Călăraşi

articolul anterior articolul urmator

Ce semnale dă organismul când se instalează tromboza. La ce trebuie să fiţi atenţi, lista simptomelor

7
17 Apr 2021 08:02:14
Autor: Ionela Stănilă
În tromboză, cheaguri de sânge se formează în vene FOTO romedic.ro
În tromboză, cheaguri de sânge se formează în vene FOTO romedic.ro

Nu ignoraţi niciodată semnele care va avertizează că aţi putea suferi de tromboză venoasă profundă, afecţiune în care un cheag de sânge (tromb) se formează în una dintre venele mari ale corpului, de regulă la nivelul membrelor inferioare.

Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului, beneficiile vaccinării anti-COVI depăşesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă. 
 
După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca a fost observată foarte rar o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoţite de sângerare.  Profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să fie atenţi la semnele şi simptomele tromboembolismului şi ale trombocitopeniei. 
 
Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistenţă medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăţi de respiraţie, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente.
 
 De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere înceţoşată, sau care prezintă echimoze (peteşii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistenţă medicală. 
 
Netratată la timp, tromboza venoasă profundă poate cauza decesul, în urma blocării circulaţiei sângelui către plămâni şi inimă.
 
Întrucât afecţiunea poate fi uneori asimptomatică, embolismul pulmonar cauzat de obstrucţia exercitată de cheagul de sânge ajuns la nivelul plămânilor poate fi fatal in o treime din cazuri. Prin urmare, avertizează medicii, dacă observaţi că tălpile picioarelor sunt umflate şi calde la atingere, solicitaţi intervenţia medicală de urgenţă.
 

Semne care indica instalarea trombozei venoase profunde

În aproximativ 50% din cazuri, tromboza venoasă profundă nu prezintă simptome clare care să ajute la depistarea timpurie a bolii. În schimb, pot să apara anumite semne care indică formarea cheagurilor de sânge în venele mari, pe care oricine trebuie să le cunoască, mai ales dacă există o predispoziţie către coagularea sangelui şi tulburările cardiovasculare.
 
Semnele obişnuite ale apariţiei trombozei venoase profunde sunt tălpile umflate şi sensibile la atingere, însă ele apar în circa 30% din cazuri. Tocmai din acest motiv este crucială monitorizarea altor manifestări clinice suspecte, deseori asociate trombilor formaţi în vasele de sânge. Acestea pot fi:

- Porţiunile roşiatice pe suprafaţa piciorului;
- Umflăturile locale sau generalizate la nivelul membrelor inferioare;
- Senzaţii de durere sau sensibilitate accentuată la atingerea piciorului;
- Diferenţe sesizabile de temperatură între membrele inferioare (piciorul afectat de tromboză este mai cald);
 
Câteodată, tromboza venoasă profundă ajunge să fie diagnosticată prin prisma simptomelor embolismului pulmonar pe care îl poate produce. Întrucât embolismul presupune transferul unor cheaguri de sânge la nivelul plămânilor, simptomele au întotdeauna legătură cu funcţia respiratorie.

- Dificultăţi de respiraţie, senzaţii de sufocare;
- Dureri ascutiţe la nivelul sternului sau a părţii laterale a pieptului, junghiuri, arsuri sau apăsări;
- Dureri resimţite în timpul inspirării adânci, tusei sau aplecării trunchiului;
- Respiraţie accelerată;
- Rata cardiacă crescută;
- Tuse spontană şi inexplicabilă;
- Tuse cu secreţii sangvinolente sau spută cu urme de sânge;
 
Tromboflebita superficială este o afecţiune mai uşoară a cheagurilor de sânge formate în vasele sanguine, cu simptome asemănătoare trombozei venoase profunde. Semnul principal dat de tromboflebită este roşeaţa şi căldura zonei în care vena este obstrucţionată de tromb, localizată mai aproape de suprafaţa pielii.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
România, fruntaşă sau codaşă la vaccinare? Toţi au dreptate! Depinde la ce te raportezi
 
Dr. Mihaela Bilic, despre alimentul care grăbeşte slăbirea: „Absoarbe grăsimea ca un burete“ 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ionel Marcu
17.04.2021, 08:51:25

Decât să riscăm și să ne batem capul cu simptomele și autodiagnosticarea, nu e mai simplu să respingem în continuare AZ și să așteptăm să vină pfizerele? De fapt e evident că majoritatea românilor asta fac, așteaptă vaccinul Pfizer, mai ales că ministrul interimar Cîțu a comandat patru milioane.

+2 (4 voturi)
imsi1 imsi1
17.04.2021, 10:36:37

Am un vecin amputat din cauza unei tromboze. Avea dureri s a dus la spital de unde l au trimis acasa cu mosule ia 2 aspirine. dupa 2 zile cind piciorul se umflase si se invinetise iar omul urla de durere i au spus ca i vina lui ca de ce nu le a spus ca are tromboza ca ei doctorii au fonduri limitate si de aia nu i au facut o echografie ca ce stie el si haarst om la 60 de ani l au nenorocit. Acum se duce din 6 in 6 luni la control ca sa vada comisia ca nu i a crescut piciorul. Simptomele descrise aici sunt ale AVC urilor care apar ca esti sau nu vaccinat datorita unor cauze diverse.

+1 (1 vot)
Jason Bourne
17.04.2021, 12:00:36

Ati devenit o penibilitate si o trompeta a lu Gates. Cine dracu se vaccineaza cu otravuri ne-testate si fara studii stintiifice ca dupa vaccinare sa se caute de tromboza... Ba retardatilor, voi aveti nevoie de psihiatru.

-5 (13 voturi)
mihai radu
17.04.2021, 14:54:35

Orice vaccin se testează prin injectare,cum să se testeze și să se facă studii dacă nu se face vaccinul,să se dea cu banul ?!

-1 (5 voturi)
Cappatrat Casargoz
17.04.2021, 17:43:51

Multumesc mult doctorilor de la cabinetul particular care au dat tratament de diabet. Trebuia sa citesc asta in ziar? Poate citesc și ei și afla ce sa spună unui pacient vaccinat care vine cu tălpile umflate și răni ...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările