Canicula pârjoleşte sudul României: cât de cald se anunţă în weekend. Ponturi pentru a suporta căldura mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea deosebit de caldă pune pe jar locuitorii din sudul şi estul Munteniei. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru zilele de vineri, 15, şi sâmbătă, 16 iulie.


"În intervalul menţionat va fi caniculă în sudul şi estul Munteniei, în partea continentală a Dobrogei şi în sudul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. În cursul zilei de duminică, în estul şi sud-estul teritoriului vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară”, avertizează specialiştii. Meteorologii susţin că Indicatorul de Temperatură şi Umiditate (ITU), care ne spune cât de sufocantă va fi, va depăşi 80 de unităţi.

Conform specialiştilor, ITU este dat de două variabile şi anume de temperatură şi de umiditate. Atunci când valoarea indicelui se situează sub 79 de procente, aerul este respirabil. În schimb, când se depăşeşte pragul de 80 de procente, starea de disconfort se accentuează, motiv pentru care, în lipsa hidratării corecte şi a unei alimentaţii sănătoase, persoanele la risc pot ajunge inclusiv la spitalizare.

Cine suferă cel mai mult

Meteorologii arată că umiditatea crescută din aer, atunci când ITU depăşeşte 80 de procente, este îngreunat şi procesul de evaporare a transpiraţiei.
 
Concret, pentru a putea elimina surplusul de energie termică este nevoie ca, în mediul înconjurător, temperatura să fie mai mică decât cea a corpului, adică să fie sub 37 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, când umiditatea atmosferică este foarte mare, pierdem mai greu căldura, iar temperatura ridicată este mai greu suportată. “Anumite categorii de bolnavi sunt afectate de un indice de umiditate ridicat, ei fiind la risc în aceste zile caniculare. Cei mai expuşi sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, dar afectaţi sunt şi copiii. De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze pot avea de suferit atunci când ITU depăşeşte pragul de 80 de procente”, spun medicii.
 

Fructe şi legume proaspete

În zilele deosebit de calde, spun medicii, nu trebuie consumat alcool  (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Deşi am fi tentaţi să credem că ne răcorim, băuturile alcoolice ne fac mai mult rău decât bine.

Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) trebuie evitate deoarece acestea sunt diuretice şi astfel se pierd lichidele din corp şi intervine deshidratarea. Este indicat să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă- o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Şi legumele intră în categoria alegerilor bune atunci când cauţi să te hidratezi prin mesele tale. De exemplu, castraveţii conţin 95% apă, iar spanacul ardeii graşi sau roşiile peste 90%.

Lactatele, bune pentru hidratare

Lactatele pot fi incluse şi ele pe lista alimentelor bune pentru hidratare. Iaurtul are, de exemplu,  89 procente apa şi până şi brânzeturile tari pot avea în compoziţie 40% apă.

În plus, specialiştii ne sfătuiesc să adăugăm pe lista alimentelor care aduc apă în organism şi cărnurile slabe sau ouăle. Alimentele pot oferi, în medie, 20% din necesarul de apă zilnic şi pentru că stimuleaza consumul de lichide. Mai mult decât atât, alimentele au un aport de minerale, precum sodiu sau potasiu, care ajuta organsimul să păstreze apa.

Evitaţi munca la câmp!

“Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc). De asemenea, atenţionăm persoanele din mediul rural să evite pe cât posibil efectuarea muncilor agricole in intervalul 11.00-17.00. Trebuie să avem grij de persoanele dependente de noi(copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu  le solicit”,  avertizează dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul DSP Călăraşi.

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: vreme de coşmar până pe 24 iulie, unde lovesc furtunile violente şi cât mai ţine canicula. Ce va fi la mare

Cum se anunţă vremea până la sfârşitul verii. Ce regiuni vor fi pârjolite de secetă, unde şi când va ploua cel mai mult

Ce vreme se anunţă în următoarea perioadă. Cât ţin ploile şi unde lovesc furtunile, de când se încălzeşte

Vremea de coşmar se prelungeşte. Cât mai ţin furtunile violente şi ce zone vor fi măturate de ploi, de când se încălzeşte

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite