Arheologi şi istorici din Franţa şi Marea Britanie, la sesiune ştiinţifică în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sesiunea ştiinţifică are loc sâmbătă, 11 noiembrie la Călăraşi FOTO MDJ
Sesiunea ştiinţifică are loc sâmbătă, 11 noiembrie la Călăraşi FOTO MDJ

O sesiunea ştiinţifică internaţională, la care participă specialişti de marcă ai arheologiei, istoriei clasice, istoriei medievale, moderne şi contemporane, din România, dar şi din Franţa şi Marea Britanie, va fi deschisă vineri, 10 noiembrie la Muzeul Judeţean Ialomiţa, iar în data de 11 noiembrie, la Muzeul Dunării de Jos, Secţia Arheologie, Călăraşi.

Importantă ca resursă culturală şi economică totodată, arheologia din România are un parcurs dominat de ideile şi practicile promovate de Vasile Pârvan şi Şcoala creată de acesta. După anul 1989, arheologia s-a confruntat cu serioase şi profunde dificultăţi, dar a ieşit din acestea, după o lungă tranziţie, depăşind faze critice şi perioade de criză. În cadrul lucrărilor de la Călăraşi, va fi lansat volumul  “Tezaure monetare din epoca geto-dacică descoperite în judeţul Călăraşi”, autor Dr. Done Şerbănescu. Călărăşenii care doreşte să afle noile tendinţe din cercetarea arheologică, dar şi ultimele noutăţi care privesc descoperirile arheologice sunt invitaţi să participe, sâmbătă, ora 10.00, la lucrările de la Călăraşi. Participarea este gratuită.

Al doilea ctitor all muzeului din Olteniţa

Absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, promoţia 1958, Done Şerbănescu, în vârstă de 85 de ani, este al doilea ctitor al muzeul din Olteniţa. S-a implicat atât de mult în modernizarea instituţiei încât existenţa sa se confundă cu activitatea profesională. În ciudat vârstei înaintate, are planuri mari de viitor. Îşi propune să mai scrie câteva cărţi şi să participe în continuare la toate congresele de arheologie la care a fost nelipsit de-a lungul anilor.

” Voi avea mai mult timp pentru documentări şi pentru munca de cercetare”, spune Done Şerbănescu. Nu se gândeşte nicio clipă să se odihnească pentru că întreaga sa viaţa a fost dedicată culturii. Colecţiile muzeului pe care l-a condus aproape o jumătate de secol au sporit considerabil în timpul longevivului său mandat, ajungând la 15.500 obiecte arheologice şi numismatice.

O viaţă în Bărăgan

S-a îndrăgostit iremediabil de Bărăgan în tinereţe, atunci când a decis, alături de soţia sa, bucureşteancă get-beget, să se stabilească la Olteniţa. “Sunt originar din Dobrogea şi imediat după absolvirea facultăţii am predat la liceul din Hârşova. Când m-am căsătorit a apărut postul la muzeul din Olteniţa şi am hotărât să ne mutăm aici, pe malul Dunării”, spune arheologul.

Vă recomandăm şi:

FOTO Unicat. Muzeul Dunării de Jos, singurul din Europa care deţine o colecţie de artă preistorică

FOTO Porţi deschise la unul dintre cele mai spectaculoase situri arheologice din ţară: Sultana-Malu Roşu

Călăraşiul intră în galeria elitelor. Muzeu de Istorie, pe malul Borcei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite