Amintiri terifiante de la cutremurul din 1977: „Curentul s-a întrerupt, iar peste tot domnea panica. Aşteptam replica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurul din 1977 a făcut dezastru în Bucureşti FOTO muzeuldefotografie.ro
Cutremurul din 1977 a făcut dezastru în Bucureşti FOTO muzeuldefotografie.ro

Huruit îngrozitor, ţipete şi panică. Mulţi oameni s-au călcat în picioare, iar din clădiri cădeau bucăţi de tencuială. Păsările cerului zburau într-un vacarm de nedescris şi se loveau de oameni pe străzi. Călăraşiul fusese cufundat în beznă, iar haosul pusese stăpânire pe oraş.

Cutremurul devastator din 4 martie 1977 nu a făcut, din fericire, victime în oraşul de pe malul Borcei. Experienţele teribile pe care le-au trăit oamenii sunt şi astăzi vii în memorie, deşi au trecut 39 de ani de la dezastru.

La fabrica de confecţii, în schimbul 2

Aurelia Niţu avea la acea dată 26 de ani şi era însărcinată în 8 luni. Lucra la fabrica de confecţii din Călăraşi în schimbul doi. Urma să iasă din tură la ora 22.00. “Eram la maşina de cusut. Dintr-odată, foarfeca a început să se zdruncine şi să facă zgomot, iar un huruit ne-a asurzit. Colegele mele din secţie, aproximativ 100, s-au speriat la fel ca şi mine. Am început să ţipăm şi am fugit spre uşa halei. Între timp, s-a oprit şi curentul”, spune femeia. La uşă s-au călcat în picioare, dar au reuşit să iasă tefere din clădire. “Am avut mare noroc pentru că am fost la parter, altfel cine ştie ce păţeam. Afară, zgomote insuportabile. Totul venea din pământ. Păsările cerului croncăneau sinistru, parcă nu mai aveau direcţie. Era ca într-un film de groază, se izbeau de noi, iar câinii urlau”, îşi aminteşte femeia.

Salvat de căţeluşa Doggy

Venerabilul avocat Aurel Giurcă, în vârstă de 89 de ani, spune că trăieşte datorită căţelusei Doggy. Şi el, dar şi soţia sa, Cecilia, au scăpat cu viaţă pentru că Doggy le-a dat un semn. „Mi-aduc aminte de parcă ar fi fost ieri. Era în jur de ora 21.20. Ne aflam la masă. Deodată, am auzit în uşă o bubuitură. Mi-am dat seama că era căţeluşa noastră. I-am deschis şi a intrat în fugă în casă, după care a zbughit-o afară. Am intuit pericolul şi am ieşit după ea amândoi. Atunci a început cutremurul“, spune Aurel Giurcă. Avocatul ne-a mai precizat că i s-a părut ciudat comportamentul căţeluşei pentru că, de obicei, era foarte cuminte“, îşi aminteşte avocatul.

Zgomot infernal

La Călăraşi, cutremurul nu a făcut victime şi nici nu s-au prăbuşit clădiri, însă spaima oamenilor a depăşit orice limită. „Se auzeau strigăte din toate părţile. Coşurile caselor cădeau într-un zgomot infernal. Curentul s-a întrerupt, iar peste tot domnea panica. Toţi prietenii noştri şi vecinii s-au adunat la noi acasă. Aşteptam replica“, spune avocatul Giurcă. De peste tot din oraş, îşi aminteşte pensionarul, se auzeau zgomote macabre. Parcă trosnea fiecare clădire. „Aveai impresia că se deschide pământul. În câteva secunde, mi-a trecut prin faţa ochilor filmul întregii vieţii. Totul se proiecta pe un fundal cu vaiete, plânsete, urlete ale câinilor şi croncănit de păsări“, a povestit avocatul.

Bilanţul seismului

1.578 de morţi, 11.300 de răniţi, 35.000 de locuinţe distruse. Acesta este bilanţul celui mai devastator cutremur produs în România, în seara zilei de vineri, 4 martie. Deşi nu a fost seismul cu magnitudinea cea mai mare, numărul-record de victime se explică prin gradul mare de urbanizare la care ajunsese Capitala. 1.424 de victime s-au înregistrat numai în Bucureşti.

Opt din zece români nu ştiu cum să reacţioneze în cazul unui cutremur, majoritatea putând lua decizii care li s-ar putea dovedi fatale sau ar încetini intervenţia salvatorilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la nivel naţional în ceea ce priveşte producerea unui seism.

Cunoaşterea măsurilor de siguranţă în ceea ce priveşte sursele de gaze naturale şi electricitate este esenţială în timpul şi după producerea unui seism, spun specialiştii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI. 80% dintre români nu ştiu cum să reacţioneze în cazul unui seism, iar cei mai mulţi dintre ei ar putea lua decizii care li s-ar putea dovedi fatale sau ar îngreuna intervenţia salvatorilor.

Pe lângă măsurile necesare pregătirii şi amenajării locuinţei în eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat înaintea, în timpul şi după producerea cutremurului, foarte importantă este şi cunoaşterea şi însuşirea măsurilor de siguranţă în ceea ce priveşte sursele de gaze naturale şi electricitate.

Asigură-te că ştii de unde se întrerupe alimentare cu gaze

•    asigură-te că ştii de unde se întrerupe alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică;
•    asigură-te că sistemele de încălzire (centrala termică, boilerul, soba, radiatoare electrice etc.) sunt montate corect şi solid fixate pentru ca în caz de cădere sau răsturnare să nu rupă conductele de gaz, să nu atingă instalaţiile electrice sau să aprindă materiale inflamabile;
•    asigură-te că articolele inflamabile şi produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de căldură şi în locuri în care nu se pot răsturna.
•    întrerupe alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică;
•    nu aprinde lumina şi nu folosi focul deschis - conductele stradale şi instalaţiile interioare de gaze naturale din clădiri pot fi avariate (rupte, fisurate, distruse) şi pot genera scăpări masive de gaze urmate de incendii sau explozii;
•    verifică starea instalaţiei de gaz doar cu spumă de apă şi săpun, de îndată ce este posibil. În cazul în care constaţi scăpări de gaze, închide robinetul de alimentare cu gaze, deschide fereastra şi cheamă echipa de intervenţie a distribuitorului de gaze natural;
•    nu te apropia la o distanţă mai mică de 20 metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului şi nu permite altor persoane să se apropie;
•    stai departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o maşină;
•    atunci când cablurile electrice aeriene ating autovehiculul în care te afli, rămâi în interiorul acestuia, anunţă serviciile de urgenţă şi aşteaptă sosirea echipajelor de intervenţie;
•    foloseşte o lanternă pentru iluminat. Evită folosirea lumânărilor pentru a nu provoca o explozie sau un incendiu;
•    nu încerca să repari singur defecţiunile produse la instalaţii electrice sau de gaze naturale. Reparaţiile se fac doar de către specialiştii autorizaţi.
 

Vă recomandăm şi:

Una dintre cele mai frumoase plaje din lume a dispărut în urma unui cutremur puternic

Cutremur cu magnitudinea de 7,2 în Tadjikistan

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite