FOTO Vacanţă în România. Cele mai frumoase peisaje din Călăraşi: la Cetate şi Veriga, locuri ideale pentru pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Păcuiul lui Soare, un colţ de rai la Dunăre
Cetatea Păcuiul lui Soare, un colţ de rai la Dunăre

Pescarii pasionaţi se pot relaxa pe malul Borcei în zone cu farmec aparte şi peisaj de vis. Braţul Dunării reprezintă un loc minunat pentru petrecerea timpului liber împreună cu familia sau prietenii, la o partidă de pescuit sau pur şi simplu la grătar. „Adevărul“ vă prezintă un reportaj în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România“.


Cele mai căutate locuri de pescuit din Tulcea sunt la cetatea Păcuiul lui Soare, dar şi pe malul românesc al Dunării la graniţa cu Bulgaria. Zonele se găsesc la 10-15 kilometri în aval şi în amonte de Dunăre-braţul Rău, zona de la cetatea Păcuiul lui Soare, unde sunt ape foarte adânci şi la kilometrii 350-380 în zona de frontieră cu Bulgaria, un loc excepţional de pescuit, evitat de braconieri. „ Aici se pot prinde mai multe specii de peste. Este vorba despre şalău, somn, crap, caras şi plătică", spun cunoscătorii.

Loc rupt de civilizaţie

Cetatea e un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi acolo trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Călăraşi spre Ostrov. Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră. Înainte de a ajunge aici, în apropierea localităţii Ostrov, găseşti mănăstirea Dervent. Un drum de ţară, care porneşte din spatele lăcaşului de cult, te duce direct către Dunăre. Acolo găseşti mereu barcagii dispuşi să te ducă pe insulă. Drumul nu durează mai mult de cinci minute, iar peisajul e splendid.

Printre hăţişuri

Călătoria până la Păcuiul lui Soare te poată într-o lume magnifică. Descoperi o plajă cochetă, cu nisip fin, unde te poţi bronza în voie. Un peisaj de poveste. Dacă te încumeţi să porneşti printre tufişuri şi copaci vei descoperi cetatea. Zidurile vechi, construite din pietre imense, sunt acoperite de buruieni.Printre hăţişuri, drumul e o adevărată aventură: fiecare pas e o victorie, iar fiecare piatră răsărită - o descoperire. Dacă mergi de-a lungul pietrelor ajungi din nou la Dunăre. Mai mult de trei sferturi din cetate e scufundată, iar dacă apa e limpede o poţi observa cu uşurinţă.

În unele locuri, Dunărea s-a retras, iar trunchiurile şi rădăcinile copacilor dezgolite de ape oferă o imagine spectaculoasă. E un ţinut sălbatic. Pe insulă poţi sta o zi întreagă mai ales că ai ce explora. Fiecare colţ de natură e unic. Camparea este interzisă. Accesoriul obligatoriu într-o astfel de excursie este soluţia împotriva ţânţarilor.

Zonă frecventată de călărăşeni

Zona este frecventată de locuitorii din Călăraşi. În fiecare weekend, oamenii dau fuga la Păcuiul lui Soare. „Noi venim cu barca, pentru că aici putem face plajă în linişte, iar peisajul este de poveste. Relaxarea este maximă când începi să pescuieşti“, spune Florin Mihăescu.

Pasiune moştenită

Cei care nu au barcă pentru a ajunge în zonă pot apela la firme specializate care asigură transport pe Dunăre, cazare şi masă, totul pornind de la 100 de euro pe zi. Viorel Cristea este pescar de când se ştie. Aşa îi place să spună. A moştenit această pasiune de la tatăl său, unul dintre cei mai buni pescari din oraş. „ Toată lumea îl poreclise „Pescăruşul“ pentru că stătea numai pe baltă. Aşa îmi spun şi mie acum. Am crescut, practic, printre bărci, undiţe, momeli şi mult peşte. Petreceam ore în şir pe malul apei. Este o senzaţie extraordinară. Eşti singur în faţa naturii mirifice, iar spectacolul pe care ţi-l oferă este unic”, spune pescarul.

Variantă mai puţin costisitoare

Tinerii preferă drumeţiile prin pădurile de pe malul Borcei pentru că sunt mai puţin costisitoare decât plecările la munte sau la mare. La toate acestea se mai adaugă un avantaj: peisajele sunt oaze de linişte şi relaxare totală. Este păcat să nu petrecem şi în natură, atâta timp cât există în împrejurimile Călăraşiului adevărate paradisuri“, spune un grup de tineri. Alexandru Munteanu (23 de ani) povesteşte că merge mereu cu plăcere în zona Veriga. Cei care deţin o barcă pot ajunge acolo în maximum o jumătate de oră şi se pot bucura din plin de locurile de pescuit. „Este mai simplu aşa pentru că te poţi muta acolo unde trage peştele. Plus că aşa poţi să eviţi zonele cu vegetaţie, unde rişti să se încurce undiţele“, a spus tânărul.

Pe cursul digului

Şi călăraşenii care nu au o barcă pot ajunge aici, dacă merg în zona silozului şi aleg să-i traverseze Borcea, pensionarii care au bărci. Dai un leu şi ajungi pe malul celălalt, iar de aici pe jos, prin baltă până la Veriga. „Odată ajunşi pe malul celălalt intrăm în pădure şi după ce o traversăm ajungem la dig. Timp de o oră şi jumătate vom ţine cursul acestui dig până ajungem la un copac ciudat şi bătrân, după care imediat la dreapta se ajunge la destinaţie“, a povestit Alexandru.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale, sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Mai citiţi şi:

FOTO VIDEO Dealul Istriţa, locul care te vrăjeşte cu grote preistorice, ruine de cetăţi antice şi sculpturi în piatră. De aici porneşte Drumul Vinului

FOTO VIDEO Pentru Deltă iubim România! Povestea celor mai frumoase plaje din ţară şi a satului de unguri care nu au mai putut abandona sălbăticia

FOTO VIDEO Turism de poveste, în Ţara Luanei sau ţinutul aşezărilor rupestre din Munţii Buzăului

FOTO Monstru de 14 kg pescuit pe Dunăre

Ce trebuie să ştii ca să pescuieşti în Delta Dunării. Ce permise sunt necesare şi ce taxe ai de plătit

FOTO VIDEO Valea Slănicului, din Buzău, salbă de monumente ale naturii: Focul Viu de la Terca sau Lacul Meledic, cu apă dulce pe un versant de sare

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite