Carnea de pasăre din zone restricţionate din Ungaria a ajuns şi în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimetelor (ANSVSA) a anunţat într-un comunicat că, din cele 17 tone de carne de pasăre care au fost livrate în România din zone din Ungaria aflate sub restricţie din cauza gripei aviare, circa 13 tone au ajuns deja în 26 de judeţe, printre care şi Călăraşi.

În cele trei depozite care au achiziţionat carnea de pasăre au mai rămas în momentul intervenţiei ANSVSA 3,3 tone, dintre care inspectorii au netralizat 38 de kilograme. Restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de judeţe din România: Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor, potrivit comunicatului ANSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a acţionat consecutiv notificării Comisiei Europene din data de 17 ianuarie, către mai multe state membre, (Austria, Croaţia, Italia, Olanda, România, Republica Cehă, Slovenia), privind livrările de produse din carne de pasăre, provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare, cu tipul H5N8.

Reprezentanţii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeţene din cele 26 de judeţe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantităţii de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

Acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuţie s-a finalizat. Cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.

Nu au existat cazuri de infecţii la oameni

Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituţii membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) judeţene instituie măsuri conform legislatiei naţionale şi europene. Aceleaşi măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.

Comunicatul ANSVSA mai arată că într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite