Călăraşi: Suferinzii de tumori au rămas fără leac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentul persoanelor afectate de tumori vezicale, imunostimulent liofilizat, nu există în România. Vaccinul nu este disponibil în ţară, deoarece singurul loc în care se putea produce, Institutul Cantacuzino, a rămas fără licenţă.

Cum în Călăraşi există un singur specialist oncolog, iar aparatura modernă lipseşte, bolnavii sunt nevoiţi să se deplaseze la Bucureşti, sau în alte oraşe, pentru diverse investigaţii, ceea ce înseamă un adevărat calvar.

Nicu Cenuşă, un bolnav cronic, în vârstă de 60 de ani, se luptă de doi ani cu o tumoră vezicală. A ajuns la disperare, după ce i s-a recomandat, de către doctorul Sebastian Voinea de la Institutul Clinic Fundeni, un tratament cu vaccinul BCG, care să stopeze extinderea tumorii. Pentru a supravieţui, bărbatul a pus ban peste ban şi a început demersurile pentru a găsi soluţia salvatoare.

O adevărată aventură

După multe căutari, fiica bărbatului a găsit o modalitate de a achiziţiona acest vaccin, dar tocmai peste Dunăre, din Bulgaria. „Nu aveam nicio garanţie că o să-l obţinem. Mai întâi am trimis o comandă la o adresă de e-mail, indicată de un medic al Institutului Cantacuzino din Bucureşti. După câteva zile, am primit o factură de la institutul bulgar, din Sofia şi ni s-a cerut să deschidem un cont în euro pentru a achita în avans contravaloarea vaccinului şi a taxelor de curierat rapid. Este vorba despre 2.500 de lei. Am răsuflat uşurat când a venit curierul şi mi-a adus coletul“, a spus Nicu Cenuşă. 

Controale la Bucureşti

Aflat într-o stare precară de sănătate, Nicu Cenuşă a mărturisit că este revoltat de tot ceea ce i se întâmplă, la fel ca şi altor pacienţi. Merge periodic la Bucureşti pentru controale şi analize de specialitate şi tratament, iar  în curând va începe şi seria de instilaţii vezicale cu vaccinul BCG.

„Ce voi face acum când guvernanţii noştri s-au gândit că am pensia prea mare şi o vor «ajusta» cu 15%, şi nu voi mai beneficia nici de biletele gratuite de tren? După ce că medicamentele şi toate cele costă o gramadă de bani, trebuie să mai scot alţi bani din buzunar şi pentru transport? Sincer, nu ştiu dacă reuşesc să mă mai descurc“, s-a plâns bărbatul.

Bucuria a ţinut trei zile

La spitalul din Călăraşi nu se pot face în prezent analize computerizate gratuite. „Noi nu deţinem substanţa de contrast necesară pentru tomografie, aşadar pacienţii sunt obligaţi să o achiziţioneze din farmacii. Preţul acesteia variază de la 105 la 155 de lei“, a declarat Ion Sfetcu, managerul spitalului.

Ion Sfetcu este optimist şi spune că situaţia se va schimba. „Suntem în curs de a obţine autorizaţia necesară pentru a putea achiziţiona această substanţă de contrast. În acest moment ne ocupăm de documentaţia necesară obţinerii avizului de la Comisia Natională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi sperăm că până la sfârşitul acestui an bolnavii să poată face aceste investigaţii complet gratuite“, a mai adăugat managerul unităţii medicale.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite