Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

ANSVSA: Peste 600 de focare de pestă porcină africană, active la nivel naţional

0
14 Jan 2020 14:10:51
Autor: Ionela Stănilă
Pesta porcină africană a făcut ravagii în România FOTO Shutterstock
Pesta porcină africană a făcut ravagii în România FOTO Shutterstock

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 246 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 609 de focare, în scădere, a anunţat, marţi, ANSVSA. Peste 550.000 de porci au fost sacrificaţi de la apariţia virusului în România, fiind acordate despăgubiri în valoare de peste 400 de milioane de lei.

Conform ANSVSA, în întreaga ţară sunt 609 focare de PPA active, dintre care 8 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A. ”Numărul focarelor active a scăzut cu 14 de la precedenta actualizare. În alte 11 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 551.799 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.558 de cazuri la mistreţi”, a anunţat, marţi, ANSVSA. În total au fost stinse 2.334 de focare. Până pe 6 ianuarie au fost despăgubiţi 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 403.373.620 de lei. În judeţul Călăraşi se înregistreayă 122 de cazuri la mistreţi.
 
”Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, a mai transmis instituţia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările