Câţi bani primesc de la stat absolvenţii  care nu-şi găsesc un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii care doresc să fie sprijiniţi în găsirea unui loc de muncă se pot înregistra la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) din Călăraşi, în termen de 60 de zile de absolvire. Astfel, ei pot beneficia de indemnizaţia de şomaj în valaore de 250 de lei.

Conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind asigurările pentru şomaj şi stimularea ocuparii forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe data de 27 mai 2017, având în vedere Ordinul nr. 4577/2016 al Ministerului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2016-2017,  conform căruia “…..pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri şi se încheie în data de 26 mai 2017”.
În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se pot prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă. În acest sens adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ va specifica data promovării examenului de corigenţă.

Cum se acordă indemnizaţia de şomaj

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi – dacă absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Indemnizaţia de somaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni,  calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare la data stabilirii acesteia (in prezent valoarea indemnizatiei de somaj pentru absolventi este de 250 lei).

În vederea înregistrării la agenţiile de ocupare, absolvenţii trebuie să prezinte urmatoarele documente: CI (copie şi original); act de studii sau adeverinţă (copie şi original); certificat de naştere (copie şi original); certificat de căsătorie – dacă este cazul (copie şi original); adeverinţă medicală – cu specificaţia “Apt pentru muncă” sau cu eventuale restricţii medicale; adeverinţă eliberată de administraţia financiară din care să rezulte venitul realizat.
 

Vă recomandăm şi:

Peste 7.000 de şomeri şi-au găsit un loc de muncă în 2016. Cei mai mulţi sunt bărbaţi şi provin din mediul rural

Proaspeţii absolvenţi, motivaţi să se angajeze. Statul dă o primă de 500 de lei

În ce condiţii se acordă firmelor atestatul de întreprindere socială. Ce acte se cer

11 programe gratuite pentru şomeri. În ce meserii se obţin calificări şi ce beneficii au cursanţii

Angajări prin reţeaua EURES. Cele mai multe posturi vacante, în Marea Britanie

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite