Ce ne aşteaptă după valul de căldură tropicală. Unde lovesc fenomenele periculoase şi cu cât scad temperaturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturi extreme pentru următoarele două zile Foto.Adevărul
Temperaturi extreme pentru următoarele două zile Foto.Adevărul

Valul de căldură tropicală şi disconfortul termic ne mai chinuie două zile. Şi miercuri, 8 iulie, vremea va fi insuportabilă. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara.



De vineri însă, meteorologii anunţă furtuni violente, fenomene periculoase, însoţite de descărcări electrice şi grindină, da rşi temperature mai mici cu 10 grade. Până la sfârşitul săptămânii trebuie să trecem prin două zile de "foc".

În după-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, mercurul din termometre se va situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, canicula va persista şi pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice şi estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării.

7 iulie, cea mai caldă zi din ultimii 50 de ani

Căldura extremă care a pus stăpînire pe România devine tot mai greu de suportat. Temperaturile resimţite marţi au depăşit 45 de grade Celsius la umbră în mai multe oraşe din ţară. A fost cea mai caldă zi de 7 iulie din ultimii 50 de ani, spun meteorologii. Miercuri ar putea fi instituit cod roşu pentru mai multe judeţe din vestul ţării din cauza temperaturilor ridicate.

În Bărăgan, temperaturile tropicale sunt obişnuinţă. Vremea deosebit de caldă şi secetoasă din lunile de vară nu mai miră pe nimeni, cum nici iernile foarte reci nu mai iau prin suprindere. Conform meteorologilor, maximele absolute înregistrate până în prezent în Bărăgan au atins la 10 august 1957, 44 de grade Celsius la Valea Argovei şi 41,4 grade Celsius la Călăraşi.
 

Prognoza meteo: vremea în luna iulie 2015

Luna iulie nu se dezminte. Temperaturile medii lunare, în luna lui Cuptor, cea mai călduroasă, vor depăşi normele climatologice normale pentru această perioadă. Dacă media multianulă pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, în sud, sud-est şi vest vom avea o medie lunară de 22-24 de grade Celsius.

Mai mult, local în sud şi sud-est, va fi o medie chiar de 26 de grade Celsius. Şi în centru şi nord va fi depăşită media multianală. Dacă normalul perioadei dă o media lunară multianuală în centrul şi nordul ţării cuprinsă între 16 şi 18 grade Celsius, în iulie 2015 va fi cuprinsă între 20 şi 22 de grade Celsius. Precipitaţiile vor fi destul de puţine. Media multianuală este de 77 l/mp, dar în luna iulie vom avea medii cuprinse între 20 şi 60 l/mp, în funcţie de zone.

Vă recomandăm şi:

Val de căldură tropicală. Unde se anunţă cele mai ridicate temperaturi şi când începe să se răcorească

Când se termină vara. Prognoza meteo pe 3 luni: cât de cald va fi în septembrie, unde plouă şi cât ne mai chinuie seceta

Trei zile de vreme capricioasă. Cât de mult se răceşte, unde se anunţă ploi şi ce zone vor fi lovite de vijelii

Început de vară furtunos. Ce vreme vine, cât de cald va fi şi unde se anunţă vijelii

Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cât de cald se anunţă în luna iunie şi în ce zone vine arşiţa

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite