Afacerea tipăriturilor vechi. Românul care deţine o colecţie în valoare de peste 150.000 de euro. Cât costă ziarul publicat în ziua în care te-ai născut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emanoil Constantin deţine o colecţie impresionantă de cărţi, reviste, ziare, almanahuri, dar şi timbre, în care a investit peste 150.000 de euro.

În urmă cu 15 ani, Emanoil Constantin (37 de ani), de profesie operator de cameră de televiziune, a început să bată târgurile de vechituri în căutarea cărţilor şi ziarelor vechi. I-ar fi plăcut să aibă acasă o publicaţie din ziua sa de naştere, pentru că avea curiozitatea să ştie ce s-a întâmplat în ţară şi în lume în perioada respectivă. De atunci, după mai multe târguri şi o investiţie serioasă, a adunat o colecţie întreagă de publicaţii şi documente vechi pe care mai târziu s-a gândit să le transforme într-o afacere. Nu s-a gândit ce succes va avea. 

Afacerea a început-o acum aproximativ zece ani, dar foarte timid. Iniţial s-a adresat în mod special colecţionarilor, celor care strâng diverse publicaţii, timbre, cărţi poştale şi hârtii vechi de toate felurile. Ideea cu cadourile de hârtie a fost spontană. „Mi-am dat seama că, aşa cum mi-am dorit şi eu, sunt mulţi români pasionaţi, poate de istorie, de tot ce e vechi. Şi atunci, poţi dărui oricui îţi este drag un ziar sau o revistă chiar din ziua, luna sau anul naşterii lui. În acest mod, va putea să vadă ce alte lucruri minunate au fost consemnate în ziua în care s-a născut. E ca o maşină a timpului care ne întoarce în trecut“, descrie cadourile din hârtie Emanoil Constantin.

Imagine indisponibilă

Mai întâi şi-a deschis o pagină de Facebook unde posta imagini ale ziarelor, revistelor, cărţilor poştale şi timbrelor din colecţia sa. Fără aşteptări prea mari, a luat naştere pagina „Cadouri de hârtie veche“ care a fost primul pas către o afacere care a căpătat din ce în ce mai mult succes. „Realitatea mi-a dovedit că ideea fusese foarte inspirată“, explică Emanoil Constantin, care singur se ocupă de procurarea hârtiilor vechi, de administrarea şi promovarea paginii şi de relaţia cu clienţii.

Imagine indisponibilă

În prezent, clienţii iau cu asalt magazinul online, iar bucureşteanul face deja planuri pentru a se extinde. Şi-ar dori să deschidă un magazin în oraş, pentru că tot mai multe persoane sunt interesate de aceste cadouri.

„Am făcut furori la petrecere cu publicaţiile de la dumneavoastră“

Clienţii sunt mulţumiţi şi îi scriu întotdeauna lui Emanoil despre experienţa lor cu documentele şi tipăriturile achiziţionate de la el. „Clienţii sunt din ce în ce mai mulţi. Este o afacere inedită în România şi primesc felicitări pentru idee de la majoritatea celor care cumpără de la mine. Am între 50 şi 80 de clienţi lunar şi numărul lor creşte de la lună la lună. Oamenii s-au săturat de cadouri clasice şi un asemenea dar este ceva unic.

Imagine indisponibilă

Pentru foarte mulţi oameni are un mare impact. Primesc feedbackuri de la clienţi de genul: «Am făcut furori la petrecere cu publicaţiile de la dumneavoastră», «Am uimit-o pe mama când i-am făcut cadou revista «Femeia» din luna în care s-a născut», «Mi-am surprins copiii cu cadourile de la dumneavoastr㻓, spune tânărul.

Publicaţii în perfectă stare

Clienţii, care provin din toate categoriile şi din toate colţurile ţării, au de unde alege. Emanoil Constantin deţine o vastă colecţie de tipărituri vechi, pe care a depozitat-o în casă şi pe balconul apartamentului. Şi-ar dori să aibă un spaţiu doar pentru documentele, cărţile şi ziarele vechi şi face demersuri pentru a le muta. De la o zi la alta, acumulează tot mai multe, pentru că niciodată nu se opreşte din cumpărat. Pasiunea lui pentru publicaţii vechi l-a urmărit de când se ştie, iar în urmă cu 15 ani a început să le colecţioneze. Le-a achiziţionat din târgurile de vechituri de peste tot din România, investind propriile resurse. 

Imagine indisponibilă

Publicaţiile pe care le deţine sunt în perfectă stare, colecţia fiind una foarte valoroasă. Practic, în ce constă afacerea lui Emanoil Constantin? El vinde hârtii vechi în general: ziare, reviste – reviste de copii, de femei, de ştiintă, de cultură, de sport, reviste rebus, reviste cinema –, manuscrise, documente vechi, almanahuri, timbre, cărţi poştale, manuale vechi, cărţi vechi (din anii 1700-1800), felicitări din perioada comunistă, ambalaje vechi – cutii de bomboane din anii ’60, ’70, ’80, pachete de ţigări –, bancnote vechi, dar şi monede, fotografii originale cu familia regală a României, precum şi cu alţi lideri mai mult sau mai puţin populari astăzi, printre care Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej, dar şi cu personalităţi din lumea sportului, cu Nadia Comăneci, de exemplu, şi multe altele. 

Imagine indisponibilă

Deşi, în prezent, cadourile sunt tot mai sofisticate, iar oamenii au acces la noile tehnologii, întoarcerea în timp reprezintă o pasiune pentru tot mai mulţi dintre ei. „Cred că un astfel de cadou nu se uită niciodată, este cea mai mare bucurie de care ne amintim cu drag peste ani. Pentru mine, toate publicaţiile sunt preţioase şi fiecare spune o poveste. Şi acum stau şi mă întreb de ce le-am adunat şi nu găsesc răspunsul. A fost o dragoste atât de mare, încât nu s-a stins nici nu trecerea anilor“, mărturiseşte Emanoil Constantin.

40-50 de lei costă un ziar

Preţurile produselor pe care le comercializează Emanoil pornesc de la 40-50 de lei pentru un ziar sau o revistă şi pot urca până la 7.500 de euro pentru o colecţie de timbre, de exemplu. „Am cărţi vechi, începând cu anii 1700-1800, am ziare foarte vechi, cel mai vechi fiind din 1863, ziarul «Rezboiul» din anul 1877, din timpul războiului de Independenţă a României. De asemenea, comercializez reviste şi ziare din toate domeniile, cam tot ce a apărut la noi în ţară. Deţin între 15.000 şi 17.000 de publicaţii româneşti vechi, care datează din anii 1860-2000“, enumeră tânărul.

Imagine indisponibilă

Nu a contabilizat niciodată cât a investit pentru a le achiziţiona, la rândul său, din târguri, pentru că toate au fost adunate de-a lungul anilor, însă la o primă evaluare, spune că tot ce deţine depăşeşte 150.000 de euro.

„Cel mai mult se caută publicaţiile din anii ’60, ’70, ’80 şi ’90 pentru a fi oferite cadou, publicaţii zilnice, săptămânale şi lunare cum ar fi: ziarul «România liberă», «Scânteia», «Luceafărul», «Informaţia Bucureştiului», «Flacăra», «Contemporanul», «Magazin», «Adevărul», «Dreptatea» etc. şi publicaţiile lunare, cum ar fi revista «România pitorească», revista «Femeia», «Universul copiilor», «Cutezătorii», rebus. Promovarea o fac pe Facebook şi Instagram, doar de acolo îmi atrag clienţii. De expedierea publicaţiilor către clienţi mă ocup tot eu. Le trimit prin curier“, completează Emanoil.

Imagine indisponibilă
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite