Agricultură. O mie de fermieri, aşteptaţi la APIA să ceară bani pentru terenurile  pe care le exploatează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii primesc sprijin financiar pentru suprafeţele de teren pe care deţin Foto:I.S.
Fermierii primesc sprijin financiar pentru suprafeţele de teren pe care deţin Foto:I.S.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), Centrul Judeţean Călăraşi a demarat, în urmă cu două zile, campania de primire a cererilor de plată pentru măsurile de sprijin pe suprafaţă.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la APIA Centrul Judeţean Călăraşi şi la centrele locale arondate, în intervalul 3 martie – 15 mai 2014, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 16 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 9 iunie 2014, cererea de plată nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Suprafeţe de cel puţin un hectar

"Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei", au anunţat reprezentanţii APIA.

Suprafeţe între 1 şi 11.000 de hectare

Conform informaţiilor furnizate de Direcţia Agricolă Judeţeană Călăraşi, în judeţ există aproximativ 1.000 de fermieri care au în proprietate suprafeţe cuprinse între 1 şi 11.000 de hectare de teren agricol. Reprezentanţii Direcţiei au precizat faptul că atât fermierii mici, cât şi cei mijlocii joacă un rol important în exploatarea agricolă a terenurilor din judeţul Călăraşi.

Străinii, primii investitori

Terenurile fertile ale Călăraşiului, scăldate de apele Dunării, au atras ca un magnet investitorii. Pe solurile bogate în cernoziom, fermierii au parte de producţii-record. Dacă pământul se lucrează cu tehnologie de ultimă oră, cerealele umplu, toamna, silozurile.

Nici nu este de mirare că cei mai mulţi fermieri care au ales să vină în inima Bărăganului sunt străinii. Ei au ştiut să pună mai mult preţ pe bogăţia din câmpiile întinse şi însorite ale Călăraşiului.

Pe primul loc în topul celor mai influenţi fermieri se regăseşte societatea Maria Trading SRL, administrată de Saad Iskandar, care are în proprietate 11.204 hectare. Pe locul doi se situează cetăţeanul francez Charmentant Arnaud care administrează peste 10.000 hectare de teren agricol. Locul trei este ocupat de Ibrahim El Khalil Jihad care a cumpărat în judeţul Călăraşi 9.905 hectare de teren. Dorna Agri SA Roseţi se clasează pe locul 4, cu 7.949 hectare, urmată de Agrozootehica Pietroiu, 5.769 hectare. Pe locul 6 găsim societatea Maria Group SRL cu 4.264 de hectare, iar pe 7 se află societatea agricolă Ulmeni cu 2.246 hectare. Locul 8 este ocupat de societatea Dor Mărunt cu 1.635 hectare, pe 9 se află societatea agricolă Vitisem Coconi din Mănăstirea, iar pe 10 Agromixt Buciumeni SA din Budeşti ce exploatează 1.225 hectare.
 

Vă recomandăm şi:

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Sezonul imobiliar din Bărăgan. Viceprimarul Pripas: „Preţul terenurilor va creşte. Băsescu ar face bine să nu revândă pământul!”

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Fermierii din Vrancea consideră că agricultura reprezintă singura şansă viabilă de redresare a economiei ţării

Primăvară de noiembrie. Vreme „anormal“ de bună pentru agricultură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite