A crescut alarmant numărul victimelor în incendii. IGSU: Este interzisă aprinderea focului în sobe cu lichide combustibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debutul sezonului rece a marcat o creştere semnificativă a numărului de victime în incendii la locuinţe şi gospodării ale cetăţenilor, deşi temperaturile exterioare au fost relativ ridicate. Astfel, între 1 octombrie - 15 noiembrie, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 500 astfel de incendii, care s-au soldat cu 26 persoane decedate şi alte 57 rănite, a anunţat IGSU.

Necunoaşterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociată de multe ori cu neglijenţa, conduce în fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuinţe, sens în care facem un apel către cetăţeni în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de prevenire specifice sezonului rece.

Nerespectarea acestor măsuri au condus la producerea incendiilor prin utilizarea sistemelor de încălzire defecte, mijloacelor de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coşurilor de fum necurăţate, instalaţiilor electrice defecte sau echipamentelor electrice improvizate.

Exploatarea sistemelor şi a mijloacelor de încălzire cu defecţiuni sau fără respectarea măsurilor de prevenire specifice, precum şi lăsarea acestora în funcţiune fără supraveghere, generează anual peste 800 de incendii la locuinţe, cu victime omeneşti. 

De asemenea, exploatarea coşurilor de fum neverificate, necurăţate şi neizolate termic faţă de materialele combustibile prin care acestea trec (pereţi, planşee) generează în sezonul rece numeroase incendii la locuinţe, care se înregistrează cu victime şi uneori decese. 

În perioada sezonului rece, un alt factor generator de situaţii de urgenţă cu urmări grave, îl reprezintă exploatarea cu defecţiuni sau improvizaţii a instalaţiilor electrice sau suprasolicitarea acestora prin conectarea simultană a mai multor consumatori, în special mijloace de încălzire de tipul reşouri, radiatoare, aeroterme. 

O altă cauză generatoare de situaţii de urgenţă cu urmări grave, care se manifestă în perioada sezonului rece, este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor şi consumatorilor de gaze naturale sau a buteliilor de aragaz. 

Măsuri de prevenire pentru populaţie la exploatarea sistemelor şi mijloacelor de încălzire se au în vedere următoarele:

- Nu lăsaţi copiii singuri acasă, nesupravegheaţi sau blocaţi, cu surse de încălzire în funcţiune!

- Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate amănunţit, reparate, curăţate şi date în exploatare în perfectă stare de funcţionare;

- Nu se admite utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare, cu defecţiuni sau neizolate corespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor;

- În faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de 0,70 x 0,50 m;

- Se interzice depozitarea materialului combustibil, a cărţilor, hainelor, lumânărilor etc. deasupra sobelor;

- Se interzice uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe ori în imediata apropiere a lor;

- Este strict interzisă aprinderea focului în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;

- În timpul funcţionării sobelor care utilizează combustibil solid, uşiţele focarului şi cenuşarului trebuie menţinute închise şi nezăvorâte;

- Coşurile de zid vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor la 25 cm;

- Nu este permis ca în coşuri să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului, planşeului;

ATENŢIE! Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni şi a legăturilor neetanşe a acestora la coşul de fum poate conduce la degajarea de monoxid de carbon.

De asemenea, utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinţei conduce la producerea monoxidului de carbon.

Monoxidul de carbon este un gaz care în condiţii normale de temperatură nu are culoare, miros şi gust, şi este foarte toxic pentru fiinţele vii. Se amestecă uşor cu aerul drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce.

În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer simptomele intoxicaţiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store şi a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă "Fiipregatit.ro" - www.fiipregatit.ro .

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite