Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Caniculă la polul frigului: 35 de grade la Întorsura Buzăului. Când s-a bătut aici recordul de ger

0
24 Jun 2021 13:38:17
Autor: Ionela Stănilă
Temperaturi de coşmar în România FOTO meteoromania.ro
Temperaturi de coşmar în România FOTO meteoromania.ro

Căldură năucitoare în România! Temperaturi extreme au fost înregistrate joi, 24 iunie, în cea mai friguroasă localitate din România. La Întorsura Buzăului mercurul din termometre a urcat până la 35 de grade Celsius.

De obicei, aici temperaturile sunt suportabile vara, însă acum, valul de aer african a adus temperaturi de coşmar în toată ţara. Iarna, la Întorsura Buzăului, din judeţul Covasna, gerul e la el acasă. Aici în 2005, pe în 8 februarie, conform meteorologilor de la staţia locală, au fost minus 35,8 grade, un record de neatins din 1939. Gerul a durat aproape o săptămână, cu valori  de minus 30 de grade.
 
Oraşul este străjuit la est de Munţii Buzăului, iar la vest se află culmile domoale ale Tătarului Mare şi Tătarului Mic, context geografic care face temperaturile reci să ajungă aici anual la peste -30 de grade Celsius. Zona este denumită „Mica Siberie”, iar viaţa este aici destul de costisitoare, pentru că trebuie să faci foc în sobă din noiembrie şi până aproape de Paşte.
 
Mai în glumă, mai în serios, se spune că din cauza frigului până şi Râul Buzău a făcut cale întoarsă, schimbându-şi brusc cursul în această zonă. De aici s-ar trage şi denumirea localităţii - Întorsura Buzăului. 
 
Cod roşu de temperaturi extreme
 
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), căldura de foc pune stăpânire pe toată ţara. joi şi vineri (24 şi 25 iunie) în sud-vestul şi centrul ţării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade în Oltenia şi între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade.
 
În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş a fost emis cod roşu de caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade. În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Prognoza meteo: Un val de căldură africană loveşte România. Ce zone vor fi afectate
 
Momentul spectaculos în care se produce o viitură pe un râu din Apuseni. Furia naturii în câteva secunde VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările