Beneficiile caiselor, fructele care protejează inima şi întăresc imunitatea. De ce e neindicat să le consumăm uscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caisele, sursă importantă de vitamine şi minerale FOTO Shutterstock
Caisele, sursă importantă de vitamine şi minerale FOTO Shutterstock

Sursa importantă de vitamine, minerale şi substanţe nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului, consumate în mod frecvent, caisele ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat stările depresiv, tratează insomnia şi luptă împotriva infecţiilor.

Acestea conţin potasiu, fosfor, calciu, riboflavina, fier, vitamina A, magneziu, zinc, betacaroten şi vitamina C, dar şi seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, vitamina B6, acid pantotenic şi colină.

Fibrele conţinute de caise asigură un bun tranzit intestinal şi are uşor efect laxativ, prevenind tulburările digestive şi constipaţia cronică, precum şi apariţia ulcerului.Conţinutul crescut de betacaroten este foarte important deoarece scade nivelul de colesterol rău din sânge şi protejează astfel inima, vitamina A menţine o vedere bună şi puterile sale antioxidante protejează de acţiunea radicalilor liberi care pot afecta ţesuturile şi celulele corpului., explica Marina Grigore, apifitoterapeut.

Combat stările depresive

Caisele consumate în mod frecvent ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie datorită conţinutului ridicat de fosfor, tratează insomnia şi luptă împotriva infecţiilor din organism.

Mineralele şi vitaminele sunt, de asemenea, indicate în protecţia şi îmbunătăţirea sănătăţii ochilor, iar vitamina C conţinută de caise întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de infecţii şi viroze respiratorii. Caisele conţin licopen, compus fitochimic care previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care şi cancerul de prostată, şi asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular. În cazul în care aveţi un stomac sensibil, curăţaţi coaja caiselor înainte de a le consuma. Potrivit unor studii, betacarotenul pe care îl au caisele scade nivelul de colesterol din sânge şi protejează inima.

Menţin vederea sănătoasă

Vitamina A din conţinutul caiselor menţine vederea sănătoasă. De asemenea, aceeaşi vitamină ajută organimsul să lupte împotriva acţiunii radicalilor liberi, care pot favoriza apariţia cancerului. O altă curiozitate despre caise este şi faptul că pot fi introduse şi în curele de detoxifiere. 

Uleiul de caisă este considerat antiastmatic şi se crede că poate trata această boală şi simptomele aferente. Are calităţi stimulante şi expectorante datorită uleiurilor esenţiale conţinute. Unul dintre acestea ajută la eliminarea presiunii şi a stresului exercitat asupra plămânilor şi a sistemului respirator, prevenind astfel atacurile de astm înainte ca acestea să înceapă.

„În general nu există riscuri asociate cu consumul de caise, cu excepţia unor alergii pe care le pot avea unele persoane. Există, însă, preocupări cu privire la sănătatea caiselor uscate. La uscarea fructelor se folosesc sulfiţi iar aceştia pot induce atacuri de astm. De aceea, în scop medicinal, trebuie folosite caisele proaspete în locul celor uscate, spune apifitoterapeutul.

În ceea ce priveşte beneficiile şi proprietăţile caiselor putem spune că ele sunt ideale pentru copii, deoarece ajută la creşterea oaselor, ţesuturilor şi a sistemul nervos. Sunt laxative şi combat problemele de tranzit intestinal, cum ar fi constipaţia (şi chiar are capacitatea de a reduce inflamaţia intestinelor), precum şi problemele de retenţie a lichidelor deoarece sunt diuretice naturale. Caisele fac parte din categoria fructelor prietenoase cu stomacul bebeluşului şi prezintă un risc scăzut de alergii. De aceea, este unul din primele alimente solide ce pot fi oferite copiilor, la începutul diversificării”, spune apifitoterapeutul.

Caisele se pot consuma crude, confiate, le putem adăuga in mâncăruri sărate, în dulciuri sau în smoothie-uri preparate cu ajutorul blenderului.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite