Bani europeni pentru comunitatea cea mai săracă de pe malul Borcei. Cartierul Cărămidari se înnoieşte cu 4,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierul Obor, zonă defavroizată a Călăraşiului FOTO safielumina.ro
Cartierul Obor, zonă defavroizată a Călăraşiului FOTO safielumina.ro

Administraţia locală călărăşeană beneficiază de fonduri Regio pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale comunităţii marginalizate Cărămidari. Aici, conform „Atlasului zonelor urbane marginalizate din România”, municipiul Călăraşi este unul din cele cinci oraşe din ţară unde peste o treime din populaţie este dezavantajată simultan din punctul de vedere al capitalului uman, al ocupării forţei de muncă, precum şi al calităţii locuirii.

 În vederea atingerii obiectivului propus, autorităţile locale vor autoriza lucrări de construire a unui corp nou de clădire ce va funcţiona ca spaţiu pentru activităţile educaţionale şi recreative, precum şi de modernizare a terenului de sport din incinta Şcolii Gimnaziale Nr.7. De asemenea, pentru a se asigura accesul populaţiei la spaţiile create sau modernizate, vor fi realizate intervenţii de reabilitare a străzii Oborului şi a trotuarelor aferente. În acest context, investiţiile stabilite în cadrul proiectului vor diminua numărul populaţiei aflate în risc de excluziune socială şi vor crea un climat social adecvat pentru organizarea activităţilor sportive, educaţionale, recreative, activităţi ce vor conduce la formarea intelectuală şi fizică elevilor, la promovarea incluziunii sociale, precum şi la creşterea încrederii populaţiei în instituţiile ce asigură serviciile sociale integrate la nivel comunitar.

Proiectul ”Regenerarea fizică a zonei defavorizate ”Cărămidari” prin dezvoltarea bazei materiale destinate activităţilor educative, culturale şi recreative”, proiect cu o valoare eligibilă totală de 4.578.544 lei (aproximativ 935.000 euro), din care co-finanţarea administraţiei locale 91.570 lei (18.650 euro), a fost semnat la începutul săptămânii la sediul ADR Sud Muntenia. Proiectul are o durată de implementare de 32 de luni şi urmăreşte

construirea unui corp nou de clădire şi dotarea acestuia, în incinta Şcolii gimnaziale nr.7, având funcţionalitatea unei săli de sport destinată activităţilor sociale, educative, culturale şi recreative, corp complet finisat, dotat şi racordat la utilităţi, aici fiind inclusă şi amenajarea exterioară a spaţiului.

Totodată, va fi modernizată şi strada Oborului (lungime totală 436 m) şi a trotuarelor aferente. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, prioritatea de investiţii 4.3.

Modernizarea străzii Oborului se va face conform studiului de fezabilitate numai după introducerea canalizării cu racordare de pe străzile vecine, lucrare adiacentă proiectului ce va fi executată cu bani din bugetul local. Contractul de execuţie pentru canalizare a fost deja semnat, urmând ca lucrările să demareze în cursul acestei luni, fiind deja emis ordinul de începere, au anunţat reprezentanţii Primăriei.

Astăzi, 6 aprilie, la sediul central al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Mariana Vişan, director adjunct Organism Intermediar POR, şi Valentin-Dumitru Deculescu, administrator public în cadrul Primăriei Municipiului Călăraşi, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Regenerarea fizică a zonei defavorizate Cărămidari prin dezvoltarea bazei materiale destinate activităţilor educative, culturale şi recreative”.

 Proiectul a fost depus spre finanţare prin Regio (Programul Operaţional Regional 2014-2020), în cadrul Axei prioritare 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiţii 4.3 – „Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale”, Obiectivul specific 4.3 – „Îmbunătăţirea regenerării fizice, economice şi sociale a comunităţilor marginalizate în municipiile reşedinţă de judeţ din România”.

Având o perioadă de implementare de 46 de luni, în perioada 1 septembrie 2018- 30 iunie 2022, proiectul are un buget a cărui valoare totală se ridică la 4.578.544,65 lei. Din aceştia, peste un milion de lei constituie contribuţia din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, peste două sute de mii de lei reprezintă alocarea din bugetul de stat, în timp ce beneficiarul asigură o cofinanţare eligibilă de peste trei milioane de lei.

În prezent, din cele 1.178 de proiecte (inclusiv aplicaţiile depuse în cadrul Strategiei Uniunii Europene privind regiunea Dunării (SUERD) înregistrate la nivelul regiunii Sud Muntenia prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste opt miliarde de lei, 74 de cereri de finanţare, cu o valoare solicitată de peste 1,4 miliarde de lei, au fost depuse de cele şapte municipii reşedinţă de judeţ din regiunea noastră, în cadrul Axei prioritare 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Dintre acestea, 17 aplicaţii, cu o valoare solicitată de peste 232 de milioane de lei, au fost depuse de Primăria Municipiului Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite