Ambulanţele din Călăraşi, dotate cu detectoare de monoxid de carbon. Gazul poate ucide şi echipele de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Detectoare de monoxid de carbon pentru toate ambulanşe din municipiul Călăraşi FOTO Facebook/M.D.
Detectoare de monoxid de carbon pentru toate ambulanşe din municipiul Călăraşi FOTO Facebook/M.D.

Ambulanţele din cadrul staţiei centrale Călăraşi, precum şi cele aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor avea detectoare profesionale de monoxid de carbon. Până în prezent, în Bucureşti, Ialomiţa şi Constanţa nu există astfel de echipamente.

La Călăraşi, echipamentele au fost achiziţionate de către Primărie, la iniţiativa unui medic.

Aparatele măsoară concentraţiile periculoase de gaze şi declanşează o alarmă sonoră, vizuală şi cu vibraţii perceptibile. Două LED-uri luminoase, intermitente pe partea de sus şi de jos a dispozitivului asigură vizibilitatea uşoară din toate părţile. Semnalul acustic atinge un volum de 90 dB. Displayul poate afişa concentraţia maximă măsurată la orice moment dat. Echipamentul detectează monoxidul de carbon, oxigenul, hidrogenul sulfurat sau dioxidul de sulf.

„În urma unui amendament depus de dl. consilier Vlad Sârzea la Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al municipiului pe anul 2022, adoptat în februarie, am achiziţionat 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon care vor intra în dotarea ambulanţelor din cadrul SAJ – Staţia Centrală Călăraşi, respectiv ISU – Departamentul de Pompieri Călăraşi, ce operează pe raza municipiului nostru. Valoarea acestora se ridică la suma de 27.608 lei, a anunţat Marius Dulce, primarul din Călăraşi.

Aparatul portabil de detecţie monogaz avertizează rapid împotriva concentraţiilor periculoase de monoxid de carbon, este protejat împotriva apei, prafului şi altor corpuri străine printr-un filtru cu membrană specială şi are o durată de viaţă nelimitată.

„Suntem de fiecare dată alături de cei care salvează vieţi, oferindu-le nu doar susţinerea morală ci şi sprijinul financiar pentru desfăşurarea în condiţii mai bune a misiunii lor privind acordarea primului ajutor persoanelor găsite în stare de inconştienţă la domiciliu, ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon”, a precizat edilul.

Medicul Vlad Sârzea, care lucrează la Serviciul de Ambulanţă din Călăraşi, dar lunar efectuează gărzi şi în Franţa în sistemul de urgenţă, a fost cel care a avut ideea cumpărării unor astfel de echipamente. Totul a pornit de la un caz la care doctorul a fost solicitat să intervină. 

“Este vorba despre un caz înregistrat anul trecut în Călăraşi. O pacientă, de 19 ani, a fost găsită inconştientă la domiciliu. Tânăra locuia la bloc, acolo unde nu te gândeşti că ar putea fi o sursă de monoxid de carbon, cum există în casele încălzite cu sobe. S-a dovedit a fi monoxid de carbon, lucru care a pus în pericol şi viaţa salvatorilor şi care putea să întârzie administrarea tratamentului pacientului care constă în oxigenul terapiei de debit înalt. Atunci mi-am dat seama că astfel de echipamente ar fi foarte utile. Ele sesizează prezenţa monoxidului de carbon, în momentul în care intrăm în locaţia în care se află pacientul. Astfel, se elimină riscul pentru salvator, iar stabilirea diagnosticului şi aplicarea măsurilor pentru salvarea pacientului se fac mult mai rapid”, a explicat dr. Vlad Sârzea.

calarasi detectoare monoxid de carbon FOTO Faceb/M.D.

Dr.Vlad Sârzea (în mijloc, în negru), medicul care a avut iniţiativa achiziţionării de detectoare FOTO Facebook/M.D.

Conform medicului, toate ambulanţele din municipiul Călăraşi sunt dotate cu astfel de detectoare, urmând a fi făcute demersuri şi pentru achiziţia de echipamente în judeţ. “Încercăm să dotăm fiecare maşină din judeţul Călăraşi. Ca acţiuni, vom solicita şi celorlalte primării unde avem substaţii de ambulanţă, la Lehliu Gară, Budeşti, Olteniţa şi Fundulea pentru a încerca achiziţia de detectoare”, a precizat medicul.

Salvatorii devin potenţiale victime

Intoxicaţia cu monoxid de carbon este un fenomen cu potenţial letal ce apare în fiecare sezon rece, din cauza instalaţiilor de încălzire ce evacuează gazele rezultate din combustie în regim de tiraj natural. Din cauza temperaturilor exterioare ridicate sau a neconformităţii instalaţiilor de evacuare, aceste gaze se acumulează în spaţiile locuite.

Echipajele de intervenţie prespitalicească, SAJ şi SMURD, intervin frecvent pentru acordarea primului ajutor unor persoane găsite în stare de inconştienţă la domiciliu. Uneori cauza acestei stări este intoxicaţia cu monoxid de carbon. La pătrunderea în locuinţele unde atmosfera este încărcată cu acest gaz, echipajele de salvare nu dispun mereu de indicii care să-i alerteze asupra pericolului şi devin potenţiale victime, inhalând acest gaz pe durata acordării asistenţei medicale sau a primului ajutor.

Detectorul portabil monogaz se ataşează unui element din dotarea echipajelor (trusă medicală sau monitor de funcţii vitale) astfel încât la pătrunderea în zonele cu concentraţie anormală de monoxid de carbon acestea alertează automat echipajul, fără necesitatea efectuării de manevre prealabile, determinând aplicarea imediată a măsurilor de înlăturare a pericolului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cu cât Ucraina va fi mai puternică, cu atât Rusia va fi mai slabă, iar războiul va dura mai puţin, afirmă Zelenski

România rămâne fără ingineri. Alianţa Română a Universităţilor Tehnice atrage atenţia că suntem într-o nouă criză periculoasă

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite