Apa vie şi puterile ei tămăduitoare. Cum ne protejează agheasma de duhurile rele şi de boli, spală păcatele şi goneşte gândurile necurate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agheasma pe care preoţii o împart credincioşilor înseamnă în limba greacă „apă sfinţită”. Ca element fundamental al Creaţiei, apa se foloseste la spălarea fizică, dar este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului, spun preoţii.

Credinţa preotului care o sfinţeşte, dar şi credinţa omului care o primeşte fac minuni. Aşa spune părintele Paul Tudorache, din parohia “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi. Preotul a explicat pentru “Adevărul” de ce agheasma are puteri tămăduitoare.

“ Apa sfinţită curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Aşadar, te protejează atâta timp cât ai credinţa în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor şi ogoarele pentru a fi protejaţi de boli şi ca să aibă recolte bogate. Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârşeşte în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfinţesc apele, rânduiala se uneşte cu cântările Învierii. În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfinţeşte apa pentru nevoile credincioşilor”, spune părintele Tudorache.

Nu se alterează

Creştinii rebuie să ştie că apa cu puteri tămăduitoare poate fi păstrată în casă şi câţiva ani, fără să se altereze, spre deosebire de apa normală. “ Credincioşii trebuie să păstreze în casă, la loc de cinste, agheasma luată de la biserică pentru a o putea folosi în diferite situaţii cand au nevoie de ajutor divin. Apa vie este mereu proaspătă şi nu dă semne de alterare pentru că în ea sălăşluieşte harul divin”, spune preotul. Cei care cred în puterea divină şi beau agheasmă se curăţă de păcate şi primesc har şi binecuvântare, se curăţă de gânduri rele şi se sfinţesc.

Vindecă somnul

Apa se sfinţeşte de către preoţi în cadrul unei slujbe şi este de două feluri: agheasma mică, atunci când are loc slujba pentru “Sfinţirea cea mică a apei” şi agheasma mare, atunci când are loc sfinţirea cea mare a apei, în ziua de Bobotează.
Conform basilica.ro, agheasma mică se săvârşeşte la începutul fiecărei luni calendaristice, în zilele de post pentru ca rugăciunea unită cu ziua respectivă este mai puternică. Aceasta poate alunga duhurile necurate din casele oamenilor, gândurile rele, vindecă somnul şi visele neodihnitoare. Se mai crede să apa sfinţită aduce înmulţirea câştigului şi goneşte bolile trupeşti.

“Agheasma, apa sfinţită prin slujba bisericească, se face când preotul cheama asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentur ca ea să aibă puterea a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufleteşti, a promovării şi a sfinţirii vieţii. La Botezul Domnului se face agheasma mare, aceasta se ia înainte de anaphora, se dă şi celor care sunt opriţi de la Împărtăţanie, ca întărire spre nădejdea pocăinţei, a mângâierii şi îndreptării lor pentru viitor.(Constituţiile Apostolice VIII,29)”.

Preoţii susţin că acei credioncioşi care suferă de boli trebuie să postească, să abea agheasmă în fiecare zip e nemâncate, după rugăciunea care le curăţă sufletul şi să facă semnul crucii de trei ori.

Vă recomandăm şi:

Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate. Cum să te rogi cu adevărat ca să scapi de griji şi să îţi vindeci dureri crunte

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

„Tatăl Nostru”, înţelesurile ascunse ale rugăciunii. Ce înseamnă „Vie împărăţia Ta”, de ce Îi cerem Domnului pâine şi de ce spunem „Amin” - explicaţiile preoţilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite