Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Amenzi de 7.600 de lei la Centrul din Plătăreşti unde bolnavii cu afecţiuni psihice sunt hrăniţi cu pâine înmuiată

0
14 Jan 2020 11:46:42
Autor: Ionela Stănilă
Pâine înmuiată, margarină şi puţin salam, meniul pacienţilor de la Plătăreşti FOTO Caputră video
Pâine înmuiată, margarină şi puţin salam, meniul pacienţilor de la Plătăreşti FOTO Caputră video

Amenzi în valoare de de 7.600 de lei au fost aplicate la Centrul din Plătăreşti unde bolnavii sunt hrăniţi cu pâine înmuiată în apă. Inspectorii DSP au găsit nereguli atât privind alimentaţia, cât şi privind condiţiile de igienă.

 
Angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, judeţul Călăraşi, unde bolnavii sunt hrăniţi cu pâine înmuiată în apă, margarină şi mezeluri, au fost amendaţi cu 7.600 de lei de inspectorii DSP, care au constatat nereguli privind condiţiile igienico-sanitare şi privind alimentaţia.
 
 Echipa de conducere a Ministerului Sănătăţii a cerut ca inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Călăraşi să facă un control la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, jud. Călăraşi, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi. Decizia a venit în urma apariţiei în spaţiul public a unor imagini cu hrana oferită bolnavilor internaţi acolo, constând în bucăţi de pâine înmuiată în apă, margarină şi bucăţi de mezeluri.
 
Conform Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari au constatat nereguli privind asigurarea în Centru a condiţiilor igienico-sanitare, dar şi a alimentaţiei. De asemenea, spaţiile de cazare ale beneficiarilor, precum şi sălile ocupaţionale sunt supraaglomerate, iar cadrele medicale nu colectează corect şi nu etichetează recipientele pentru deşeurile medicale periculoase rezultate din activitatea medicală.
 
Felurile de mâncare, alcătuite în majoritate din legume
 
"Meniul este prezentat zilnic la distribuirea alimentelor fără a exista un meniu săptămânal avizat de cadrele medicale de specialitate. Au fost verificate meniurile distribuite în perioada 03-10.01.2020 şi s-a constatat că felurile de mâncare au combinaţii necorespunzătoare hiperglucidice, nu există salate la mesele principale şi se asigură foarte puţine fructe, cantitatea de proteină animală este insuficientă, majoritatea felurilor de mâncare fiind compuse din legume. Aprovizionarea cu apă se realizează dintr-o sursă proprie pentru care nu există încheiat un contract de monitorizare a calităţii apei distribuită", scrie în comunicatul de presă transmis de MS.
 
Ca urmare, inspectorii sanitari au sancţionat angajaţii Centrului cu amenzi în valoare de 7.600 de lei, conform HG 857/2011, şi au stabilit un plan de măsuri care trebuie urmat de îndată. "O echipă a inspectorilor de la DSP va continua controlul şi va verifica o serie de documente care se află la DGASPC Călăraşi. Concluziile finale ale acţiunii de control se vor comunica ulterior şi se vor stabili dacă se mai impun şi alte măsuri suplimentare", arată MS.
La sfârşitul săptămânii trecute, în spaţiul public a apărut o filmare şocantă de la Plătăreşti. Pâine înmuiată, bucăţi mici de salam şi biscuiţi, acesta este meniul pacienţilor din centrul de reabilitare neuropsihiatrică. Filmarea a produs indignare şi mai multe controale au fost demarate în instituţia aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările