Avocado, „arborele cu testicule”: previne cancerul, anemia şi bolile de inimă. Cum trebuie consumat şi de ce îl considerau aztecii afrodisiacul perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocado, fructul-minune Foto:herbalsanjeevani.com
Avocado, fructul-minune Foto:herbalsanjeevani.com

Singurul fruct care conţine grăsimi, avocado este alimentul cu proprietăţi miraculoase. Devenit popular şi la noi, cremos, cu un gust aparte, avocado este denumit şi "untul vegetal" sau "untul zeilor". Este apreciat pentru virtuţile hidratante şi face minuni în organism tratând şi prevenind anemia, bolile de inimă şi cancerul.


Interesant este că cele mai vechi seminţe de avocado găsite de arheologi datează de mai bine de 7.000 de ani. Se pare că fructul se bucura de mare succes la azteci care îl considerau afrodisiac, numindu-l “arborele cu testicule”. Începând cu secolul al XVII-lea, coloniştii creştini fac popular acest fruct, cu gust neutru, în întreaga lume.

Avocado este unul dintre puţinele fructe cu un conţinut ridicat de proteine. Un avocado conţine 4 grame de proteine, o cantitate ridicată în comparatie cu multe alte fructe. De asemenea, proteinele pe care le conţine sunt cele esenţiale şi de înaltă calitate, care se digera mult mai uşor şi hrănesc muşchii.

Curăţă arterele de grăsimi

“Lipidele din avocado reprezinta o sursă de acizi graşi mononesaturaţi, în principal de acid oleic, care nu se depun pe artere, contribuind la buna funcţionare a sistemului cardiovascular”, spune medicul Ioana Stan.
Un studiu recent demonstrează că înlocuirea unei părţi dintre grăsimile folosite în mod curent în alimentaţie cu avocado, pentru o perioadă de aproximativ trei săptămâni, are ca efect reducerea lipidelor din sânge, fără a scădea totuşi concentraţia de colesterol bun (HDL).

calarasi avocado

Nutriţioniştii spun  că avocado este foarte bogat în grăsimi, în comparaţie cu alte fructe sau legume. Nu întâmplător a fost botezat "unt vegetal". De altfel, misionarii spanioli interziceau consumul de avocado în timpul postului. Dar tocmai din cauza grăsimilor conţinute, avocado va fi consumat cu prudenţă de persoanele suprapoderale sau obeze.

Iată câteva motive pentru care e bine să consumăm avocado:

1. Este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali (grăsimi sănătoase), vitamine şi minerale;

2. Întăreşte sistemul imunitar şi îl echilibrează pe cel nervos;

3. Creşte colesterolul bun (HDL) şi îl reduce pe cel rău (LDL), diminuează trigliceridele din sânge;

4. Are proprietăţi antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declanşării cancerului ( în special cancerul oral, de sân şi de prostată);

5. Protejează ficatul împotriva cirozei şi hepatitei virale;

6. Protejează împotriva bolilor cardiovasculare, deoarece conţine vitamina B6 şi acid folic, dar şi Vitamina E, care protejează inima; reduce riscul de accident vascular cerebral;

7. Reglează hipertensiunea arterială, deoarece conţine potasiu;

8. Conţine polifenoli şi flavonoizi, de aceea protejează celulele sănătoase ale corpului de acţiunea radicalilor liberi, scăzând riscul dezvoltării bolilor inflamatorii şi degenerative;

calarasi avocado

9. Conţine luteină, carotenoid ce ajuta la îmbunătăţirea vederii;

10. Reglează nivelul glicemiei, ajutând la un control mai bun al diabetului în cazul celor diagnosticaţi şi la prevenţie în general;

11. Întârzie procesul de îmbătrânire al organismului datorită antioxidanţilor;

12. Nutrienţii din compoziţia sa hidratează pielea şi înfrumuseţează părul;

13. Conţine multe fibre şi ajută astfel la menţinerea unui sistem digestiv sănătos, prevenind constipaţia;

14. Fiind un fruct bogat în vitamina K, creşte densitatea osoasă, prevenind astfel osteoporoza, iar sistemul osos al copiilor se dezvoltă la nivelul optim;

15. Ajută la acurateţea memoriei prin conţinutul de Vitamina E;

Avocado se poate consuma ca atare, atunci când este copt: devine moale, iar coaja se închide la culoare. Nu se recomandă consumul de avocado crud, deoarece în această stare are un nivel ridicat de tanini, fiind amar şi necomestibil. Poate fi stropit cu suc de lime, piper şi sare, poate fi adăugat la salate sau poate fi făcut piure şi amestecat cu îngheţată sau shake-uri de fructe, potrivit amnascutacolo.ro.


Vă recomandăm şi:

10 băuturi naturale care te ţin „în priză”. Ce sucuri de legume şi fructe purifică şi regenerează organismul epuizat

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Nuca, înlocuitorul cărnii, cel mai bun doctor de inimă. 5 motive ca să mănânci zilnic şi să eviţi bolile cardiace

Planta-minune din bucătăria oricărei gospodine – antialergic şi antioxidant natural. Când devine periculos pentru organism consumul de pătrunjel

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite