A sunat clopoţelul şcolii de la vară. Copiii, lecţie deschisă la muzeu cu arheologii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au făcut descoperiri pe un şantier arheologic improvizat FOTO I.S.
Copiii au făcut descoperiri pe un şantier arheologic improvizat FOTO I.S.

Copiii din Călăraşi pot petrece timpul liber învăţând prin joacă. Timp de 5 zile, prima serie de elevi a luat parte la activităţi educative, dar s-au şi distrat câte 2 ore pe zi. Echipa de arheologi a Muzeului Dunării de Jos i-a învăţat cum se fac săpături pe un şantier, dar şi cum sunt conservate obiectele descoperite. Curiozitatea micuţilor a fost stimulată prin ateliere de desen şi de modelat în lut.

Entuziaşti şi dornici de a învăţa cât mai mult, 13 copii au participat cu bucurie la activităţile Şcolii de Vară. Ani Topârceanu, arheolog, le-a explicat copiilor, alături de colegii săi, ce înseamnă munca la muzeu  şi ce este un obiect de patrimoniu.

“Copiii au fost receptivi, cuminţi şi au participat cu drag la toate activităţile. Au fost încântaţi de obiectele de patrimoniu, au pătruns în depozitul muzeului şi au făcut săpături pe un şantier arheologic improvizat în curtea institutuţiei. Nimeni nu s-a plictisit şi am simţit o urmă de regret în glasul lor la sfârşitul celor 5 zile de instruire. Ar fi vrut să continuăm.

calarasi muzeu

Vom merge mai departe cu acest proiect şi, în perioada 23-27 iulie, alţi copii vor participa la Şcoala de Vară. A fost plăcut să interacţionăm, am creat legături de prietenie şi am muncit cot la cot. Copiii au fost stimulaţi să-şi dezvolte creativitatea la atelier de desen după obiecte de patrimoniu, dar şi să modeleze în lut,” povesteşte arheologul.

Ana Maria, eleva din Belgia, printre cursanţi

Pentru Ana Maria Vasile, în vârstă de 11 ani, Şcoala de Vară a însemnat o experienţă inedită. Născută în Belgia, fetiţa a venit la Călăraşi, în vacanţă la bunici şi i s-a părut interesant să facă cunoştinţă cu obiectele vechi de mii de ani. Astfel a avut ocazia să le să pătrundă în lumea fascinantă a civilizaţiiilor demult dispărute.

calarasi muzeu

Fata, care vorbeşte perfect limba română s-a arătat impresionată deexperienţa trăită. ”Şcoala prin joacă este o metodă folosită şi în Belgia. Astfel devenim mai apropiaţi unii de alţii şi nu ni se pare nimic plictisitor la orele de curs. Eu locuiesc în oraşul Ruisboec, în zona flamandă a ţării,  am trecut în clasa a VI-a şi cred că a fost o idée bună să iau parte la aceste activităţi. Am cunoscut şi alţi copii, am ascultat cu plăcere povestirile arheologilor şi m-am implicat în descoperirea obiectelor, mi-am lăsat imaginaţia să zboare “, a explicat Ana Maria.

Săpături pe şantierul improvizat

De departe, cea mai atractivă activitate pentru copii a fost simularea unui şantier arheologic unde au săpat şi au găsit cioburi de obiecte vechi. În curtea muzeului a fost amenajată o parcelă cu nisip, împărţită în caro-uri, şi fiecare copil a săpat după “vestigii”. Arheologii au avut grijă ca fiecare să descopere câte ceva. Bucuria a fost mare, iar munca depusă pe măsură. 

calarasi muzeu

“Fiecare zi a avut o tematică. Ne-am gândit la un program variat, atractiv şi care să- i ţină activi pe copii.  În prima zi s-au familiarizat cu patrimoniul muzeului. Au mers în vizită la secţia Arheologie şi au intrat în depozitul cu ceramic, încea de-a doua zi au făcut, îndrumaţi de noi, modelaj în lut, iar cea de-a treia a fost rezervată desenului cu specific după vasele vechi.

calarasi muzeu

În ultimele două zile s-a lucrat pe şantierul arheologic şi apoi s-a pregătit materialul descoperit pentru restaurare, cu toate operaţiunile care se fac în  mod obişnuit: spălare, uscare, notarea datelor de identificare. Eu cred că s-au simţit excelent, a fost un dialog plăcut între noi, cu siguranţă vor mai veni la muzeu,“ spune Ani Topârceanu.

calarasi muzeu

Proiect pilot

Muzeul Dunării de Jos are în desfăşurare un proiect pilot, parte a Programului de Pedagogie Muzeală, prin care copiii sunt atraşi spre artă cu activităţi inedited. Muzeografii îi introduce în lumea arheologiei la Dunărea de Jos şi le explică de ce este necesară protejarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului muzeal.

calarasi muzeu

Astfel, timp de 5 zile, în intervalul orar 10.00 – 12.00,  au loc activităţi de recrere, dar şi pentru îmbogăţirea cunoştinţelor. La finalul celor 5 zile fiecare copil primeşte câte o diplomă de participare, iar taxa pentru fiecare persoană este de 2 lei pe zi. Grupurile sunt compuse din maximum 15 persoane, cu vârste cuprinse între 5 – 12 ani. 

calarasi muzeu
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite