Când devine periculos ceaiul de tei. Modul corect de preparare şi metode prin care recunoşti că este toxic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un ceai de tei face minumi pentru organism FOTO Shutterstock
Un ceai de tei face minumi pentru organism FOTO Shutterstock

Cu un parfum ameţitor, plăcut la gust, teiul, un excelent medicament care face minuni atunci când suferim de dureri de cap, oboseală, răceală ori anxietate, ne poate îmbolnăvi. Specialiştii explică de ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect ceaiul, dar şi când trebuie să se dăm seama că este toxic.

Băut calduţ, ceaiul de tei este de mare ajutor în caz de răceală, reglează temperatura organismului şi decongestionează căile nazale. El stimulează transpiraţia şi scade febra, reduce inflamaţiile şi ameliorează durerile de cap. Sub formă de gargară sau inhalaţii, se utilizează cu succes pentru combaterea stomatitei, amigdalitei, faringitei şi laringitei.

Mai poate fi folosit sub formă de comprese pentru combaterea infecţiilor oculare. Reduce inflamaţiile şi este un remediu excelent pentru ochii umflaţi, pentru combaterea ridurilor şi a cearcănelor. Florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diareea şi indigestia, dar şi vărsăturile). Ceaiul de tei este şi un aliat de încredere al pielii. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, combate acţiunea radicalilor liberi şi astfel previne îmbătrânirea pielii.

"În stări de agitaţie şi anxietate, o ceaşcă de ceai de tei aduce liniştea, însă trebuie băut cu moderaţie pentru că teiul este un excitant pentru sistemul nervos. Dacă se beau 3-4 ceşti pe zi va avea exact efect opus. Folosite sub formă de ceai băut pe o durată mai mare de o lună de zile, de două ori pe an, florile de tei antrenează complicaţii cardiace. De asemenea, băutura este important să fie preparată corect pentru a beneficia de toate proprietăţile sale. Floarea de tei, mărunţită bine, se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic", spune Daniela Stan, medic de familie."

Ce substanţe conţine, când se culege

Pentru a obţine un potenţial maxim din punct de vedere al substanţelor active, florile de tei trebuie culese imediat dupa înflorire, la 1-2 zile după ploaie, pe vreme însorită, şi apoi trebuie uscate la umbră. Florile de tei conţin mucilagii, uleiuri esenţiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan şi vitamine.

Deşi  teiul aduce numeroase beneficii organismului, este important de ştiut că această plantă nu este recomandată tuturor. “Ceaiul de tei are o întrebuinţare pentru o gamă largă de afecţiuni, dar nu trebuie folosit în mod abuziv”, avertizează medicul.

Marina Grigore, specialit în apifitoterapie spune spune că ceaiul de tei are un efect calmant şi liniştitor pentru copii, ajutându-i să doarmă mai bine. În cazul unor răceli uşoare, ceaiul de tei cu un strop de lămâie face minuni, prevenind deshidratarea şi produce transpiraţia, ajutând la scăderea febra. “În cazul inflamaţiilor căilor respiratorii, teiul este un puternic adjuvant, precum şi în cazul tusei, a stărilor nervoase şi a durerilor de cap. Tulburările de la nivelul stomacului copiilor pot fi şi ele alinate cu ajutorul ceaiului de tei. Ceaiul de tei se

prepară tot sub formă de infuzie, astfel că la 100 ml de apă clocotită se folosesc patru flori”, explică specialistul.

Interzis bebeluşilor

La bebeluşi, atenţia trebuie să fie sporită. Specialistul spune că ceaiurile consumate de copiii mai mici de şase luni pot avea şi efecte neplăcute.

“Împiedică absorbţia fierului în organism, iar ceaiurile îndulcite cu zahăr sau cele instant îi pot crea dureri de stomac şi o stare de agitaţie. De asemenea, ceaiul poate deshidrata bebeluşul, deoarece, consumat în cantităţi mari pentru vârsta lui, ceaiul îi poate suprasolicită rinichii”, a precizat  dr.Daniela Stan.

Printre persoanele care nu trebuie să consume ceai se numără gravidele (în special în ultimul trimestru de sarcină, pentru că substanţele din tei subţiază sângele şi cresc riscul de hemoragie postpartum), pacienţii cu anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) şi şoferii (teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite