Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Alertă de inundaţii. Borcea creşte cu 30 de centimetri pe zi

0
20 May 2014 10:14:41
Autor: Ionela Stănilă
Apele cresc de la o zi la alta. Borcea, la Călăraşi Foto:I.S.
Apele cresc de la o zi la alta. Borcea, la Călăraşi Foto:I.S.

Pericol major pe Dunăre, în urma dezastrului din Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Pe malul Borcei, afluentul fluviului, toată lumea este în alertă.


De duminică până luni, la Călăraşi, debitul braţului Borcea a crescut cu 31 de centimetri. Autorităţile locale sunt în gardă şi monitorizează clipă de clipă situaţia din teren. Deocamdată, nu sunt probleme, însă este posibil ca situaţia să ia o întorsătură dramatică. Directorul Apelor Române-Filiala Călăraşi, Viorel Roman, verifică, alături de o echipă de specialişti, în fiecare zi, situaţia la digurile din judeţ.

„Până la acest moment stăm bine. Am intrat în faza I de apărare cu două incinte: Unirea-Jegălia-Gâldău şi Călăraşi Răul. Ieri(n.r: 19 mai), am avut o cotă de 518 cm şi un debit de 11.060 mc/s, în creştere cu 31 de cm faţă de ziua anterioară. Având în vedere situaţia generală, la Călăraşi putem să suportăm uşor un debit de 14-15.000 mc/s”, spune Romnan. Când se va ajunge la cota de atenţie, adică atunci când cota la braţul Borcea va atinge 550 cm se va trece în faza următoare de apărare. Situaţia din teritoriu este atent supravegheată de cantonieri care stau cu ochii pe diguri şi dau alarma atunci când apar breşe. Suntem în legătură permanentă cu oficialităţile din judeţ pentru a putea să intervenim rapid, atunci când va fi cazul”, a adăugat şeful de la Apele Române.

Vă recomandăm şi:

Serbia şi Bosnia, lovite de inundaţii grave. Bilanţul morţilor se ridică la cel puţin 14 persoane

UPDATE Dunărea sub Cod portocaliu de inundaţii. La Craiova s-a înfiinţat un centru regional de comandă

Dunărea ameninţă Bărăganul. Cod galben de inundaţii până pe 26 mai

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările