Ce păţim când avem lipsă de potasiu, mineralul care dă energie celulelor. Ce semnale de alarmă transmite organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oboseala, unul dintre simptomele lipsei de potasiu FOTO 123 RF
Oboseala, unul dintre simptomele lipsei de potasiu FOTO 123 RF

Dacă ţi se pare că nu te odihneşti niciodată suficient şi că nu ai energie, s-ar putea ca o posibilă cauză să fie chiar deficitul de potasiu. Fiecare celulă din organismul tău are nevoie de acest mineral pentru a funcţiona.

Specialiştii spun că potasiul este foarte important pentru echilibrul lichidelor din celule şi pentru susţinerea proceselor enzimatice, pentru sănătatea inimii şi a sistemului nervos. Acesta reduce tensiunea arterială şi transformă glucoza în glicogen.

“Lipsa potasiului din organism conduce la apariţia bolilor hepatice, erupţii cutanate şi vindecarea lentă a rănilor. De asemenea, deficitul de potasiu este însoţit şi de tulburări digestive şi slăbiciune musculară. Acest mineral previne afecţiuni precum: diabetul zaharat, artrita, bolile renale şi crampele musculare. Nivelul de potasiu din organism scade atunci când consumăm alcool, zahăr sau cafea în exces, pâine albă sau dulciuri rafinate. Din cauza efectelor secundare puternice, suplimentele ce conţin o cantitate mai mare de 100 mg potasiu / comprimat trebuie consumate doar sub supravegherea unui specialist. Când deficienţa de potasiu este uşoară manifestările clinice pot fi absente. Tocmai de asta este important să mergi la medicul de familie dacă suspectezi că suferi de un deficit de potasiu.  

În alimentaţie îl găsim în: caise, piersici, banane, nectarine, morcovi, stafide, migdale, smochine, curmale, avocado, papaya, pepene, seminţe de floarea soarelui, struguri, mere, salată verde, portocale, sfeclă, roşii, varză”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Strugurele, energetic nervos

Strugurele are o valoare calorică mare, de aceea este un aliment-medicament foarte indicat ca energetic muscular şi nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent şi descongestionant hepatic, diuretic, laxative şi foarte digestibil. Datorită conţinutului său bogat în vitamine din complexul B, C, A şi K, dar şi săruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu şi siliciu, strugurele este potrivit pentru tratamentul reumatismului, gutei şi bolilor de piele. Specialiştii spun că 10% din proprietăţile curative ale strugurilor sunt menţinute prin conservare, indiferent dacă este vorba despre dulceaţă, compot sau vin.

Stafidele reglează activitatea cardiacă

Cele mai sănătoase dintre fructele uscate, stafidele sunt un adevărat leac pentru amenii, fiind bogate în cupru şi fier, sunt eficiente în fortificarea sistemului imunitar şi dau senzaţia de saţietate datorită cantităţii mari de fibre pe care le conţin.

Medicii spun că pot fi consumate zilnic între 70 şi 100 de grame de fructe uscate. Pentru că sunt o sursă bună de zaharuri sănătoare, sunt indicate în perioadele de convalescenţă, după eforturi fizice sau intelectuale.

“Stafidele reprezintă şi o sursă bună de antioxidanţi, care intervin în procesul de dizolvare şi eliminare a colesterolului. În plus, sunt foarte bogate în potasiu. Ele se includ în alimentaţia persoanelor care au probleme de ritm cardiac sau tensiune arterială. Mai contribuie în mare măsură la reglarea şi normalizarea activităţii cardiace”, explică medicul.

Portocalele, sursă de potasiu

Cele mai populare citrice, portocalele, sunt o sursă bogată de potasiu, magneziu, acid folic şi vitamine din complexul B, adică tot ce este necesar pentru a avea energie. Beneficiile portocalelor sunt de necontestat. O ceaşcă de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten.

Citricele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii. De asemenea, se pare că proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale citricelor au rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale.

Indiferent ce simptome aţi avea, înainte de începerea unui tratament trebuie consultat medicul specialist.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite