O deosebită importanţă trebuie acordată atunci când le cumpărăm. Medicii spun că fructele proaspete şi coapte bine au o cantitate mai mare de antioxidanţi. Cu toate acestea, există şi persoane care ar trebuie să le evite.
Bogate în magneziu şi potasiu, minerale care ajută inima, muşchii, sângele şi sistemul nervos, aromatele banana conţin de două ori mai multă vitamina C decât merele, perele şi strugurii şi au zaharuri naturale care oferă un plus de energie.
“Bananele sunt bogate în fibre, potasiu şi magneziu şi conţin trei zaharuri naturale - glucoză, fructoză şi zaharoză – ele constituie o alternativă perfect sănătoasă la dulciurile din comerţ, care sunt pline de aditivi chimici şi zahăr. Fructele proaspete şi coapte pot regla nivelul de magneziu din corp, favorizând o recuperare rapidă după eforturi fizice sau mentale. Sunt consumate cu precădere de către sportivii de performanţă, în caz de efort fizic susţinut”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.
Beneficiile fructelor exotice
Aduc o stare de bine. Deoarece bananele sunt bogate în triptofan, un aminoacid important pe care creierul îl foloseşte împreună cu magneziul şi vitamina B6 pentru a produce serotonina, neurotransmiţătorul din creier asociat stării de fericire, bananele previn instalarea depresiei.
Ajută la funcţionarea inimii. O singură banană consumată zilnic aduce organismului aproximativ 400 mg de potasiu, adică 11% din necesarul recomandat zilnic. Potasiul este un mineral important şi necesar pentru funcţia musculară, pentru buna funcţionare a inimii şi optimizarea digestiei. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, bananele pot ajuta la prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi şi la reducerea pierderii calciului din organism.
Conţin vitamina B6. Bananele sunt de asemenea o sursă naturală optimă de vitamina B6, responsabilă cu producerea globulelor roşii din sânge şi cu fortifierea sistemului imunitar.
Previn cancerul de colon. Bananele conţin uleiuri naturale şi enzime care ajută întregul sistem digestiv. Acestea sunt de asemenea o sursă extraordinară de fructooligozaharide, un component probiotic care ajută la prevenirea cancerului de colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea de asimilare a nutrienţilor având în acelaşi timp şi proprietatea de a întări sistemul imunitar.
Te scapă de diaree. Merele şi bananele sunt recomandate pentru tratamentul diareei. Electroliţii, cum ar fi potasiu, sunt pierduţi în cantităţi mari în timpul crizelor de diaree şi cei afectaţi se simt slăbiţi. Banane pot ajuta la cresterea cantităţii de potasiu necesare.
Chiar dacă este un fruct sănătos, banana nu este indicată oricui. Persoanele cu diverse afecţiuni sunt sfătuite să le consume cu moderaţie sau chiar să le evite.
"Medicamentele beta-blocante prescrise pentru boli de inimă pot provoca creşterea nivelurilor de potasiu din sânge. Alimentele bogate în potasiu ar trebui consumate cu moderaţie atunci când se iau beta-blocante. Prea mult potasiu poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcţionali. În cazul în care rinichii sunt în imposibilitatea de a elimina excesul de potasiu din sânge, consumul de potasiu în exces ar putea fi fatal", spune specialistul.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
6 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Conțin 19% zaharuri!
Castiga prin distributia sustinuta international de mafia bananelor, da exista si asta - dar distributia fructelor romanesti (absenta), ma pune pe ganduri.
Potasiul e radioactiv...
Carmen- Noi fructele romanesti, atatea cate se mai produc, le dam la samsari internationali care le rebrenduiesc. Ajung in galantare cu mentiunea Made in UE
O banana consumata inainte de efort (inot) mie imi provoaca circei (crampe musculare). La fel mi se intimpla cu un avocado care are mult potasiu, de asemenea.
Vezi toate comentariile (6)