Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Avertismentul patriarhului Daniel, despre pericolul unei nevroze colective. Cum ne poate îmbolnăvi statul acasă, ce îi învaţă pe români să facă

17
26 Mar 2020 11:24:39
Autor: Ionela Stănilă
Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe oameni să nu cadă în deznădejde FOTO Mediafax
Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe oameni să nu cadă în deznădejde FOTO Mediafax

Dacă nu stăm acasă în mod folositor, statul acasă ne poate îmbolnăvi, chiar dacă nu luăm virusul, prin faptul că devenim descurajaţi. Declaraţia aparţine patriarhului Daniel care i-a îndemnat pe oameni să fie pozitivi şi activi. Înaltul ierarh a făcut o serie de recomandări despre cum nu trebuie, în această perioadă, să cădem în deznădejde sau într-o nevroză colectivă, provocate de pandemia de coronavirus.

 
"Nu trebuie în această perioadă să cădem în deznădejde, ci să ne întărim în credinţă. Dacă nu stăm acasă în mod folositor, statul acasă ne poate îmbolnăvi, chiar dacă nu luăm virusul, prin faptul că devenim descurajaţi. Dacă teama de boală devine o psihoză sau o nevroză colectivă, noi deteriorăm sănătatea noastră psihică, chiar dacă sănătatea trupului nu este atinsă de acest virus care a răspândit boala în toată lumea. La întrebarea 'Cum stăm acasă?' noi răspundem: În mod pozitiv şi activ. Prin rugăciune şi prin activităţi bune, a explicat patriarhul României, citat de basilica.ro, care, miercuri, 25 martie, a slujit de Buna Vestire în Paraclisul istoric "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" al reşedinţei Patriarhale.
 
1. Ne rugăm dimineaţa, la prânz şi seara, folosim cărţi de rugăciuni dar şi rugăciunile pe care le cunoaştem pe de rost. Citim cărţi duhovniceşti care ne luminează sufletul, ne întăresc credinţa şi iubirea faţă de Dumnezeu şi de semeni.
 
2. Comunicăm în fiecare zi cu cei din casă faţă către faţă, dar şi cu cei de afară prin telefon sau prin scris pentru a-i încuraja şi pentru a cultiva speranţa şi activitatea lor.
„Dacă încurajăm pe alţii ne încurajăm şi pe noi înşine, dar, în acelaşi timp, întărim, intensificăm comuniunea frăţească cu semenii noştri".
 
3. Urmărim emisiuni la radio şi televiziune care ne luminează şi ne îmbogăţesc sufleteşte, nu emisiuni care ne transmit panică sau teamă sau descurajare.
 
4. Ajutăm cu vorbă bună şi cu faptă bună pe cei care au nevoie de ajutorul nostru şi, de asemenea, în această perioadă terminăm lucrări pe care n-am apucat să le terminăm din lipsă de timp.
 
5. În acest timp trebuie să facem proiecte pozitive pentru perioada care urmează după ce încetează epidemia actuală.
„Trebuie să fim activi atunci când suntem acasă prin aceste activităţi spirituale, intelectuale şi de încurajare a semenilor noştri, de întărire în credinţă şi în iubire faţă de Dumnezeu prin rugăciune şi faţă de semeni prin fapte bune", a încurajat patriarhul BOR, potrivit basilica.ro.
 
Rugăciuni la Maica Domnului
 
În predica la sărbătoarea Bunei Vestiri, PF Daniel a spus că în această perioadă credincioşii trebuie să se roage mai mult Maicii Domnului pentru ocrotire.
 
"Ea este ocrotitoarea copiilor, a părinţilor, a maicilor şi călugărilor din mănăstiri, este ocrotitoarea celor săraci, celor bolnavi, celor întristaţi, celor necăjiţi. (...) Ea este iubire cu smerenie pentru cei pe care nu-i mai iubeşte nimeni, adică pentru cei care sunt uitaţi, marginalizaţi, singuri, abandonaţi. Maica Domnului poate fi de mare ajutor dacă-i cerem sprijinul, mai ales în această vreme de încercare, pentru că ea are inimă de mamă, are iubire milostivă şi smerită faţă de toţi oamenii. Este grabnic ajutătoare, este mult folositoare atunci când noi, cu credinţă puternică şi cu multă smerenie, îi cerem ajutorul", a explicat înaltul ierarh.
 
"Să ne rugăm Maicii Domnului să întărească pe toţi cei care se află în boală, să dăruiască tuturor celor care nu se află în boală înţelepciune ca să se ferească de boală, să ajute pe toţi medicii şi tot personalul medical care îngrijeşte de cei bolnavi, să ajute pe toţi cei care săvârşesc fapte de milostenie ajutând pe cei bătrâni, pe cei săraci, pe cei singuri şi să-i ajute şi pe cei care îi încurajează pe alţii", s-a rugat Patriarhul.

Patriarhul Daniel a adăugat că Acatistul Bunei Vestiri este foarte folositor în această perioadă.
"Această rugăciune este foarte folositoare mai ales în această vreme în care toată lumea se confruntă cu pandemia, cu această boală, cu acest inamic nevăzut, dar care seceră vieţi omeneşti şi care introduce teama, frica în toţi oamenii de pe glob", a subliniat Patriarhul BOR.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
26.03.2020, 11:40:34

Bai popa,nu mai bine ar sta lumea in casa si sa citeasca o carte buna(care are) decat sa tot recite minciunile de rigaciuni pe care le tot repetati fara nici un folos???

+5 (9 voturi)
Lucifer
26.03.2020, 12:24:46

Poate îl ia coronavirusul şi p'ăsta....Dumnezeu ştie de ce....

+2 (6 voturi)
Paun Al
26.03.2020, 12:36:55

Nu trebuie sa repetam zilnic un adevar , ca el sa se pastreze ... Nu trebuie sa citim dintr-o carte , sau sa repetam zilnic... ca soarele rasare , ca ne da caldura , lumina .. Asta o vedem , o simtim fara sa citim anumite carti si fara sa repetam zilnic .. -Cred Doamne ca soarele da lumina si caldura . Dar pentru a mentine o minciuna , o ideologie , o manipulare vie in mintea oamenilor , acestea trebuie zilnic amintite ,repetate , zilnic mintea trebuie hranita cu ele . Despre asta este vorba ...

+2 (6 voturi)
Giorgione
26.03.2020, 12:38:12

Da' de ce nu se duce el prin spitale unde sunt cei afectati de coronavirus sa-i incurajeze?? Doar in patrahir ca este imun, are contract cu Doamne-Doamne, nu impartaseste el cu lingurita mii de enoriasi?? Sa demonstreze acum c-are dreptate si prin rugaciune virusul-satana o sa fuga de-si rupe cilii .....

+3 (7 voturi)
Stefan din Nord
26.03.2020, 12:55:15

Bai popo cel mai cel dintre cretinii adevarati romani Ma asteptam sa le ceri credinciosilor pe care-i pastoresti acum ca majoritatea stau in case si au timp berechet la dispozitie ,sa se apuce sa citeasca Biblia ca majoritatea covarsitoare dintre ei habar n-au ce scrie in ea . Cand colo ,ii sfatuiesti sa citeasca carti duhovnicesti si sa spuna Acatiste Doar asa te vei asigura ca-i vei pastra intr-un intuneric spiritual .fiind numai buni de manipulat asa cum i-ati spalat creierul lui Becali gata sa dea si chilotii de pe el pentru a construi o biserica ori manastire la Athos

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (17)