Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Bunele maniere la telefon. Ce cuvânt e obligatoriu să spui după „alo“ şi când nu eşti obligat să răspunzi la apel

5
25 Aug 2019 06:06:06
Autor: Ionela Stănilă
Şi vorbitul la telefon are reguli de bun-simţ FOTO 123 RF
Şi vorbitul la telefon are reguli de bun-simţ FOTO 123 RF

Deşi pare banal, există un cod al bunelor maniere atunci când purtăm o conversaţie telefonică. Ştim cât trebuie să dureze o discuţie, ce trebuie să spunem atunci când apelăm pe cineva ori în ce capcane să nu cădem? Şi vorbitul la telefon are reguli stricte de care trebuie să ţinem cont pentru a nu cădea în ridicol.

 
Aurelia Marinescu, autoarea celebrei cărţi “ Codul bunelor maniere astăzi” ne învaţă cum să evităm situaţiile jenante:
 
1. Când sună telefonul, răspundem cel mai târziu după cel de-al cincilea apel.
 
2. De asemenea, când apelăm pe cineva, nu vom lăsa aparatul să sune mai mult de cinci ori decât în cazuri speciale.
 
3. Modul în care începe o conversaţie telefonică diferă de la o ţară la alta şi se înscrie într-un adevărat "cod". De pildă, în Germania, Franţa, Anglia, în momentul ridicării receptorului, cel solicitat îşi spune automat numele şi aşteaptă un răspuns. Cel care a sunat îşi declină numele şi el. La noi, s-a stabilit regula ca cel care sună să se prezinte, după ce, obligatoriu, a spus "Bună ziua!", "Bună seara" sau "Mă scuzaţi că vă deranjez, sunt Maria Ionescu, pot să vorbesc cu...".
 
4. Dacă este o conversaţie pe teme de serviciu, nu ne vom spune numai numele, ci şi profesia "Sunt inginerul Dan Ionescu şi aş dori să vorbesc cu ...". Să evităm deci situaţia extrem de neplăcută ca, nedeclinându-ne identitatea de la început, să fim chestionaţi "Dar cine întreabă? Să văd dacă este". Chiar dacă persoana pe care o căutăm lipseşte, nu vom scăpa de sentimentul penibil că aceasta ne evită.
 
5. Expresia "Alo!" trebuie să fie urmată de numele persoanei care telefonează.
 
6. Să precizăm că este o grosolănie ca un bărbat care cere la telefon o femeie sau o femeie care cere la telefon un bărbat să nu se prezinte soţului, respectiv soţiei acestuia.
 
7. Regula generală este ca cel care a sunat să pună capăt discuţiei, în afara cazului în care interlocutorul său are motive serioase s-o facă. Nu există decât puţine excepţii de la obligaţia de a saluta: apelurile de urgenţă: pompieri sau salvare.
 
8. De asemenea, nu este cazul să ne spunem numele când cerem o informaţie la un oficiu telefonic, la centrala unei instituţii, la bancă, gară, aeroport.
 
9. Este de dorit ca durata unei convorbiri să fie cât mai scurtă. Să nu uităm că telefonul a fost inventat pentru transmiterea rapidă la distanţă a unui mesaj important.
 
10. A discuta la nesfârşit despre cele mai banale subiecte a devenit o adevărată "boală" a zilelor noastre. Dacă avem mai multe de spus, ne fixăm o întâlnire.
 
Cum răspundem
 
Când suntem ocupaţi, curge apa în cadă, se prăjeşte ceva pe foc, nu ne repezim la primul semnal; oprim tot ce ar putea provoca mici "catastrofe" şi răspundem calm, potolit, fără a-i reproşa prietenului că din cauza lui am inundat vecinii! Şi, cum unele activităţi nu pot fi întrerupte, este de preferat să nu răspundem la telefon. Nimic nu ne îndreptăţeşte să-i lăsăm celui care ne caută impresia că ne-a deranjat tăindu-i vorba cu un: "Spune repede, mă spălam pe cap". La rândul nostru, când telefonăm, nu vom începe o convorbire cu reproşuri: "Unde umblaţi? Vă caut de trei zile". Este supărător! Am auzit un răspuns amuzant din partea unei persoane astfel apostrofate:"Păi, de ce nu-mi telefonaţi când sunt acasă?"
 
Când trebuie să telefonăm?
 
Nu există o regulă generală, dar trebuie să avem grijă să n-o facem nici prea devreme, dimineaţa, nici prea târziu, seara. În principiu, este bine să cunoaştem programul de viaţă al prietenilor noştri şi să-l respectăm, nederanjându-i.
 
Ce facem când nu ne răspunde la telefon persoana pe care o căutăm, ci altcineva? Bunul simţ ne obligă să-i adresăm câteva cuvinte interlocutorului nostru, mai ales dacă îl cunoaştem. Pe scurt, îl salutăm, spunem cine suntem şi ce vrem, ne cerem scuze că-l deranjăm, apoi îi mulţumim pentru informaţiile pe care ni le dă. Pledăm aici pentru bunele maniere. Aşa că, în cazul în care noi îi dăm relaţii celui care telefonează, nu vom spune niciodată: "Eşti chemat la telefon" sau " Pisălogul de Popa te cheamă la telefon ". E o gafa! Să ne obişnuim să fim politicoşi chiar dacă nu suntem auziţi de "pisălogi" şi să spunem firesc: "Radule, te caută domnul Popa la telefon".
 
Când e interzis
 
Sunt situaţii în care nu se recomandă să folosim telefonul. De pildă, nu se adresează prin telefon o invitaţie la o masă festivă - recepţie, logodnă, nuntă, botez. De regulă, recurgem la invitaţii scrise. De asemenea, nu se transmit prin telefon condoleanţe, ci personal sau în scris. În viaţă, suntem puşi adesea în postura de solicitanţi. Vom telefona numai pentru a stabili o întâlnire sau o audienţă. Şansele noastre cresc dacă ne expunem problema personal.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Alfa Omega
25.08.2019, 11:36:34

Banala regula daca suni undeva este sa spui ALO, sa saluti(buna dimineata,buna ziua,buna seara )sa te prezinti ;ma numesc....si apoi sa spui de ce ai sunat , adica motivul. Apelul poate dura pana iti intra casuta vocala sa poti lasa un mesaj vocal care la fel trebuie sa cuprinda alo,salutul,prezentarea si motivul pt care ai sunat sau rugamintea de a fi sunat inapoi !Fara complicati cu un ton adegvat comunicarea se poate desfasura civilizat.

+1 (3 voturi)
Sorin Ionascu
25.08.2019, 13:14:49

1. Raspunzi cand poti. Se poate intampla sa nu ai telefonul la indemana, sa fie la o distanta apreciabila, sau sa ai o activitate ce nu-ti permite sa pui mana pe telefon. Nu stai sa numeri si vezi daca a sunat de 2, 3 sau de 10 ori. Mai ales la telefoanele mobile, unde se pun diferite melodii si e cam greu sa stii "de cate ori suna". 2. Eu las telefonul sa sune pana imi intra mesajul ca "persoana cautata nu poate fi contactata". Poate nu aude la timp, poate nu poate raspunde imediat. Pe mine ma enerveaza cumplit cei ce suna de 2-3 ori, apoi inchid. De multe ori nici nu am timp sa pun mana pe telefon. Deci, lasa-l sa sune, nu te costa nimic, dar cresc sansele sa ti se raspunda. 9-10. O conversatie poate fi scurta cu o persoana cu care ne putem intalni usor. Cand e la mare distanta, fie in tara, fie in strainatate, se discuta pana la epuizarea subiectelor. Nu cumpar in fiecare saptamana bilet de avion doar ca sa discut ceva cu neamurile sau prietenii din Franta, Italia sau America. Dar pot discuta cu ei o ora sau doua cand am ce. Chiar si cu cei din apropiere, uneori nu reusim sa ne intalnim din motive diverse - de oabicei pentru ca programele nu coincid, iar la telefon ne "intalnim" imediat, nu peste n ore sau zile. Valabil si pentru transmiterea unor invitatii sau chiar condoleante, mai ales cand afli de deces in momentul in care intri in contact telefonic cu persoana implicata (atunci devine obligatoriu!!!!).

+1 (1 vot)
Sorin Ionascu
25.08.2019, 13:16:35

Vad ca in lipsa de alte subiecte se recurge la reciclarea unor materiale antice si de proasta calitate. La ce bun sa ne referim la o carte valabila acum 100 de ani? Lucrurile s-au schimbat in ultimul timp si se schimba in continuare, iar maniera de comportament se schimba si ea.

0 (2 voturi)
Popa Andrei
25.08.2019, 13:17:43

Astea-s sfaturi depasite de pe vremea cand nu existau telefoane mobile...

0 (2 voturi)
Costica Sandu
25.08.2019, 14:03:09

Sfaturile sunt bine primite, doar ca exista mai multe situatii de analizat: 1. Cand vorbesti cu membrii familiei si le spui , sa zicem , vino ca am ce ai tu nevoie!(deci conversatia ar trebui sa fie scurta) si sa presupunem ca fiul stie ca trebuie sa vina cat de repede e posibil si mai ales in siguranta sa ridice borcanele de castraveti . Doar ca el nu a vorbit cu nevasta-sa... Atunci conversatia, ca sa nu devina mai lunga si sa nu cadem in extrema " pisalog", se rezuma la vino pina la mama ..... 2 Situatia cand vorbesti cu persoane mai in varsta care, chiar daca au palavragit cu tine la telefon acea ora de care se mentiona in articol , ajung sa-ti spuna ca nu ai inteles nimic. Ce poti sa faci? 3. Prietenii sunt putini in ziua de azi, mai bine te vezi cu ei si stabilesti cand e urmatoarea intalnire, astfel factura de interurban nu va fi atat de mare...