Când este interzisă băutura care „arde“ grăsimile. Dezavantajele ceaiului verde: de ce ne poate face rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul verde, o armă cu două tăişuri FOTO Shutterstock
Ceaiul verde, o armă cu două tăişuri FOTO Shutterstock

Deşi specialiştii îl recomandă ca fiind cea mai la îndemână cale pentru detoxifierea colonului, ceaiul verde poate provoca dureri abdominale şi chiar palpilaţii. Recunoscut pentru numeroasele sale efecte pozitive asupra organismului, licoarea nu face bine oricărei persoane.

“Ceaiul verde este contraindicat persoanelor care au gastrită cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenită, deoarece provocă dureri abdominale. De asemenea, şi persoanele care nu prezintă aceste afecţiuni trebuie să consume cu moderaţie ceai verde. Altfel, pot acuza palpitaţii sau alte simptome nedorite. Dezavantajul acestui ceai este că are un conţinut relevant de cofeină, de aceea este bine să se renunţe la doza zilnică de cafea, în favoarea ceaiului. De multe ori, dacă este consumat în exces poate provoca insomnia sau hipertensiune”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.
 

Cum prepari corect ceaiul

Specialiştii sunt de părere că şi pregătirea ceaiului este foarte importantă pentru sănătate, prin preparare fiind obligatorie păstrarea substanţelor din frunze.

image

Respectarea sfaturilor pentru prepararea ceaiului din frunze de ceai verde pot avea ca rezultat obţinerea unei bauturi sanatoase. Ideea este să nu se obţină doar un gust minunat, dar să se şi păstreze în conţinutul băuturii substanţele sănătoase. Cel mai bun mod de a obţine o ceaşcă de ceai verde sănătos este să se respecte temperatura apei în care se vor introduce frunzele.


 

“Ca regulă generală, apa va avea o temperatură între 60-75 grade Celsius. În cazul în care temperatura apei este prea ridicată, gustul ceaiului va fi amar şi aroma delicată se va pierde. Pe de altă parte, o temperatură prea scăzută nu va extrage pe deplin aroma din ceai. Dacă se doreşte obţinerea unei arome puternice, se vor lasa frunzele să infuzeze o perioada mai lungă în apa cu temperatură scăzută”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.  

Proprietăţi diuretice şi tonifiante

Consumat cu prudenţă, ceaiul verde, poate aduce numai beneficii organismului.  Are proprietăţi antioxidante datorită substanţelor care combat radicalii liberi, substanţe numite polifenoli şi catechinele, flavonoide şi alcaloizi, iar efectul său diuretic şi stimulator al metabolismului fac din acest ceai un excelent remediu pentru detoxifierea colonului. Este recunoscut pentru proprietăţile sale diuretice, detoxifiante, tonifiante şi de ardere a grăsimilor. Două căni pe zi din acest ceai, alături de o dietă săracă în grăsimi, reduc toxinele din colon, ajutând la curăţarea acestuia, dar şi la purificarea întregului organism.

5 lucruri neştiute despre ceaiul verde

1.Ceaiul verde este indicat pentru şi menţinerea unei igiene orale adecvate. Acesta conţine fluor care are rolul de a preveni apariţia cariilor, dar suprimă şi formarea plăcii bacteriene şi a bacteriilor care cauzează respiraţia neplăcută.
2. Ceaiul verde este bogat în antioxidanţi, mai ales vitamina E care încetineşte  procesul de îmbătrânire.


3.În urma unor studii care au implicat subiecţi ce au consumat câte patru ceşti de ceai verde în fiecare zi, s-a constatat că acesta previne declanşarea poliartritei reumatoide şi poate reduce simptomele la persoanele care au deja această afecţiune.
4.De peste patru mii de ani, chinezii folosesc ceaiul verde pentru tratarea durerilor de cap şi chiar a  depresiei.
5. La persoanele care consumă constant ceai verde, spun specialiştii, s-a constatat o consolidare a sistemului imunitar.
 

image

Vă recomandăm şi:

Cele mai puternice „sucuri-detergent“, perfecte pentru curăţarea grăsimilor şi întărirea sistemului imunitar

Top 5 cele mai benefice sucuri de legume. Care este combinaţia-elixir capabilă să energizeze organismul în 15 minute

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite