Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Apariţie de senzaţie în sud-estul României. Cum arată cea mai mare zburătoare din lume, care dispăruse

24
11 Apr 2021 06:01:49
Autor: Ionela Stănilă
Dropia, printre cele mai mai zburătoare din lume FOTO enciclopedie.info
Dropia, printre cele mai mai zburătoare din lume FOTO enciclopedie.info

O specie dispărută de o jumătate de secol a reapărut în România. Maiestuoasa dropie a fost observată în sud-estul României, în Insula Mare a Brăilei. Biologii spun că e uimitor că dropia a revenit la noi şi cred că, dacă vom reuşi să o protejăm şi să îi asigurăm condiţii de hrană şi linişte, specia ar putea fi salvată.

Zvonuri că în Insula Mare a Brăilei ar fi câteva dropii erau de câţiva ani, însă nimeni nu a reuşit să le fotografieze. Acum, vânătorii au surprins o femelă în timp ce caută mâncare pe câmp, au urmărit-o de la distanţă şi au reuşit să o filmeze.
 
Dropiile sunt printre cele mai mari păsări şi se aseamănă cu curcanii. În urmă cu jumătate de secol, erau foarte multe în ţara noastră. Populaţia a fost însă distrusă de oameni în anii 50.
 
Pe lângă sensibilitatea la umiditate, aceste păsări au nevoie de multă linişte. Trăiesc în special în zona de câmpie, unde găsesc hrană din belşug şi sunt obişnuite doar cu zgomotul tractoarelor şi al căruţelor. Orice alt sunet le sperie şi fug, iar de multe ori îşi abandonează ouăle. În România, în ultimii ani, au fost văzute mai multe exemplare de dropii în Bihor şi în zona Banatului.
 
Vânătorii spun că aceste păsări trebuie protejate. Dacă autorităţile nu iau măsuri, dropiile ar putea cădea pradă braconierilor. Progresul civilizaţiei, dublat de lăcomia vânătorilor, ce s-a revărsat peste câmpii, a dus la dispariţia uneia dintre cele frumoase păsări din lume. Dropia, monument al naturii, semnalată şi în Bărăgan de-a lungul timpului, a ajuns, astăzi, o pasăre de legendă.
 
Dropia, o pasăre pe cale de dispariţie FOTO sor.ro
 
Dropia, cea mai mare pasăre zburătoare din lume, mai grea chiar decât lebedele şi pelicanii, a fost văzută ultima dată la Călăraşi la începutul anilor 80. Specialiştii ornitologi au notat că această specie a fost declarată oficial dispărută din România în acea perioadă, după ce a fost vânată cu mare poftă pe meleagurile ţării noastre. Această pasăre rară a mai fost văzută sporadic doar în câmpia Bărăganului, în Bihor şi în Banat.
 

5.000 de exemplare în 1900

Conform evidenţelor Academiei Române, se estimează că, pe la 1900, în spaţiul ocupat de actuala Românie existau cel puţin 5.000 de dropii. Păsările erau răspândite în Câmpia Română, în partea de nord a Moldovei, Câmpia de Vest şi Podişul Transilvaniei. În perioada interbelică însă biologii şi vânătorii au observat primele semne ale declinului. În paginile revistelor de vânătoare se vorbea despre dropii ca despre „un vânat ce se pierde“ din cauza „progresului civilizaţiei“.
 

Poleiul, cel mai periculos duşman

Nici ţăranii nu au scăpat din ochi o astfel de pasăre. “În 22-23 decembrie 1938, sătenii au ciomăgit 740 de dropii în toată ţara, potrivit unui inspector de vânătoare, citat de presa vremii” , pasaj care apare în documentarul “Dropiile la asfinţit” realizat de National Geographic Romania.
 
Dropia, pe lista speciilor pe cale de dispariţie Asociaţia Grupul Milvus 
 
Din nefericire, dropia este o pasăre care nu are glanda uropigiană, cu alte cuvinte, nu beneficiază de glanda secretoare de grăsime cu care majoritatea păsărilor îşi îmbibă penajul pentru a-l face imun la umezeală şi ploaie. Prin urmare, cel mai periculos duşman al dropiilor este poleiul. Iarna când plouă şi urmează îngheţul, apa prelinsă pe penajul dropiilor îngheaţă, iar păsările nu mai pot zbura. În această situaţie, deveneau o hrană uşor de procurat pentru ţărani, care le ucideau cu bâtele.
 

Specie vulnerabilă, aflată pe Lista roşie

Dropia este listată ca specie vulnerabilă pe Lista Roşie a Speciilor Ameninţate la Nivel Global IUCN. În fapt, dintre cele 25 de specii de dropie, 11 sunt listate pe Lista Roşie IUCN. Harta distribuţiei lor de-a lungul Africii, Eurasiei şi Australiei arată că această specie este ameninţată în aceeaşi măsură la nivel mondial. Explicaţia impactului major asupra speciei constă în privatizarea terenurilor şi în consecinţă schimbarea destinaţiei terenului, situaţie specifică ţărilor din Europa de Est, Rusia şi Asia Centrală. Se preconizează că din cauza reducerii rapide a habitatelor specifice speciei, populaţiile de dropie vor scădea cu mai mult de 30% în următorii ani. În consecinţă specia este considerată a fi vulnerabilă.
 
Dropia este legal protejată în Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Portugalia, Federaţia Rusă, Slovacia, Spania şi Ucraina. În 1996 a fost publicat un Plan de Acţiune European pentru Conservarea Speciei şi în 1998 a apărut un Plan de Acţiune pentru populaţiile din Asia de Est.
 
Dropii observate anul trecut şi în vestul ţării FOTOAsociaţia Grupul Milvus
 
Dropia era o specie larg răspândită în trecut pe toate câmpiile întinse din ţară, mai ales în zona Bărăganului şi mai puţin în ţinuturile deluroase neîmpădurite din Dobrogea. Un număr semnificativ de exemplare se întâlneau şi în Câmpia de Vest. Iarna se adunau în cârduri mari şi hoinăreau dintr-o regiune într-alta după hrană. În 1902 a fost observat lângă Mangalia, un cârd de 5-600 de exemplare.
 

Cea mai mare zburătoare din lume

Otis tarda, pe numele ei ştiinţific, dropia este cea mai mare zburătoare din lume şi cea mai mare pasăre din avifauna României.  La dropii se poate observa cel mai mare grad de dimorfism sexual din lumea înaripatelor. Masculul este atat de diferit de femela încât ai putea crede că sunt două specii diferite. El este mult mai masiv decât femela cântărind până la 18 kg, pe când consoarta lui abia atinge la 5 kg.
 
O dropie poate ajunge până la 18 kilograme FOTO Asociaţia Grupul Milvus
 
Înâlţimea unui dropioi poate fi de peste un metru, lungimea de  1.15 metri, iar anvergura aripilor atinge 2- 2.8 metri. Coloritul este şi el impresionant. Deasupra, pe spate, penele sunt arămii sau maronii, iar văzut de dedesubt,  corpul apare îmbrăcat într-o haină perfect albă. Acest lucru se observa cel mai bine în zbor. Gâtul şi capul sunt gri, iar lateralele pieptului de culoarea alunei. În perioada împerecherii mai ales, masculii etalează nişte mustaţi impresionante care pleaca imediat de sub cioc. Măsurând circa 10 cm, acestea sunt tot pene şi au rol în ritualurile de curtare.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Lucruri mai puţin ştiute despre românca legendară care a învins bătrâneţea. A scris un număr uriaş de scrisori
 
Titi Aur, mesaj tulburător din spital: „Am reuşit să respir 20 de minute fără mască după şase zile. M-am născut a doua oară!”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Alexandre
11.04.2021, 06:11:10

"Taranii le omorau cu batele.. " ce sa zic? .. urat, foarte urat.

+9 (9 voturi)
Radu Mircea
11.04.2021, 07:01:10

# Asa-i , acum are primaru' pusca cu loneta si-i zboara capu' de la 100 de stinjeni . Pofta buna ! Nu sunt de neglijat nici urmasii celor care au halit lebedele austriecilor . La asa pleasca de 18 kile gasesc ei un latz , o capcana ceva .....

+16 (18 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
11.04.2021, 08:29:31

Pai țaranii se mai omoara cu bitele si intre ei, cu nevestele fac la fal...isi pastreaza obiceiurile stramosesti...iar apropo de dropii, cred ca Țiriac isi lustruieste...pușca, sa le protejeze mai ...ca un investitor

+11 (15 voturi)
leonard crassas
11.04.2021, 08:27:14

In Insula Mare a Brailei braconajul este in floare, de la agent de vanatoare panala tot staful primariilor si cati-va acoliticare asigura protocoale la consiliul judetean, senatori, deputati etc. Nu-i dau nici osansa acestei specii. Avem politia verde, nici nu stiu cum arata.

+10 (10 voturi)
gyll
11.04.2021, 08:29:30

Și dropia este una dintre multele victime nevinovate ale oamenilor. Încă o dovadă că suntem cei mai voraci prădători ai planetei.

+13 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările