Arta de a fi educator nu se învaţă la nicio facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o carieră de aproape 30 de ani la catedră, Daniela Soare consideră că nu poţi fi un bun educator, dacă nu ai pasiune, dăruire şi chemare pentru copii.



“Cred că meseria adevărată de dascăl se deprindea pe vremuri, la vechile licee pedagogice. Era seriozitate şi chiar se învăţa. Nicio facultate nu te învaţă cum să fii un educator adevărat”, spune Daniela Soare, educatoare la „Ţara copilăriei”, cea mai mare grădiniţă din judeţ, unde zilnic sunt instruiţi peste 300 de copii. Ea consideră că pe fetele care au absolvit liceul pedagogic în urmă cu 20-30 de ani nu le „bate” nicio facultate de astăzi.

Se regăseşte în personaje din lumea basmului

Absolventă a liceului pedagogic din Slobozia, promoţia 1983, educatoarea în vrstă de 47 de ani spune că se regăseşte în orice personaj din lumea basmului şi pune atâta pasiune în tot ceea ce face încât niciodată nu se plânge că a obosit. De aproape 30 de ani, Daniela Soare trăieşte prin şi pentru copii. Meseria de educatoare pe care a ales-o nu a dezamăgit-o în nicio clipă. A fost în permanenţă aproape de prichindei şi se bucură de fiecare dată când îşi întâlneşte foştii elevi, ajunşi acum oameni în toată firea.

„Mi-am dedicat copiilor întreaga existenţă. Nu mi-am imaginat vreodată că aş fi putut face altceva. Încă din copilărie am avut o înclinaţie deosebită către profesia de dăscal. Poate că am fost puţin influenţată în alegerea acestei meserii şi de mama mea care a fost tot educatoare, însă ştiu sigur că totul a pornit din suflet“, ne-a spus Daniela.

Metode fascinante de lucru

Deşi ocupă şi postul de director la grădiniţa„Ţara copilăriei“, şi încercând să se autodepăşească a urmat cursurile unei facultăţi de management pentru a face faţă provocărilor, Daniela Soare este o prezenţă activă în viaţa prichindeilor. „Nu există nicio reţetă specială. Când ai har şi când îţi place ceea ce faci, totul este posibil. M-am implicat întotdeauna în formarea micuţilor şi m-am bucurat când metodele mele de lucru i-au fascinat. Am învăţat să cânt la chitară datorită copiilor. Mi-a plăcut mereu să lucrez cu ei după metode inedite“, spune, zâmbind, educatoarea.

Teatrul, o nouă pasiune

Pe lângă dragostea pentru copii, imediat după absolvirea liceului, Daniela Soare şi-a dat seama că iubeşte teatrul.„Am fost cooptată în trupa de teatru Sindicatului din Învăţământ şi de atunci am interpretat sute de roluri, majoritatea în piese pentru copii. Primul rol în piesa „Gâscănelul neascultător“ a prins la public şi, cred că acest lucru m-a făcut să merg mai departe, ştiind că pot avea succes“, mărturiseşte Daniela Soare.
De atunci, nu a existat rol pe care să-l fi refuzat sau repetiţie de la care să fi lipsit. Niciodată nu spune „nu pot“ sau „nu am timp“. Crede că dacă vrei cu adevărat ceva, reuşeşti să realizezi. Nici măcăr când fiul său era mic nu a întârziat să apară lângă copiii pe care-i avea de instruit.„Întotdeauna îmi găsesc timp pentru toate. Chiar şi acum când am mai mult de lucru cu hârtiile datorită postului de conducere pe care îl ocup“, spune Daniela Soare.

Cizelarea manierelor şi formarea minţii

„Dragostea pentru copii este definitorie. Dacă eşti sensibil, calm, răbdător şi echilibrat atunci cu siguranţă poţi să trăieşti printre micuţi. Marea artă a unei educatoare constă în cizelarea manierelor şi în formarea minţii. Este foarte important pentru copii să fie îndrumaţi corect de la primii paşi. La grădiniţă se pun bazele bunului simţ, corectitudinii şi începe să se creioneze personalitatea fiecăruia. Dacă nu ştii să exploatezi, în sensul bun al cuvântului, fiecare temperament, nu poţi să ai succes cu prichindeii”, spune Daniela Soare.

Vă recomandăm şi:

Britanicii aduc profesori chinezi pentru a-i învăţa pe elevi Matematică

PISA 2012 România a urcat patru locuri în lume la matematică, citit şi stiinţe, însă rămâne tot la coada clasamentului. Ce spune Comisia Europeană

VIDEO PISA 2012 Cum a ajuns Shanghai să fie liderul mondial în educaţie

ANALIZĂ Controversa reformei din sistemul de învăţământ britanic

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite