Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Ce e interzis să faci în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, la sărbătoarea Moşilor de vară. Ce păţesc cei care muncesc

13
6 Jun 2020 06:15:01
Autor: Ionela Stănilă
În sâmbăta dinaintea Rusaliilor are loc sărbătoarea Moşilor de vară FOTO Adevărul
În sâmbăta dinaintea Rusaliilor are loc sărbătoarea Moşilor de vară FOTO Adevărul

În ajunul sărbatorii de Pogorâre a Sfântului Duh, creştinii prăznuiesc Moşii de vară. În acest an, pe 6 iunie, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe pentru pomenirea tuturor celor trecuţi la viaţa veşnică. Credincioşii împart sarmale şi fructe de sezon şi se feresc să circule noaptea pentru că atunci se spune că ar bântui sufletele răposaţilor.

Conform specialiştilor în Etnografie, în multe localităţi din Bărăgan şi Dobrogea se continuă o  tradiţie moştenită de la daci. De moşi se împart vase de lut  de cozile cărora se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria tinerilor răposaţi din familie. Dacii spuneau că aceste ofrande sunt punţi de legătură între viaţa pământeană şi cea veşnică. În această zi, gospodinele impart colivă, colaci, sarmale, orez cu lapte şi vin.
 
Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos. 
 
Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
„În afară de faptul că în calendarul nostru creştin fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morţilor cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moşii de vară - în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt şi Moşii de iarnă - în sâmbăta dinaintea Înfricoşatei Judecăţi”, a precizat pr. lect. dr. Marian Mihai - Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, citat de basilica.ro. Simion Florea Marian menţiona în lucrarea "Trilogia vietii", "că pe tot parcursul anului, în spaţiul românesc există 20 de zile de Moşi". Cuvântul "moşi" vine de la "strămoşi", şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice.
 

Ofrande simbolice

 
În tradiţia populară se spune că în zilele anterioare Moşilor de vară sau Moşilor cireşelor, morţii se trezesc din somnul de moarte şi se îndreaptă către o legendară "Vale cu Dor", loc în care găsesc toate pomenile făcute pentru ei.
 
Cu ocazia Moşilor de vară se dau de pomană căni, oale, străchini de lut sau vase de lemn ornate cu flori ori cireşe şi umplute cu apă, lapte ori vin, dar şi mâncare gătită (caldă) , împreună cu pâine, colaci şi lumânări aprinse. Vasele cu apă, vin si lapte sunt ofrande simbolice, prin care oamenii se asigură că cei morţi vor avea ce bea pe lumea cealaltă.
 
Totodată, obiceiul de a împărţi vase din lut are drept scop reamintirea faptului că toţi oamenii sunt făcuţi din pământ, în pământ găsindu-şi sălaş după moarte.
 

Ce nu trebuie să faci la Moşii de vară:

 
1. Nu se mătură, ca să nu se dea praf în ochii morţilor ce stau în spatele uşii până duminică, atunci când se înalţă către cer, dupa săvârşirea liturghiei, de Rusalii.
2. Nu se toarce ca nu cumva să se întoarcă înapoi colacii de la morţi.
3. Nu trebuie să dormi afară, să te duci la fântână ori la răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele morţilor eliberate în Joia Mare.
4. Nu se aruncă gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morţi, în locul mâncării şi băuturii pe care le aşteaptă.
5. Femeilor care muncesc în sâmbăta de Rusalii riscă să le amorţească mâinile.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

mitrut
6.06.2020, 09:28:41

Ce tampenii!

+4 (6 voturi)
Ionel Marcu
6.06.2020, 09:53:03

Ce tâmpenii amuzante!

+2 (4 voturi)
Ionel Marcu
6.06.2020, 09:57:25

Dar nu ar fi mai bine ca femeilor ce torc sau mătură azi să le amorțească limba, nu mâinile, în avantajul tuturor?! Scuze, doamnelor, luați-o ca o glumă, nu sunt misogin! Oricum, cine mai toarce sau mătură în lumea modernă, mașinile fac lucrările astea.

+2 (4 voturi)
Stefan din Nord
6.06.2020, 09:55:48

Dar intelegeti odata oameni buni ca Dumnezeu nu poate fi mituit Nu poti face toate pacatele pamantului ca dupa ce mori sa speri ca iti vor fi iertate daca copii si nepotii vor cheltui milioane de euro pe pomeni date saracilor si bolnavilor de sufletul tau . Nu va amagiti singuri un pacat nu poate fi sters cu o fapta buna Dumnezeu iarta orice pacat oricat de mare cu conditia ca sa-l regreti sincer si sa incetezi sa-l mai faci . Asta in timpul vietii . Daca te-a prins moartea facand pacate asta e ,cu ele mergi in mormant nu ti le mai poate sterge nimeni Dumnezeu va hotari ce va face cu tine

+4 (4 voturi)
Ionel Marcu
6.06.2020, 10:00:31

Da, Ștefane, la secta voastră e mai simplu, pe noi ortodocșii ne ruinează pomenile astea. Noroc cu Pandemia, maxim 8 persoane la pomană, nu 100, ca până în martie!

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (13)