Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

ANM: Culturile de toamnă vor avea o evoluţie lentă în următoarea perioadă

0
28 Feb 2021 16:19:56
Autor: Ionela Stănilă
Culturile de toamnă vor evolua lent în următoarea perioadă FOTO Shutterstock
Culturile de toamnă vor evolua lent în următoarea perioadă FOTO Shutterstock

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol al ţării, arată prognoza de specialitate publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 27 februarie - 5 martie 2021.

"Pe ansamblu, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua uşor mai lent în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor depresionare nordice şi centrale, unde local se va înregistra stadiul de repaus vegetativ", menţionează analiza ANM.
 
La culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile înfiinţate în afara perioadei optime. În funcţie de data semănatului, rapiţa va parcurge înfrunzirea (8-12 frunze) pe aproape întreg teritoriul.
 
Speciile pomicole şi viticole din majoritatea plantaţiilor se vor afla în starea de repaus biologic. De asemenea, pe terenurile cu expoziţie sudică, izolat, se va putea înregistra umflarea mugurilor de rod.
 
Potrivit ANM, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor în câmp, îndeosebi în zilele fără precipitaţii, respectiv continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă); controlul viabilităţii mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie; lucrări de întreţinere (tăieri, fertilizări cu îngrăşăminte organice) în vii şi livezi; aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu în culturile de toamnă semănate în epoca optimă; efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.
 
Din punct de vedere meteorologic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2 şi 12 grade Celsius, valori mai ridicate cu 1 - 8 grade, în majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura maximă a aerului se va situa între 2 şi 18 grade Celsius, pe întreg teritoriul, iar cea minimă va fi cuprinsă între -6 şi 5 grade în aproape toată ţara, determinând producerea îngheţului superficial la sol, îndeosebi în depresiunile nordice şi centrale.
 
Meteorologii prognozează pentru această perioadă precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele de câmpie, vor fi condiţii de producere a ceţii.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Clădirea de poveste construită de un boier putred de bogat. Moartea şocantă a moşierului şi averea impresionată
 
După două secole, Munţii Făgăraş sunt repopulaţi cu zimbri. „S-au acomodat foarte bine în această zonă”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările