Ce sunt inflamaţiile şi cum pot fi combătute: legumele care fac minuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul, alimentele care cresc brusc nivelul de zahăr din sânge, dezechilibrul aportului de grăsimi omega-3 şi omega-6, lipsa unui somn de calitate, toxinele din mediu, aceştia sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la inflamaţia cronică.

Aceasta, considerată inamicul nr.1 al organismului, este, de fapt, un răspuns imun la o infecţie, o iritaţie sau o leziune, pe fondul unei imunităţi scăzute. Inflamaţia este foarte periculoasă, întrucât favorizează apariţia cancerului şi a bolilor autoimune.

“Semnele de inflamaţie includ roşeată, umflarea articulaţiilor, senzaţie de căldură, rigiditate şi dureri articulare. Oboseala, febra, durerile de cap şi pierderea poftei de mâncare pot fi simptome ale inflamaţiei. Imobilitatea şi pierderea funcţiei articulaţiilor pot fi rezultatele inflamaţiei cronice. Makeri specific inflamaţiei pot fi detectaţi în urma analizelor de sânge. Proteina C-reactivă este unul dintre makerii cei mai importanţi. Aceşti indicatori ai inflamaţiei ajută şi la prezicerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de boli”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Alimentele cu frunze verzi, bogate în flavonoizi

Poţi lupta împotriva inflamaţiei consumând alimente sănătoase, care au proprietăţi antiinflamatoare.
Spanacul, varza kale şi salata verde ar trebui consumate cat mai des, deoarece sunt bogate în flavonoizi. Aceştia ajută la refacerea celulelor şi previn inflamatia. Mai mult, vitaminele A, C şi K conţinute de aceste legume protejează împotriva stresului oxidativ.

image

Salata în stare crudă este bună pentru menţinerea conţinutului intestinal umed, totuşi cei cu intestine inflamate trebuie să o consume cu grijă, este de părere nutriţionistul american Henry Bieler în cartea sa "Mâncarea este cel mai bun medicament". De asemenea, se pare că enzimele naturale care se găsesc în salată ajută la o digestie bună şi previn stresarea organismului.

Salata conţine importante depozite de vitamina C, E, B6 şi acid folic, nutrienţi-cheie care menţin un sistem imunitar sănătos şi reduc riscul de obezitate, boli cardiace şi alte boli cronice. Mai mult, jumătate dintre noi nu avem cantităţile necesare din aceşti nutrienti, aşa că beneficiile consumului de salată verde sunt cu atât mai evidente.

Nucile previn atacul de cord

Şi nucile fac minuni în organism. Mineralele conţinute de nuci: mangan, fier, cupru, potasiu, magneziu, zinc şi selenium au rol antiinflamator şi efect anticancerigen. Bogate în acizi graşi omega 3 şi minerale esenţiale, ele sunt hrană pentru creier, fiind recomandate pentru reducerea inflamaţiei în corp. Conţin un complex de vitamine, grăsimi şi proteine, astfel încât consumul lor previne îngroşarea arterelor, bolile de inimă şi producerea unui atac vascular cerebral. Mai mult, este un înlocuitor perfect al cărnii!

image
"Nucile au de asemenea un conţinut bogat în săruri de potasiu, fosfor, calciu, săruri de sodiu, fier, magneziu, cupru. Nucile sunt bogate în vitamina E, dar conţin într-o proporţie mai mică şi vitaminele A, B1, B2, B3, C şi F. Antioxidanţii continuţi în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge şi, implicit, tensiunea arterială. Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorită bogaţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord", explică specialistul.

Seminţele de chia furnizează energie

Seminţele de in, cânepă şi chia sunt bogate în acizi graşi omega 3, antioxidanţi, fibre, proteine şi minerale esenţiale. Aceste seminţe ajută la reglarea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Ele pot fi adăugate în smoothie-uri, produse de panificaţie şi presărate peste salate.

image

Seminţele de chia, în mod special, sunt o sursă excelentă de energie şi previn inflamaţiile în corp. Seminţele de chia au un conţinut bogat în fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan).
Datorită conţinutului bogat în proteine de calitate, acizi graşi omega-3 şi multitudinea de vitamine şi minerale, seminţele de chia furnizează energie pe tot parcursul zilei şi previn inflamaţiile în corp. Consumă zilnic 2 linguri cu seminţe de chia în diverse preparate.
 

Vă recomandăm şi:

De ce sunt roşiile mai sănătoase dacă le gătim. Cinci legume preparate la cald, bombe cu vitamine care ne ajută corpul

Otrava din aluna amară. Cum trebuie să consumăm, de fapt, sâmburii de caise, un excelent antiinflamator

Superfructele verii. Vişinele, calmantele-minune care „ucid“ durerea mai repede decât Aspirina sau Ibuprofenul

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite