Ascensiune. Cum a ajuns şeful atelierului de turnătorie, jupânul judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răducu Flilipescu, de trei mandate şeful CJ Călăraşi Foto:Adevărul
Răducu Flilipescu, de trei mandate şeful CJ Călăraşi Foto:Adevărul

Absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, promoţia 1980, Răducu George Filipescu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, are diplomă de inginer tehnolog-metalurgie. Ascensiunea politică a început în 1995 când s-a înscris în PNL.

 

“Şef bogat la judeţ sărac”. Aşa l-au prezentat jurnaliştii de la postul B1 TV, în octombrie 2012,  pe Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi. „A câştigat al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţan Călăraşi, iar ca orice baron care se respectă, liberalul Răducu Filipescu se poate lăuda cu o avere consistentă în contradicţie totală cu starea în care se află judeţul pe care îl păstoreşte din 2004”, se arată în materialul prezentat de postul de televizune B1 TV.

Până să ajungă aici, Răducu Filipescu, în vârstă de 58 de ani, a trăit şi a muncit ca orice om de rând. Faima avea s-o cunoască peste ani, odată cu intrarea în politică. Prima slujbă a obţinut-o  în 1980, în anul în cre a absolvit Politehnica la Combinatul Siderurgic din Călăraşi şi a ocupat funcţie de şef secţie turnare continuă, şef atelier turnătorie şi tratamente termice. După 6 ani a devenit director la Autobaza de Transport Călători Călăraşi, iar activitatea sa profesională mai cuprinde şi postul de conducere la Serviciul Spaţii Verzi şi Pavaje SA Călăraşi. În perioada 2000-2004 ocupă postul de director la SC Astra Călăraşi pentru ca în acelaşi an să câştige primul mandat la şefia CJ. De atunci au trecut 10 ani, iat Filipescu se află tot în fruntea judeţului, fiind la cel de-al treilea mandat.

Trei case şi două maşini

Chiar dacă este de mai bine de 10 ani şef peste un judeţ sărăc, Răducu Filipescu a reuşit să agonisească o avere frumuşică. Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi are trei case, două maşini, 17,5 hectare de teren agricol şi o colecţie de bijuterii şi obiecte de artă valorând 80.000 de euro. Nu are niciun fel de datorii la bănci şi-şi permite în fiecare vară câte o vacanţă în străinătate. În top 25 al baronilor locali, realizat de site-ul comisarul.ro, Filipescu se clasează pe locul 15, cu o avere estimată între 9 şi 11 milioane de euro.

Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2011, şeful CJ Călăraşi are un apartament de 55 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat în 2006, şi două case, de 102 metri pătraţi, moştenită în 2008, respectiv 88 de metri pătraţi în Călăraşi, construită în urmă cu 20 de ani.

Salariu anual de 55.000 lei

Răducu Filipescu are peste 17 hectare de teren agricol în judeţ şi aproape 2.000 de metri pătraţi de teren intravilan. Şeful CJ Călăraşi mai deţine şi două maşini, un Cielo şi un Volkwagen Golf, bijuterii, obiecte de artă sau obiecte de cult în valoare de 80.000 de euro şi nu are credite sau alte datorii. De la CJ încasează anual un salariu de peste 55.000 de lei, în timp ce soţia sa câştigă la jumătate:24.000 de lei anual ca director la SC Domicon SA Călăraşi. Tot în declaraţia de avere, în fiecare an, în buzunarul preşedintelui CJ intră 5.200 de lei din arenda terenurilor.

Vacanţe de criză în Franţa şi Spania

În 2010, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, s-a întors din vacanţa de vară şi imediat s-a prezentat în faţa presei locale pentru a povesti cum şi-a petrceut concediul. Conform, Observator de Călăraşi, acesta a ales să parcurgă, împreună cu soţia, foarte mulţi kilometri pe traseul România-Grecia-Italia-Franţa-Spania şi retur. În total aproximativ 8.000 de kilometri în 14 zile. „Am rămas surprins de preţurile din Europa. Criza se resimte şi la ei. Adică să te cazezi la un hotel de patru stele cu 40 de euro, e ceva, în condiţiile în care acum câţiva ani te costa în jur de 120 de euro. Şi restul preţurilor sunt mici. Spre exemplu, un prânz de două persoane în Spania ne-a costat şi 11 euro”, a povestit liderul liberal. Deşi a avut cazre pe bani puţini, Filipescu s-a plans de taxele mari de drum şi de preţul combustibilului. Chiar şi aşa, în 2010, familia Filipescu s-a încadrat în cei 1.500 de euro pe care şi-i planificase pentru vacanţă. Cel mai influent politician din judeţul Călăraşi chiar recomandă pe pagina sa de facebook locurile pe care le vizitează în vacanţă. Filipescu a postat fotografii din Croaţia şi Grecia, dar şi din Delta Dunării de la o partidă de pescuit.

Unul din pionii importanţi

Cu trei mandate la activ începute în 2004 în fruntea Consiliului Judeţean, Răducu George Filipescu este unul din pionii importanţi ai Partidului Naţional Liberal din teritoriu. El controlează organizaţiile liberale din sudul României şi speră să rămână şef al viitoarei regiuni de Sud  ce se va înfiinţa odată cu regionalizarea României. Filipescu este cel care a scris un proiect de regionalizare şi vrea să devină baron peste Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu şi Teleorman.

În plan politic, Răducu Filipescu este membru PNL din 1995, iar în 2000 a fost, timp de un an, secretar general al filialei judeţene a partidului. Din anul 2001 şi până în prezent, el este şeful PNL Călăraşi, iar din 2004 a preluat şi şefia judeţului.

A intrat ANI pe fir

În 2011, Filipescu, liderul PNL din Călăraşi, a fost acuzat de ANI că a alocat peste un milion de lei din bani publici pentru mai multe asociaţii conduse chiar de el sau în care era membru.

La sfârşitul anului 2011, Agentia Naţională de Integritate (ANI) a înaintat către procurori un dosar ce-l privea pe şeful CJ Călăraşi. Răducu Filipescu era suspectat de abuz în serviciu şi s-ar fi aflat în incompatibilitate, după ce acesta, în exercitarea celui de-al doilea mandat, şi-ar fi dat bani singur. Din poziţia de preşedinte al CJ Călăraşi, Răducu Filipescu ar fi semnat alocarea a peste un milion de lei, în 2009 şi 2010, către două firme, pe care tot el le conducea.
Este vorba despre  SC EcoAqua SA şi SC Ecomanagement Salubris SA, înfiinţate ca două asociaţii de dezvoltare intracomunitară, persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publică. Ele aveau ca scop  reabilitarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare şi de colectare a deşeurilor reziduale din tot judeţul.

A votat şi a aprobat

„Filipescu Răducu-George a votat şi semnat Hotărârile Consiliului Judeţean Călăraşi nr. 32/2009 şi nr. 25/2010 privind aprobarea bugetului Judeţului Călăraşi pe anul 2009, respectiv pe anul 2010. Prin intermediul celor două hotărâri, a fost aprobată şi alocată suma totală de 1.045.000 lei către cele două asociaţii de dezvoltare intercomunitară, EcoAqua şi Ecomanagement Salubris în cadrul cărora Filipescu Răducu-George deţine calitatea de preşedinte şi funcţia de preşedintele al Consiliului Director”, se arăta în comunicatul ANI de la vremea respectivă.

Interese electorale în spate

Aşa cum era de aşteptat, presedintele CJ Călăraşi, Răducu Filipescu a respins acuzaţiile de conflict de interese şi abuz în serviciu pe care i le-a adus Agenţia Naţională de Integritate, spunând că demersul ANI ar avea în spate interese electorale.

"Totul e politic. Filipescu e lider PNL, are 67% în sondaje, nu poate nimeni să-l bată, o să câştige şi viitoarele alegeri, ce să-i facem? Hai să-l terfelim putin, hai să-l şifonăm cu ANI. Sunt vicepreşedinte PNL, e clar ca adversarii politici caută să îmi distrugă imaginea. Dar nu au nicio şansă", declara liderul CJ Călăraşi.

„Îi bat cu banii lor !“

Filipescu a calificat acţiunea ANI drept „un atac politic şi o lovitură de imagine“. „Eu nu iau nici 5 bănuţi de la aceste asociaţii. Sunt proiecte dezvoltate cu fonduri europene în care s-au asociat mai mulţi primari şi, implicit Consiliul Judeţean, pentru dezvoltarea unor proiecte. Consider că ANI greşeşte şi voi demonstra în instanţă. Îi bat cu banii lor !“, a declarat Răducu-George Filipescu.

Vă recomandăm şi:

Harta penală a României. Toate dosarele baronilor care ne-au confiscat ţara

Parlamentarii şi directorii din instituţii publice implicaţi în dosare cu iz penal. Dan Şova, urmărit penal pentru trafic de influenţă

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite