Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Aproape de oameni. Avocatul Aurel Giurcă, sfătuitorul din umbră al bătrânilor

0
6 May 2013 10:15:54
Autor: Ionela Stănilă
Giurcă este recunoscut ca o persoană cu suflet mare Foto:I.S.
Giurcă este recunoscut ca o persoană cu suflet mare Foto:I.S.

Ajuns la venerabila vârstă de 86 de ani, Aurel Giurcă, renumit avocat în Călăraşi, recunoaşte că a avut o carieră spectaculoasă. Timp de 58 de ani a pledat la bară, apărând oameni bogaţi, dar şi săraci. Distinsul avocat, absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti, promoţia 1950, este recunoscut pe plan local ca o persoană cu suflet mare.

Se implică în viaţa comunităţii şi-şi ajută semenii, gratuit, de câte ori este cazul.Aurel Giurcă este sfătuitorul din umbră al pensionarilor cărora le oferă sfaturi juridice, fără să le ceară bani. Zilnic, la casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Giurcă oferă consiliere juridică în diverse probleme, începând cu neclarităţi legate de impozite, taxe şi acte de succesiune ori îi îndrumă cum să formuleze o plângere penală.

Mereu aproape de oameni

 „Le dau sfaturi până la limita competenţelor de specialitate şi îi îndrum către Parchet, instanţa de judecată ori la avocaţi. De multe ori am avut cazuri  în care bătrânii sunt agresaţi chiar de copiii lor. Mi se pare cel mai urât lucru“, spune, cu regret Aurel Giurcă. Avocatul mărturiseşte că nimic nu i se pare prea mult, atunci când îşi ajută semenii. Prin natura meseriei mele, am fost mereu aproape de oameni şi cred eu, i-am sfătuit cum nu se poate mai bine. În plus, cred că experienţa mea profesională şi de viaţă trebuie împărtăşită”, spune Giurcă.

O jumătate de secol, în slujba adevărului

Cu o carieră împresionantă la activ, Aurel Giurcă a fost timp de 28 de ani directorul Biroului Colectiv de Avocaţi, dar la Revoluţie a demisionat pentru a lăsa postul liber pentru cei tineri, aşa cum îi place să mărturisească.
În faimoasa carieră de avocat, Aurel Giurcă a apărat şi oameni bogaţi dar şi săraci, care nu aveau nici un ban. În cei 58 de ani a pledat mii de procese, având pe zi câte 20 sau 30. „ Nu a fost nicio problemă când aveam aşa multe procese pe zi, pentru mine era o plăcere şi am pus suflet în această meserie“, a spus avocatul .
Cei mai grei ani au fost în perioada 1952- 1968, când avocatura se făcea în prezenţa ofiţerilor de securitate. În periaada comunistă, a avut foarte multe procese penale bazate pe furturile obşteşti.

Palmares impresionant

Rezultatele muncii sale nu au întârziat să apară. În cariera sa, distinsul avocat a fost recompensat cu opt diplome de onoare, şase medalii şi a fost declarat cetăâean de onoare al muncipiului Călăraşi. „ Am fost plăcut impresionat şi mândru că am reuşit să primesc aceste distinse premii datorită carierei mele“, a mai adăugat Aurel Giurcă

Cel mai greu dosar

Spune că de-a lungul carierei, cel mai mult l-a marcat un proces la care a pledat înainte de 1989. „Este vorba despre un caz în care nouă copii au murit asfixiaţi la căminul de distrofici din oraş. Am fost avocatul unor asistente trimise în judecată. Am reuşit să demonstrez că nu erau vinovate şi nu au avut legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Dosarul a fost deosebit de dificil, iar suceesul nu a întârziat să apară”, a precizat avocatul.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările