Aplicaţie interactivă pentru promovarea patrimoniului. Cum sunt atraşi turiştii cu un ghid turistic mobil de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiective turistice, arheologice, rezervaţii naturale, patrimoniu cultural şi istoric din Silistra şi Călăraşi vor fi promovate printr-o aplicaţie mobilă interactivă, în cadrul unui proiect dintre Bulgaria şi România. Istoria Călăraşiului şi a Silistrei, oraşe aflate de o parte şi de alta a Dunării, se află la un click distanţă. Un proiect inedit româno-bulgar le va aşeza pe harta celor mai importante destinaţii turistice.

O aplicaţie mobilă creată pentru promovarea celor mai frumoase obiective care fac parte din patrimoniul cultural şi istoric din cele două oraşe va fi funcţională din martie 2019. Astfel, cei care ajung în judeţul Călăraşi ori în Bulgaria, la Silistra, vor putea afla, de la info-chiosc, obiectivele pe care le pot vizita gratuit în cele două locaţii.

Imagine indisponibilă

Proiectul româno-bulgar, cu o valoare de 927.792,47 euro va fi gata în martie 2019. Turiştii vor avea astfel posibilitatea să călătorească în cele mai fascinante locuri şi să afle povestea monumentelor pe care le vor vizita. Valentin Parnic, managerul Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi face parte din echipa care implementează proiectul, fiind coordonatorul pe partea română. A fost déjà la Silistra, la dezbaterea publică privind lansarea proiectului şi crede că acest proiect va face Călăraşiul mai vizibil, va ajuta la atragerea în zonă a cât mai multor turişti.

Imagine indisponibilă

“Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi este partener în acest proiect în care se urmăreşte dezvoltarea unui mediu turistic interactiv. Dorim să atragem astfel cât mai mulţi turişti care să descopere farmecul şi bogăţia istorică a locurilor. Câte 30 de obiective din cele două oraşe vor fi disponibile în aplicaţia mobilă în limba română, engleză şi bulgară.

Imagine indisponibilă

Aşadar, cu doar un click la info-chiosc orice persoană care ajunge în Călăraşi poate vizita Silistra şi invers. Vor fi disponibile informaţii despre locaţie, despre obiectivul în sine, fotorafii relevante despre zonă, dar şi o fişă de monument în care vor fi prezentate informaţii despre obiectivul respectiv, cum ar fi data la care a fost construit, stilul artitectonic etc. Este important de precizat că totul se vizitează gratuit pentru că acesta este şi scopul nostru, să aducem cât mai mulţi turişti la Călăraşi şi Silistra, să promovăm cele două zone cu potenţial insuficient exploatat”, a explicat Valentin Parnic, arheolog. 

Costul proiectului, peste 900.000 de euro

Cu o vechime de 20 de ani în cadrul Muzeului din Călăraşi, Parnic a lucrat mai întâi ca muzeograf, apoi a urmat toate treptele instruirii pentru a se perfecţiona. Din 2004 este cercetător ştiinţific, iar în 2005 a ajuns şeful secţiei Arheologie. În 2009 a susţinut doctoratul cu tema “Eneoliticul din Muntenia, faza B a culturii Gumelniţa”, iar în 2017 s-a înscris la concurs şi a câştigat postul de manager. Dedicat instituţiei pe care o mamageriază, Valentin Parnic spune că este important să ne cunoaştem istoria, iar turiştii merită să exploreze cele două oraşe aflate la Dunăre. Costul total al proiectului este de 927.792,47 de euro, din care 788.623,60 euro co-finanţare din partea FEDR, 120.613,02 euro finanţare naţională, 15.352,83 euro contribuţia proprie din partea municipalităţii Silistra şi 3.203,02 euro contribuţie proprie din partea Muzeului Dunării de Jos. Termenul limită pentru punerea în aplicare a proiectului este 26 martie 2019.

Imagine indisponibilă

Punctele de informare vor fi amplasate în diverse puncte din judeţ. Este vorba despre câte un info-chioşc montat la: Biblioteca Judeţeană, clădirea nouă, în interior, Muzeul Dunării de Jos, Muzeul Gumleniţa şi la Primăriile din Belciugatele, Valea Argovei, Şoldanu, Dorobanţu, Mănăstirea, Grădiştea, Modelu, Dichiseni, Unirea, Borcea, Ciocăneşti şi Lehliu.

Ce se poate vizita

Cele mai frumoase obiective din judeţul Călăraşi vor fi incluse în proiectul româno-bulgar.: Muzeul Dunării de Jos, Palatul Administrativ, Muzeul Municipal, Casa Ana şi Marinache Popescu, Parcul Mare, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Grădina Zoologică, Muzeul de Artă Modernă Olteniţa, Parcul Florilor, Mănăstirea Negoieşti, Mănăstirea Plătăreşti, Catedrala Ortodoxă Sf. Nicolae, Gimnaziul Carol, Muzeul Alexandru Sahia, Biserica Sf.Dumitru Mănăstirea, Situl arheologic Sultana Malu Roşu, Biserica Volna, Situl arheologic Măriuţa, Mănăstirea Tăriceni, Păcuiul lui Soare, ostrovul Haralambie, ostrovul Şoimul, Herghelia Jegălia, pădurea Ciornuleasa, Crucea de leac de la Coslogeni, Hotel Casa Vornicului, Biserica de lemn Sf.Cuvioasa Parascheva, situl arheologic Gumelniţa, statuia ecvestră Carol I, Cazarma Pompierilor,  Rezervaţia Iezer, Monumentul Eroilor din Cimitirul Central.

Imagine indisponibilă

De cealaltă parte, la Silistra, turiştii vor putea vizita cetatea Durostorum, partea de sud, Castelul Episcopal sec VI, Mormântul roman de la Silistra, Rezervaţia arheologică şi oraşul antic, Biserica patriarhală din secolul X, Catredrala Sf.Petru şi Pavel, Biserisca rusească de rit vechi, Muzeul de istorie, Muzeul de Etnografie, Galeria de artă, Rezervaţia Naturală Srebrăna, Teatrul Dramatic de păpuşi, Monumentul ţarului Boris al III-lea, geamia, stejarul secular, cimitirul militar, satul pescăresc.

Imagine indisponibilă

La Călăraşi, Muzeul Dunării de Jos adăposteşte o adevărată comoară şi este singurul din Europa care deţine peste 1.000 de piese din colecţiile „Artă preistorică“. Toate obiectele au circulat prin America, Elveţia, Anglia şi Grecia. Muzeul Dunării de Jos a fost înfiinţat în anul 1951 şi se mândeşte cu preţioase colecţii care însumează peste 58.000 de obiecte.

Imagine indisponibilă
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite