Ce rugăciune specială se citeşte în orice post şi ce trebuie să avem mereu în gând ca să nu cădem în ispită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Rugăciunea este un leac care vindecă orice fel de rană, opreşte orice lacrimă, linişteşte orice durere, ea subjugă orice pasiune”. Aşa obişnuia să spună credincioşilor părintele Arsenie Boca, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României.

A întreba dacă rugăciunea este necesară înseamnă a întreba dacă ne putem dispensa de Dumnezeu, spunea părintele în predicile sale de la mănăstirea Prislop:

 “Avem deci o mare nevoie de harul lui Dumnezeu pentru a cunoaşte binele, a nu-l confunda cu răul şi a folosi mijloacele cele mai bune pentru a înlătura acest rău. Acesta nu se obţine decât prin rugăciune. «Fără Mine nimic nu puteţi face». În ziua în care nu ne rugăm, ne dăruim satanei, cu mâinile şi picioarele legate.«Privegheaţi şi vă rugaţi pentru a nu cădea in ispită». O clipă de neatenţie, de indolenţă, de lene în privinţa rugăciunii şi diavolul pune stăpânire pe noi. Numai printr-o permanentă rugăciune îl putem deci ţine la distanţă”, obişnuia să spună Sfântul Ardealului credincioşilor care îl înconjurau.

Cum poţi să biruieşti poftele trupeşti

În post mai ales, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică, să se roage şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului. Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune.

“Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu. Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie, preot paroh la biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Călăraşi.

Iată rugăciunea care se citeşte în fiecare post şi care îi ajută pe credincioşi să treacă peste toate obstacolele vieţii:

Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai tocmit, prin Legea Ta cea Veche şi cea Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudam şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi biruinţa asupra păcatului,- ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase-Dumnezeule, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, si Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Cea mai scurtă cerere către Dumnezeu

Şi părintele Cleopa, un alt important duhovnic al ţării, ne-a lăsat câteva sfaturi legate de momentul în care ne rugăm. Într-o predică rostită în anul 1968, apărută în  „Lumea credinţei“, anul II, nr. 1(6), teologul ne învaţă cele mai scurte, dar puternice rugăciuni pe care trebuie să le avem tot timpul în gând şi în inimă.

Cea dintâi rugăciune, cea mai scurtă şi mai mântuitoare, este aceasta, pe care o auziţi mereu în Biserică:

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh“.

Acesta e prima rugăciune către Sfânta Treime şi cea mai scurtă şi mai dreaptă în conţinutul ei dogmatic, pentru că prin aceste cuvinte slăvim persoanele Sfintei Treimi deopotrivă: întâi pe Tatăl, pricina; al doilea, pe Fiul, Cel născut mai înainte de toţi vecii; al treilea, pe Duhul Sfânt, Care de la Tatăl purcede, fiind de un scaun şi de o fiinţă cu Fiul şi cu Tatăl.
 

Vă recomandăm şi:

Postul Crăciunului 2015: Cum să ţii corect postul bucuriei şi ce interdicţii au credincioşii timp de 40 de zile

Tradiţii pentru Lăsata secului. Petreceri până-n zori în ultima zi „de dulce“. Cum alungă femeile spiritele rele

Minunile Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer. Cea mai puternică rugăciune pe care o rostesc toţi credincioşii ca să fie tămăduiţi

Minunile sfântului Pantelimon, doctorul fără de arginţi. De ce se mânâncă porumb pe 27 iulie şi ce trebuie să faci ca să fii ferit de blesteme

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite