Sau mai devreme a aparut o stire in Adevarul ca se discuta o propunere la Chisinau ca soferilor care se urca bauti la volan sa le poata fi confiscata masina . Suntem fruntasi la accidente mortale in Europa , dar parlamentarii nostri contravenienti si penali tot timpul nasc din unicul lor neuron legi in avantajul bizonilor .